Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čerstvá mrkev zabrání přepalování oleje: 8 babských rad pro perfektní smažení
Zdroj: Le Creuset, Unsplash.com

Češi milují smažené - řízky, žampiony, květák nebo třeba sýr, to všechno jsou dobroty, které si rádi užíváme. A ačkoliv se obalit něco v trojobalu a hodit to do rozpáleného oleje může zdát jednoduché, i smažení vyžaduje jistý um a zkušenosti, aby maso nebylo syrové a kůrčička byla křupavá. Následující desatero osvědčených babských rad vás provede smažením (nejen) masa.

1. Jak na křupavé bramboráky?

Mastné, ale lahodné. Bramboráky jsou kalorická bomba, ale jednou za čas, třeba s domácím zelím, to je prostě nutnost! Aby byly dokonale křupavé, přidejte do těsta trochu tvarohu.

2. Pečící papír místo oleje

Pokud chcete trochu odlehčit organismu, řízky nesmažte na pánvi v rozpáleném oleji, ale nasucho na pečícím papíru. Chuť bude stejná, řízek méně tučný.

3. Aby se olej nepřepálil

Pokud ale přeci jen raději smažíte hezky postaru, na oleji nebo třeba na sádle, přidejte do rozpáleného tuku pár tence ukrojených koleček čerstvé mrkve. Díky tomu se olej tak rychle nepřepálí. Při delší době smažení mrkev vyměňte.

4. Konec prskání

Taky vás štve, že po vydatném smažení člověk může rovnou začít vytírat celou kuchyň? Rozpálený olej prská a je to nejen nepořádné, ale také nebezpečné. Divoký tuk ale zkrotí jednoduchý trik - stačí do něj při smažení přisypat lžičku soli či mouky.

5. Dokonalé kuře

Perfektně křupavou kůrčičku u pečeného kuřete a jiné drůbeže získáte tak, že těsně před koncem pečení maso přelijete ledovou slanou vodou nebo pivem.

6. Perfektně rovná slanina

Pokud vám vadí zkroucená vypečená slaninka a raději byste ji měli rovnou, stačí plátky před smažením propíchat vidličkou, nebo je namočit do studené vody.

7. Rychlejší karbanátky

Před smažením karbanátků do masa udělejte malý důlek vařečkou. Masové placky se propečou rychleji, rovnoměrně a nemusíte se bát - při tepelné úpravě se otvor sám zacelí.

8. Jak opravit poškrábaný teflon?

Pokud máte na smažení už zasloužilou teflonovou pánev, zřejmě je povrch mírně poškrábán, tomu se prostě nevyhne nikdo z nás. Rýhy můžete mírně zacelit tak, že do nich pomocí pečícího papíru vetřete trochu rostlinného oleje.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více