Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vydlabávání dýní se stalo tradicí už i v České republice.
Zdroj: freepik / freepik

Oslava Halloweenu není v České republice tak tradiční jako například v Americe. Přesto se každoročně do oblíbeného vydlabávání dýní pustí mnoho rodin i u nás. Možná se však ptáte, co dělat se zeleninou, která už neplní svou roli ozdoby, například, jestli může ještě posloužit v kuchyni, zda svíčka uvnitř může způsobit nějaké škody, nebo jaký druh dýně si na vydlabávání vybrat. Pokusíme se na tyto otázky odpovědět.

Jakou vybrat dýni

Nejlepší volbou pro vydlabávání jsou velkoplodé druhy dýní s pevnou slupkou a dostatečně velkým vnitřním prostorem jsou nejlepší volbou pro vydlabání na Halloween.

Typickou volbou je mexická dýně, která je velká, kulatá a má jasně oranžovou barvu. Její dužina je rovněž využitelná k jídlu, hodí se na skvělou dýňovou polévku nebo kompot. Navíc se v současnosti dostala do akčních nabídek mnoha supermarketů. Za kilogram zaplatíte přibližně 21 korun.

Záleží na teplotě i vlhkosti

Prakticky jakákoliv dýně se však hodí na vydlabání, s výjimkou některých menších odrůd. Vydlabaná dýně, která se běžně používá jako dekorace na Halloween, vydrží zhruba týden, pokud má správné podmínky, tedy chladné a suché prostředí.

Naopak teplo a vlhko může způsobit, že dýně začne rychle hnít či plesnivět. Je proto nutné ji denně kontrolovat. K udržení jejího tvaru můžete použít speciální konzervační prostředky.

Kdy můžeme dýni sníst

Ačkoliv je vydlabaná dýně dekorativní prvek, neznamená to, že se zbytek dýně musí vyhodit. Semínka lze upražit a zbytek dýně lze použít k přípravě různých pokrmů.

Jak ovšem upozorňuje server dTest, ne všechny dýně prodávané před Halloweenem jsou jedlé. Některé dekorativní druhy obsahují toxické látky, které mohou vyvolat střevní potíže, jako je zvracení a průjem.

Rozlišit jedlou dýni od nejedlé může být obtížné, neboť se velmi podobají. Jednoduchým ukazatelem může být chuť - jedlá dýně nebude hořká.

Rizika Halloweenu

Nebezpečí však neskýtá pouze konzumace nevhodného typu dýně, ale také umístění svíčky do jejího vnitřku. Dýně mohou být hořlavé, když vysychají, stávají se více náchylnými k zahoření.

Navíc, pokud je dýně umístěna třeba na dřevěném stole nebo jakémkoliv jiném hořlavém povrchu, může to způsobit jeho poškození nebo dokonce požár. Aby se předešlo těmto rizikům, je možné použít bezpečnější alternativy, jako jsou LED svíčky nebo světelné řetězy.

Historie vydlabávání dýní

Vydlabaná dýně, známá také jako „jack-o'-lantern“, je oblíbeným symbolem Halloweenu, který se slaví 31. října. První dýně začaly být vydlabávány v 19. století v Irsku a Skotsku, protože legenda o lstivém kováři Jackovi s lucernou, který dvakrát napálil ďábla a po smrti nenašel místo ani v nebi ani v pekle, je z irských lidových pověstí. Původně se však místo dýní používaly řepy nebo brambory.

Popularitu získalo vydlabávání v 19. století v Americe, kdy irští a skotští imigranti přivezli dnes oblíbenou tradici. Dýně se ukázaly jako ideální náhrada za řepy díky své velikosti, dostupnosti a snadnému zpracování. Světový rekord v největší vydlabané dýni drží výtvor z roku 2014 vážící 1,054 kg.

Zdroj informací:

spotrebitele.dtest.cz - Ne všechny ozdobné dýně lze jíst

Náš tip: Vytvořte si podle našeho videoreceptu skvělou dýňovou polévku:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více