Dušičky s povidly: Voňavé pečivo z kynutého těsta voní máslem a posypané mandlemi chutná skvěle
29. 10. 2025 Vaření
Chcete si užít Dušičky a Svátek všech zesnulých jako za starých časů? Tak si kromě cesty na hřbitov a zapalování svíček upečte třeba i toto vynikající staročeské pečivo někdy nazývané jako dušičky. Dříve se dělávalo právě v prvních listopadových dnech. S povidly chutnají dušičky božsky.
U nás se slaví Dušičky
V posledních letech na konci října spíš zdobí spoustu domácností vyřezávané dýně a obchody zaplňují různé strašidelné převleky a pochutiny. Přelom října a listopadu se u nás zkrátka nese spíš ve znamení amerického Halloweenu nebo mexického svátku Día de Muertos.
K našim tradicím ale patří úplně jiný svátek zasvěcený vzpomínkám na všechny zemřelé, a to Dušičky neboli Svátek zesnulých, který připadá na 2. listopadu. Předchází mu ještě svátek Všech svatých, který se slaví 1. listopadu a připomíná všechny křesťanské svaté.
Mohlo by vás zajímat
Pečivo pro duše zemřelých
Během těchto dnů je u nás zvykem chodit na hřbitovy a zapalovat svíčky na hrobech našich blízkých, kteří nás již opustili. V minulosti se ale tyto svátky u nás slavily mnohem víc a částečně se i podobaly oslavám již zmiňovaných zahraničních svátků.
Lidé věřili, že na Dušičky vystupují duše zemřelých z Očistce. Proto jim Lidé jim nechávali na stolech zbytky od večeře, chystali pro ně sklenice s mlékem, aby se mohly duše ochladit, a nosili jim i na hroby jídlo nebo pečivo, které mělo pomoci vykoupit duše z Očistce. Chtěli si tak i zajistit jejich přízeň a pojistit si, aby se duše nevracely zpátky na svět. Kromě toho bylo zvykem, že děti chodívaly v těchto dnech koledovat a rovněž dostávaly různé pochutiny.
Co se peklo na Dušičky?
Na Dušičky se pekly za starých časů různé druhy pečiva. Z chlebového těsta nebo z běžného kynutého koláčového těsta z bílé mouky se dělávalo pečivo, jemuž se říkalo kosti, neboť je připomínalo svým tvarem. Obvykle bývaly navíc přeložené do kříže.
Kromě toho se pekly i různé bochánky, bulky, pletence, věnečky a rohlíky, jimž se zase říkalo dušičky nebo duše. Podobné byly i bochánky selbiky, jež byly inspirovány německými Seelwecken. Z žitné mouky se zase připravovaly kruchovky nebo kruchové budáčky.
Koledníkům se ale nejčastěji dávaly různé rohlíky, proto se dušičkovému koledování říkávalo i „chodit po rohlíkách“. Těmito rohlíky bývali obdarováváni i žebráci u kostelů nebo pocestní. Mívaly různé tvary a velikosti a často se plnily podobně jako svatomartinské rohlíčky povidly, tvarohem nebo mákem.
Toto plněné pečivo bývalo označováno jako všesvaté rohlíky nebo všesvaté dušičky. Pokud máte takové pečivo z kynutého těsta v oblibě, můžete si je na Dušičky upéct podle následujícího receptu.
Recept na dušičky z kynutého těsta
Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 30 g čerstvého droždí, 70 g krupicového cukru, 70 g másla, 1 vejce, špetku soli, 250 ml vlahého mléka, 400 g švestkových povidel, 2 lžíce mandlí, nejlépe nasekaných a 1 vejce na potření.
Jak na to?
- Nejprve připravte kvásek. Do vlažného mléka přidejte lžičku cukru, rozdrobte droždí, přidejte lžičku mouky, vše zamíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10 minut.
- Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho mírně zchladnout. Do mísy prosejte hladkou mouku, cukr a špetku soli a promíchejte. Přidejte vejce, vlahé máslo a kvásek. V robotu vypracujte těsto. Nesmí se lepit na mísu a musí být hladké. Pokud by lepilo, přidejte trochu mouky.
- Hotové těsto přeneste na pomoučenou plochu a krátce prohněťte. Vytvarujte z něj bochánek, vraťte jej do mísy, posypte zlehka moukou a na teplém místě nechte kynout 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.
- Na pomoučené ploše pak vykynuté těsto rozválejte na obdélník silný 1 cm a rozkrájejte ho na čtverce asi 6 x 6 cm. Na každý dejte 1 lžičku povidel a zabalte šátečky. Aby se těsto nerozdělilo, vrchní cíp přetáhněte přes spodní a zasuňte do spodku těsta.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem a skládejte na něj šátečky.
- Každý šáteček potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte mandlemi. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.
Náš tip: Pokud byste si dušičky dali raději makové, můžete si makovou náplň udělat podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
Šťastná, J. a Prachařová, L.: Lidové pečivo v Čechách a na Moravě
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
Zakrasnejsivimperk.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více