Krémový koláč s hruškami

Margot Kuchařka:

Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 5 názorů

21

Suroviny

TĚSTO:
200 g hladké mouky
2-3 lžíce vody
120 g másla
1 bílek
špetka soli
hladká mouka na vál
tuk a hrubá mouka na formu
NÁPLŇ:
250 g kompotovaných hrušek bez nálevu
3 žloutky
120 ml zakysané smetany
200 g pískového cukru
30 g hladké mouky
DROBENKA:
60 g másla
75 g hladké mouky
60 g pískového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Na vál prosejete mouku, přidáte na kousky nakrájené máslo, sůl a studenou vodu. Důkladně propracujete a zaděláte pevné těsto, které necháte chvíli odpočinout.

  2. Kulatou formu o průměru asi 20 cm vymažete tukem a vysypete hrubou moukou. Vál poprášíte hladkou moukou a těsto rozválíte na kulatý plát silný 2-3 mm, který je po celém obvodu větší než forma. Těsto opatrně přenesete do formy a rovnoměrně rozložíte tak, aby po celém obvodu formy tvořilo převis asi 2,5 cm.

  3. Převis založíte a prsty vytvoříte ozdobný okraj. Potom těsto propícháte vidličkou a v troubě necháte zhruba 10 min zapéct. Zapečený korpus potřete bílkem, těsto se tak zatáhne a nerozmočí se při další úpravě.

  4. Okapané hrušky nakrájíte na plátky silné asi 5 mm. Pokládáte je v kruzích na vychladlý korpus tak, aby se překrývaly. Zakysanou smetanu, cukr, žloutky a hladkou mouku utřete a směsí pomalu přeléváte ovoce.

  5. Koláč vložíte do trouby vyhřáté na 220°C a pečete asi 30 minut, až začne krémovitá směs tuhnout.

  6. Mezitím si připravíte drobenku: mouku promícháte s cukrem, přidáte máslo a dobře promnete, až se začnou tvořit hrudky. Nakonec vmícháte skořici. Drobenkou posypete upečený koláč a dáte ještě na 15 minut zapéct.

  7. Hotový koláč necháte vychladnout a ozdobíte zbylým ovocem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Krémový koláč s hruškami

  • Martina Martina(neregistrovaná)

    Do náplně jsem dala pouze 1 vanilkový cukr a přidala trochu Amaretta.....koláč je vynikající a jednoduchý , všem moc chutnal!!!!:-p

    Odpovědět

  • Jana Mochová Jana Mochová(neregistrovaný)

    Není divu, že se Boubelindě zdá koláč moc sladký. V původním receptu nejsou kompotované, ale čerstvé hrušky a do náplně se dává jen 100 g cukru. Korpus se předpéká také na 220 stupňů (do zlatova, nesmí být bílý, pak se maže - to je lepší měřítko než čas) a pak po potření bílkem ještě 5 minut. Jinak souhlasím s tím, že koláč je naprosto úžasný (z čerstvých hrušek).
    A zbylým ovocem se píše s tvrdým Y.

    Odpovědět

  • Eliška Eliška(neregistrovaná)

    Pracné, ale naprosto skvělé. Tenhle recept uveřejnil časopis Marianne cca před 5 lety, od té doby ho děláme (a nehledíme na kalorie)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Boubelindo, máš pravdu s tím cukrem, já bych do náplně už nedávala cukr.Ale v tvém fotopodání to vypadá dobře ;-):-p

    Odpovědět

  • Boubelinda Boubelinda

    Koláč je na můj vkus hodně sladký. :-/ Do krému bych doporučovala dát méně cukru. Hrušky jsou sami o sobě dost sladké. ;-)

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo