Karlovarský knedlík na jistotu: Díky pečení v troubě se nerozpadne a jeho křupavé okraje vás nadchnou
28. 11. 2025 Vaření
Karlovarský knedlík je klenotem mezi knedlíky a směle ho můžeme označit za luxusnější a „vytuněnější“ verzi běžného houskového knedlíku. Možná to je důvodem, proč z jeho přípravy mají někteří obavy. Když jej ale upečete v troubě, máte jistotu, že se určitě podaří.
Knedlík původem z Rakouska-Uherska
Karlovarský knedlík už pro jeho název můžeme zařadit mezi tradiční české knedlíky. A to i navzdory faktu, že původně zřejmě pochází z Rakouska-Uherska a vychází z tehdy oblíbených velkých kulatých houskových knedlíků.
Recept na něj k nám pak zřejmě přinesly, jak jsme psali v našem starším článku, české dívky sloužící ve vídeňských rodinách. Ostatně ani důvod toho, proč se knedlíkům říká karlovarské, není znám, rozhodně ale u nás tento knedlík v průběhu let poměrně zdomácněl.
Mohlo by vás zajímat
Nadýchaný díky sněhu z bílků
V každém případě už v minulosti byly karlovarské knedlíky považovány za tzv. „fajnové“ a dělávaly se hlavně při svátečních příležitostech – dodnes jsou tradiční přílohou ke svatební svíčkové. Příbuzné jsou jim knedlíky litické a pajfálské. Karlovarské knedlíky jsou specifické tím, že jejich hlavní složkou jsou rohlíky či housky nakrájené na kostičky.
Mouky je v nich jen málo, případně úplně chybí. Díky tomu není karlovarský knedlík tak nadýchaný jako houskový, kterému se nejvíc podobá. Nicméně to neznamená, že by byl nějak hutný.
O jeho nadýchanost se postará sníh z bílků, který se do hmoty vmíchává nakonec. Samozřejmě je třeba dodržet při přípravě i určité zásady – použít lehce zaschlé pečivo, které je dobré ještě předem osmahnout na másle, a jen trochu je nechat nasáknout mlékem nebo smetanou. Pokud by totiž těsto na knedlíky bylo příliš vlhké, knedlíky by byly hutné.
Recept na pečený karlovarský knedlík
Do karlovarských knedlíků je dobré použít více druhů pečiva, aby se vytvořila po nakrájení knedlíku na plátky na řezu hezky barevná mozaika. Tu navíc oživí nasekané bylinky (obvykle petrželka), chuť zase vylepší muškátový oříšek. Karlovarské knedlíky je nutné vařit v navlhčeném ubrousku nebo ve fólii, pevně utažených, aby se knedlík nerozpadl, a to ve vodě nebo na páře.
Pokud z tohoto způsobu přípravy máte obavy, je možné knedlík upéct. Nic neriskujete, a ještě se můžete těšit na bonus v podobě krásně opečených knedlíků s křupavými okraji, které do sebe nádherně nasáknou omáčku, šťávu či výpek z upečeného masa. A jak pečený karlovarský knedlík udělat?
Budete potřebovat: 320 g staršího pečiva, 2 vejce (bílky a žloutky zvlášť), 50 ml rozpuštěného vlažného másla, 150 ml vlažného plnotučného mléka, nasekanou zelenou petrželku, 30 g hrubé mouky, trochu soli.
- Pečivo (např. rohlíky) nakrájejte na kostičky. V misce prošlehejte žloutky s máslem a mlékem. Trochu osolte, nalijte na pečivo a lehce promíchejte.
- Pak přidejte nasekanou petrželku, vše posypejte moukou a opatrně vmíchejte sníh z bílků ušlehaných dopevna. Těsto nechte chvilku odpočinout, potom je rozdělte na dvě části a z každé vytvarujte hladkou šišku.
- Troubu předehřejte na 200°C. Knedlíky položte na plech, podlijte je trochou vody a pečte asi 15-20 minut, až budou mít krásně zlatavou barvu. Poté je vyjměte a nakrájejte na plátky.
Náš tip: Klasický karlovarský knedlík snadno uděláte podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více