Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podzimní dieta, díll II.: Dalších 5 sezónních potravin, které rozhodně musíte vyzkoušet
Zdroj: Foodism360, Unsplash.com

Stejně jako se barví listí na stromech, mění se s příchodem podzimu také obsah našich talířů. Pro podzimní pochoutky přitom nemusíte chodit daleko – mezi lokálními sezonními plodinami se najdou opravdové skvosty, na kterých si smlsnete, a navíc pečujete o své zdraví.

Jídelníček v barvách podzimu

S příchodem chladnějšího počasí přirozeně tíhneme k teplým a hutným jídlům, které spolehlivě zasytí a zahřejí zevnitř. Podzimní pokrmy připravené ze sezónních surovin navíc hrají všemi barvami, a tak jsou pastvou pro tělo i pro oko.

Rozmanitost barev je zároveň známkou toho, že jídlo obsahuje širokou škálu nezbytných živin včetně přírodních barviv, které náš organismus s chutí využije. Nejznámějším příkladem jsou karoteny v oranžových plodech, které prospívají naší pokožce i zraku. Po jakých plodinách tedy sáhnout a co z nich připravit?

Jablka a hrušky

Čím nám prospívají?

Jablka a hrušky jsou doslova nabité živinami všeho druhu. Kromě vitamínu C obsahují také draslík a další stopové prvky, které celkově posilují náš organismus. Zároveň dodají velké množství vlákniny, a tím podporují zdravé zažívání. Pyšní se také obsahem polyfenolů, které tělo chrání před volnými radikály, a protirakovinotvorného antioxidantu Quercetinu. Jablka a hrušky jsou navíc přirozeně sladké, a tak jsou zdravou alternativou běžných sladkostí.

Co s nimi?

Kromě klasiky v podobě štrůdlu a koláčů se nabízí i jablka pečená v ohni nebo hruškový kompot. Sázkou na jistotu je také žemlovka. Sladké ovoce si však rozumí i s masem a sýry. Jablíčko pak stejně dobře poslouží jako tajná ingredience do toho nejchutnějšího dušeného zelí.

Dýně

Čím nám prospívá?

Všechny druhy dýně jsou bohaté na vlákninu, a tak zasytí i přes velmi nízkou kalorickou hodnotu. Dýně je tak perfektním parťákem pro hubnutí. Z vitamínů je zastoupen především vitamín A (resp. jeho provitamin betakaroten) a vitamín E, který je známý jako silný antioxidant. Nechybí ani minerály – například draslík, který pomáhá optimalizovat krevní tlak, nebo hořčík, který bojuje proti křečím i následkům stresu. K zahození však nejsou ani dýňová semínka bohatá na zdravé tuky, vitamín E a zinek nezbytný pro krásnou pleť, vlasy i nehty.

Co s ní?

Pečená dýně, dýňová polévka i dýňové rizoto jsou již v českých kuchyních stálicemi. Stoupající oblibě se však těší také sladké dezerty, ke kterým nasládlá dýňová chuť perfektně ladí. Dýňové pyré navíc můžete přidat do veškerých těst, a snadno ho tak zakomponovat do přípravy pečiva, lívanců nebo noků.

Červená řepa

Čím nám prospívá?

Řepa je osvědčenou dietní potravinou, která i přes svou nízkou energetickou hodnotu obsahuje velké množství esenciálních vitamínů a minerálů. Pyšní se například vysokým obsahem kyseliny listové nezbytné pro vznik nových buněk. Řepě jsou navíc připisovány detoxikační vlastnosti, schopnost snižovat krevní tlak, celkově zlepšovat výkonnost a prospívat zdraví trávicího traktu. Díky velkému množství antioxidantů pomáhá v boji proti zánětlivým onemocněním a spolupůsobí jako prevence vzniku nádorů a rakoviny.

Co s ní?

Řepu můžete konzumovat syrovou i vařenou či pečenou. Chuťově si skvěle rozumí se sýry a ořechy – v salátech, pomazánkách a rizotech je tak jako ryba ve vodě. Jejím revírem je také tradiční boršč, ale i alternativní kulinářské počiny, jako jsou například vegetariánské burgery. Za zkoušku rozhodně stojí její sladké využití – řepové brownies sklidí úspěch i mezi zapřisáhlými odpůrci zeleniny.

TIP: Nedostatek čerstvé zeleniny vyvažujte výživnými klíčky.

Houby

Čím nám prospívají?

Blahodárný účinek hub začíná působit ještě mnohem dřív, než se nám vůbec dostanou na talíř. Tedy alespoň v případě samosběru – procházka v lese na čerstvém vzduchu je totiž jednou z nejspolehlivějších léčebných procedur. V jídelníčku jsou pak houby příjemným zpestřením – mají nízkou kalorickou hodnotu a velké množství nerozpustné vlákniny, která pečuje o zdraví střev. Kromě minerálních látek a antioxidantů, jsou také zdrojem vitamínů skupiny B a provitaminu D2, který je nezbytný pro naše kosti. Prokazatelnými zdravotními benefity vyniká především hlíva ústřičná, která díky vysokému obsahu betaglukanů dokáže posílit náš imunitní systém.

Co s nimi?

Kromě oblíbených omáček a polévek vyzkoušejte třeba houbovou směs na topinky, houbového kubu nebo houbovou roládu. Hříbky můžete také povařit a naložit do sladko-kyselého nálevu či oleje. Vždy však mějte na paměti, že je nutné houby důkladně tepelně zpracovat, aby vám nezpůsobily trávicí obtíže.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více