Karlovarský knedlík, z televize okoukaný a s úspěchem vyzkoušený

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Přílohy 55 názorů

Suroviny

Na čtyři porce knedlíku:
7 rohlíků nebo housek
2 vejce
175 ml mléka
100 g hrubé mouky (+1 KL)
2 lžíce nasekané petrželky
2 špetky muškátového květu
sůl
Recept si zatím oblíbilo 66 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pečivo nakrájíme na malé kostičky, nasypeme na plech a necháme oschnout.

  2. Po několika hodinách ho pokropíme třemi lžícemi mléka a promneme. Petrželku nasekáme a přisypeme k pečivu.

  3. Do zvláštní misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme muškátový květ.

  4. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.

  5. Všechny suroviny promísíme, aby se spojily a vytvořily tvarovatelnou hmotu; na závěr zlehka přimícháme tuhý sníh.

  6. Do velkého kastrolu dáme vařit vodu.

  7. Na kuchyňskou linku prostřeme plát potravinové fólie a naneseme na něj polovinu směsi.

  8. Zavineme, zamotáme a systematickým vytlačováním vzduchu a formováním vytvoříme tvar podlouhlého knedlíku.

  9. Okraje svážeme tak, aby provázek měl dostatečnou délku pro následné rozvázání. Za těmito uzlíky zavážeme okraj fólie ještě jednou, tentokrát 2 cm dál k okraji. Druhou část těsta připravíme a zformujeme stejně jako první. Takto připravené knedlíky vložíme do vroucí vody.

  10. Po deseti minutách varu rozvážeme a odstraníme první uzlíčky, aby měly knedlíky prostor k nabývání.

  11. Vaříme dalších 10-15 minut (podle velikosti šišek - průměru 10 cm a délce 20 cm odpovídá celkem 20 minut varu), vyndáme a odstraníme fólii. Krájíme na plátky, horké pomocí režné nitě.

Poznámka

Tento recept jsem okoukala v pořadu Prostřeno, kde ho realizoval pan Jan Myšák. Tímto mu posílám poděkování za zprostředkování výtečného předpisu (nikdy jsem si nemyslela, že vytvořím tak dobrý knedlíček).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 563 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Karlovarský knedlík, z televize okoukaný a s úspěchem vyzkoušený

  • casino casino

    oring:
    U nás se kulatý knedlík vaříval v utěrce a také na dva úvazky a posléze se bez vytahování jeden špagátek přestřihl :-)
    ***
    Dávám méně pečiva...
    No, tady ale ta titulní fotečka odpovídá množství použitého pečiva, že ;-)

    Odpovědět

  • oring oring

    A ještě malé usnadnění. Nevážu knedlíky před vařením, jen skroutím konce fólie a zahnu je pod knedlík. Při vaření se sami povolí a není třeba je vyndávat a rozvazovat

    Odpovědět

  • oring oring

    Je vynikající. Jakmile jsou v Albertu zlevněné "gumové" rohliky, nebo někde chlebičkové veky, nakupujeme a vaříme do zásoby. Dobře se mrazí a tak bez úhony přečkají dlouhou dobu. :yes:

    Odpovědět

  • beda venerabilis beda venerabilis

    zizala: To se nevylučuje. Opravdu si pamatji, že jako dítko či velmi mladý muž, jsem několikrát měl k věpřové se zelím překrojené bábovičky z horčičáků. Byly hodně pracné, a proto vzácné.

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Dnes jsem ho vařil,jen misto hr.mouky jsem dal dětskou krupičku:yes:

    Odpovědět

  • Tereza Mikulicová Tereza Mikulicová(neregistrovaný)

    VŠEM DOPORUČUJI DO SMĚSI JEŠTĚ PŘISYPAT HRST NASEKANÝCH VLAŠSKÝCH OŘECHŮ :) JE TO TOP! KNEDLÍK JÍME DOMA JEN TAK SAMOTNÝ A KLIDNĚ ZA STUDENA :-D:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala

    beda venerabilis: V dávných dobách před potravinovou fólií se tyto knedlíky vařily v látkovém ubrousku ;-)

    Odpovědět

  • beda venerabilis beda venerabilis(neregistrovaný)

    V dávných dobách před potravinářskou folií se karlovarský knedlík naplnil do sklenic od hořčice (tehdy univerzální "české sklo"), ty se nastavěly do kastrólu, a vařilo se asi jako při zavařování.

    Jeho hlavní výhodou ovšem je, že použitá mouka může být i HLADKÁ (!). Takže steskem po domově stižený Čech si ho může připravit i na druhé straně světa, kde o hrubé mouce nikdy neslyšeli.

    Odpovědět

  • Ota Ota(neregistrovaná)

    takota@centrum.czDěláme už ten knedlík doma hodně let a folii vždy na málo místech propícháme vidličkou knedlík je vláčnější ne tak suchý.:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    petra : Dají se vařit i v parním hrnci ;-)

    Odpovědět

  • petra petra (neregistrovaný)

    chci se zeptat daly by se vařit v parním hrnci,nebo jdou vařit pouze ve vodě?

    Odpovědět

  • Pajka Pajka(neregistrovaná)

    Výborné!! Dnes jsem dělala úplně poprvé- jsem začínající kuchařka a povedly se! Moc děkuji za detailně popsaný recept!!

    Odpovědět

  • franta franta(neregistrovaná)

    Velmi dobré knedlíky :-)

    Odpovědět

  • rejni rejni

    Tento knedlík je opravdu mooc dobrý!!!!!!! :)

    Odpovědět

  • dzugumbidek dzugumbidek(neregistrovaný)

    Výborný a jednoduchý recept, na skvělé karlovarské knedlíky.:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: karlovarský knedlík karlovarsky knedlik ve folii karlovarský knedlík recept recept na pravé karlovarské knedlíky karlovarské knedlíky recepty jednoduché bez vaření ve fólii karlovarské knedlíky vařené ve folii nejlepší karlovarský knedlík karlovarský knedlík video recept na karlovarský knedlík recept karlovarsky knedlik karlovarský knedlík z rohlíků karlovarský knedlík prostřeno knedlík karlovarský karlovarsky knedlik v pare karlovarský knedlík recept video karlovarský knedlík recept prostřeno karlovarské knedliky domácí karlovarský knedlík karlovarký knedlík recepty karlovarský knedlik