Jak na dokonalou makovou nádivku, která je vláčná i správně hustá? Pomůžou piškoty, rum i přesnídávka
30. 9. 2025 Vaření
Mák patří k tradičním náplním do buchet či koláčů. Pokud upřednostňujete makové nádivky před povidlovými a tvarohovými, určitě vám přijde vhod pár tipů, jak udělat makovou náplň co nejlepší. Takovou, která není ani trochu suchá, ale naopak krásně šťavnatá a zůstane tam, kde má.
Tradiční náplň buchet, koláčů i závinů
Maková náplň neboli nádivka se řadí mezi trojici nejobvyklejších náplní koláčků a buchet. Využít se dá ale i do větších moravských koláčů nebo frgálů, závinů a šátečků.
I když se najdou tací, kteří dloubají do buchet, aby se jí vyhnuli, jiní ji přímo vyhledávají. Maková náplň sice nevyhovuje každému, když se ale správně udělá, možná nadchne i ty největší odpůrce máku. Je totiž vláčná, šťavnatá a plná chuti.
Mohlo by vás zajímat
Aby maková náplň nebyla suchá
I když by to na první pohled tak nemuselo vypadat, udělat luxusní makovou náplň je poměrně věda. Mák totiž nestačí na koláče jen nanést jako povidla, ale je třeba nádivku předem uvařit, případně mák smíchat s nějakou vlhkou složkou. Při pečení se totiž odpařuje tekutina, a náplň by v opačném případě byla hodně vysušená a s ní i celý moučník.
Jak na nejlepší makovou náplň
Maková nádivka proto nesmí být suchá ani drolivá jako drobenka, ale naopak má být vláčná a jemná. Cílem je, aby vytvořila hebkou, šťavnatou vrstvu, která se krásně propojí s těstem. Musí být proto dostatečně vlhká a pevná, aby držela pohromadě, ale zároveň nesmí vytékat ani být moc hutná. Pak by tzv. vrzala mezi zuby.
Navíc musí být akorát tak oslazená – cukr, med nebo sirup vyzdvihnou chuť máku, nesmí jich být ovšem moc. A hlavně by měla krásně vonět. Jak toho ale dosáhnout?
- Základem je koupit si kvalitní mák. Ten se prodává už namletý, takový ale mívá tendenci rychle žluknout a vysoušet se. Důležité proto je koupit si jej co nejčerstvější. Větší jistotu budete mít, když si mák umelete sami doma, a to v mlýnku na mák nebo ve výkonném mixéru. Takový mák je voňavější, má lepší chuť a není nahořklý.
- Maková náplň se nejčastěji připravuje vařená a jako tekutina se v tomto případě používá mléko (vegani mohou použít rostlinné) nebo smetana. Příprava je snadná, mléko se jen přivede k varu, pak se do něj nasype mák a vše se povaří, dokud mák nezměkne. Můžete zvolit i opačný postup, tedy, že mák nasypete do misky a pak jej postupně zaléváte horkým mlékem, dokud nezískáte tu správnou konzistenci. Na 100 g máku je ideální použít cca 120–130 ml mléka.
- Pokud by byla náplň stále hustá, stačí přilít mléko. Řídkou náplň můžete zahustit nastrouhanými piškoty, perníkem nebo kukuřičným škrobem či vanilkovým pudinkem (v prášku).
- K oslazení nádivky je vhodný nejen cukr, ale i med, nebo nějaký sirup (třeba datlový nebo javorový). Pro zajímavější a pikantnější chuť můžete přidat nějakou kyselejší zavařeninu, třeba rybízovou, višňovou nebo meruňkovou, či švestková povidla.
- Nádivce prospěje i ochucení. Obvykle se přidává citronová kůra, vanilka a skořice. Výborně se do ní hodí také hřebíček.
- Chuť vylepšíte rovněž naředěním mléka trochou rumu. Do rumu také můžete namočit rozinky a ty pak dodat do nádivky. Kromě toho, že ji ovoní, ji i trochu osladí. Pro křupavější tón lze přidat nasekané ořechy.
Maková náplň bez vaření
Pokud se vám nechce vařit, můžete udělat makovou náplň i zastudena. Úplně nejjednodušší je smíchat mletý mák s jablečnou přesnídávkou a nechat směs chvíli odležet. Jablka navíc náplni dodají příjemnou svěžest a sladkost.
Místo přesnídávky lze použít i strouhaná jablka, cukr a koření, případně můžete přidat pro větší vláčnost ještě kysanou smetanu. Náplň zvláční a mák pak změkne během pečení.
Tradičním parťákem máku jsou švestky. K zvláčnění náplně lze proto použít i rozmixovaný švestkový kompot nebo klevelu, pro výraznější chuť můžete přidat trochu povidel.
Náš tip: Makovou náplň si můžete připravit i podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více