Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obávaný strašák lepek: Je opravdu tak škodlivý a jak se bez něj obejít?
Zdroj: Antonia Kofod, Unsplash.com

O lepku a jeho možné škodlivosti se toho můžeme dočíst mnoho. Je však skutečně tak zlý nebo si svou pošramocenou pověst nezaslouží? Pojďme se na tohoto novodobého strašáka podívat blíže.

Co je lepek a v čem nachází?

Lepek je bílkovina obsažená v obilovinách – zejména v pšenici, v menším množství však také v žitu a v ječmenu. Kromě moučných pokrmů jej najdete také v mnohých potravinářských produktech, ve kterých byste ho možná nečekali – například v uzeninách. Vyplatí se proto důkladně číst složení. 

Pozor si dejte také na kontaminaci při výrobě. Například ovesné vločky, které lepek přirozeně neobsahují, jsou standardně zpracovávány v provozech s ostatními obilovinami. Deklaraci nápisem „bez lepku“ proto najdete jen u některých, které jsou zpracovávány separovaně.

Jaké jsou příznaky intolerance a alergie?

Škála projevů intolerance nebo alergie na lepek je opravdu široká. Mezi nejčastější příznaky patří nevolnost a zažívací potíže, výjimkou není ani únava nebo kožní vyrážky. Příznaky alergie zpravidla nastupují už několik minut po požití lepku. U intolerance to bývá spíše po několika hodinách, kdy se lepek dostane do kontaktu se sliznicí střev.

Diagnózu provede lékař na základě rozboru krve. Napovědět může také eliminační dieta, během níž se pokrmy s lepkem na určitou dobu vyřadí a následně se postupně zařazují zpět do jídelníčku. I při tomto postupu je však vhodná asistence odborníka.

Čím potraviny s lepkem nahradit?

Nabídka bezlepkových potravin a pokrmů je dnes již velmi široká. Z běžně dostupných surovin se můžete spolehnout na rýži či brambory, ale taky na pohanku, jáhly nebo quinou. Z těchto surovin pak vznikají bezlepkové mouky, potažmo bezlepkové těstoviny, pečivo a všemožné laskominy. Těstoviny se však vyrábí třeba i z luštěnin – ty jsou díky obsahu rostlinných bílkovin dokonce výživnější než ty klasické.

Poměrně snadná je i úprava oblíbených domácích pokrmů do jejich bezlepkové podoby. Při přípravě zahuštěných polévek a omáček použijte bezlepkovou mouku – například rýžovou nebo pohankovou. Kapra nebo řízek pak jednoduše obalte v kukuřičné strouhance nebo v drcených kukuřičných lupíncích.

Je nutné se lepku vyhýbat?

I přesto, že je lepek některými odborníky na výživu považován za příčinu mnoha zdravotních problémů a tloustnutí, nejedná se o jednotný, vědecky podložený názor. Je proto lepší zachovat si zdravý selský rozum a naslouchat vlastnímu tělu. Pokud netrpíte intolerancí nebo alergií na lepek, není důvod se mu záměrně a zcela vyhýbat.

Na druhou stranu, pokud se bez lepku cítíte lépe, není potřeba se jím cpát „horem dolem“. Snaha nahradit některé potraviny těmi bezlepkovými navíc může být příležitostí jídelníček nenásilně ozdravit a obohatit. Přesto, že zdaleka neplatí, že je vše bezlepkové zdravé, přirozeně vás to naučí nad jídlem více přemýšlet, omezit konzumaci běžného bílého pečiva, fastfoodu a konvenčních cukrovinek.

Část přílohy můžete jednoduše nahradit zeleninou, objevit skrytou vášeň k luštěninám, anebo zjistit, že je pohanka vlastně lahodnou delikatesou.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více