

Šátečky
Suroviny 50 ks
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 kostka droždí-42 g
- 1 vejce
- 200 ml mléka
- 100 ml oleje
- 4 polévkové lžíce cukr krupice
- špetka soli
- 250 g tuku Iva nebo Omega(100% tuk)
- Náplně:
- maková náplň
- hrušková náplň
- jablková náplň
- ořechová náplň
Postup přípravy receptu
Z mléka, cukru a droždí udělat kvásek. Do mísy dáme prosátou mouku, přidáme sůl, rozšlehané vejce, olej, vykynutý kvásek a zaděláme těsto.
Těsto hned na vále rozválíme do obdélníku o síle 3-4 mm, po celé ploše nastrouháme tuk, stočíme jako roládu a necháme nakynout. Po nakynutí těsto rozdělíme na 2-3 díly a každý tence rozválíme.
Někdy bokem se vytlačí tuk, tak ho zaválejte zpět. Nakrájíme čtverečky, na každý dáme trošku náplně, rohy přitiskneme k sobě a trošku zatlačíme do středu, aby se šátečky neotvíraly.
Dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a na 220°C upečeme do červena. Vychladlé potřeme rozpuštěným máslem a po ztuhnutí cukrujeme.
Poznámka od kuchařky
Můj zjednodušený recept na plundrové těsto.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Šátečky
-
teny1: Dík za vyzkoušení receptu...jsem ráda, že šátečky chutnaly.
-
dnes jsem udělala a byly výborné
-
Dneska jsem je pekla a jsou moc dobré, udělala jsem větší, bylo jich 18 a 6 už jsme snědli.Dělal jsem s jablkovou náplní do které jsem dala marcipán a oříšky
Dávám bodík
-
Danielo díky
někdy se mi některé šátečky taky rozevřou...asi to záleží na tom jak dobře nahoře spojím...když už se mi to stane,tak rožky ještě horké zatlačím do středu...já šátečky s tvarohem jsem už dlouho nepekla ale zkus rady od zízaly a dej vědět jak jsi dopadla
-
Diky za radu zizalo, vyzkouším podle rady. Třeba bude ku prospěchu i jiným.
-
Danielo, tvarohové nádivky dávej trochu méně, ona tím, jak nabývá během pečení, působí na tvar těsta. Jinak přikolíkovat lze: nudličkou mandle
-
Děkuji Evě za recept, úžasná chuť. Doporučuji všem vyzkoušet. Jen přesně nevím, jak udělat šáteček, který se mi při pečení "nerozleze". Tvarohové mi nikdy nezůstanou spojené. Nevyšla mi náplň a tak jsem dva udělala povidlové. Ty se mi ale nerozlezly, tak nevím, dělá to jen tvarohová. Nemáte na to prosím někdo nějaký fígl. Možná přikolíkovat?
-
Hanka(ner.) díky,jsem ráda že chutnaly
-
poslední reakce je v červnu, já jsem dělala tyto šátečky o víkendu a jsou skvělé.S těstem se výborně pracuje, těsto je spíš jako listové než plundrové, je křupavé, zároveň ale vláčné.
Použila jsem 100% tuk LIBRA. -
Ano,100% na smažení-Iva,Omega,nebo jiný který se používá na čokoládovou polevu
někdy dávám i tuk Zlatá Haná nebo máslo
-
Mám dotaz Ivu myslíte co je i na smažení?
-
hruska(ner)-to jsem nikdy nezkoušela.Někde jsem četla,že si hruškovou naplň dělají tak,že hrušky nastrouhají podusí v hrnci a pak dají na koláč,pravděpodobně nahoru.Možná když by se kompotované rozmačkaly a zahustily drcenými piškoty,ale chuť si nedovedu představit.Já dávám do šátečků i zavařené nastrouhané jablka co používám na záviny.
-
Prosím,šlo by to udělat ze zavařených hrušek.děkuji
-
hruška(ner.)-hruškovou náplň dělám z hruškových povidel,které si na podzim udělám a zavařím.Pak je dochutím mletým cukrem,van.cukrem a špetkou badyánu mletého.Povidla jsou v mých receptech
-
Jak se dělá ta hrušková naplń???