Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naučte se vařit jako bohyně: Tady je 6 jednoduchých receptů, které vám pomohou začít
Zdroj: Jason Briscoe, Unsplash.com

Vaření je cool, sexy a praktické! Někteří lidé vaření prostě milují a nedokážou si bez něj svůj život představit. Druzí se zase rádi stravují venku a v kuchyni se přičiňují jen z povinnosti. Jak se ukazuje, jednoznačnou výhodu má první skupina. Tak se pojďme podívat, v čem jsou na tom kuchaři a kuchařky lépe.

1. Přesně víte, co jíte!

Vaříte-li si sami, máte úplnou představu nejen o použitých surovinách, ale především o jejich kvalitě. K těmto informacím se v restauracích či fast-foodech dostanete jen stěží. Navíc si jídlo můžete dokonale přizpůsobit nejen své chuti, ale také svému zdravotnímu stavu. Umět vařit a preferovat domácí stravu je velmi důležité především pro jedince trpící některou z potravinových alergií.

2. Je to zdravější!

Nejen alergikům, ale obecně všem lidem domácí strava prospěje. Doma si obvykle jídlo připravíme z čerstvých surovin a s rozumným časovým předstihem. Jen tak se můžeme přiblížit ideálnímu stavu, kdy připravené jídlo nemusíme před konzumací ani zamrazit, ani znovu ohřát, což je bohužel běžnou rutinou v některých podnicích. Přípravě jídla věnujte čas a zapomeňte na polotovary. Čerstvý pokrm z kvalitních a zdravých surovin Vás překvapí svou poctivou a výraznou chutí a i na vašem zdraví se změny jídelníčku jistě brzy projeví.

3. Ušetříte!

Pochutnáte si, prospějete svému zdraví a navíc ušetříte! Je pravdou, že domácí vaření někdy vyžaduje opravdu velké množství surovin, a tak v případě, že teprve vybavujete svou kuchyň vším potřebným, můžete zaplatit nemalou sumu. Dobré zásoby Vám však dlouho vydrží, a tak je domácí stravování z dlouhodobého hlediska jednoznačně nejvýhodnější.

4. Budete chránit životní prostředí!

Při domácím vaření máte svobodu volby, které suroviny budete používat a které ne. Tak můžete významně pomoci životnímu prostředí, a to například tím, že budete kupovat sezónní produkty domácího zemědělství a hospodářství od ekologických chovatelů a pěstitelů. Všímejte si také balení zboží, které nás mnohdy zahlcuje odpadem zcela zbytečně. Proč kupovat jablka balená v plastu, když jsou k dostání i volně prodejná.

5. Získáte pocit svobody a soběstačnosti

Umět nakrmit sám sebe je základní a pro přežití nezbytná schopnost již od počátku lidstva. I když je tento úkol v moderní době čím dál snazší, neztrácí nic ze své podstaty. Umíte-li vařit, snadněji se o sebe postaráte a navíc vždy přesně uspokojíte své chutě, a tak budete nejen jíst, ale i žít mnohem kvalitněji. Proč se v nemoci spoléhat na někoho jiného, když silný vývar, který vás postaví na nohy, zvládnete bravurně i sami?

6. Je to zábava!

Prostřednictvím vaření dáváte průchod své kreativitě. Je to prostě zábava i odpočinek, a to tím spíše hostíte-li milou společnost. Každým novým receptem navíc překonáváte sami sebe! Ten pocit, kdy se vše podaří, jak má, je k nezaplacení. Kromě toho vás vaření zdokonaluje – rozvíjí totiž i jiné schopnosti a dovednosti, například jemnou motoriku, fantazii či paměť.

A jak začít? Inspirujte se následujícími recepty, které zvládne i úplný začátečník:

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více