Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moučníky jako od babičky: 10 osvědčených tipů a triků pro dokonalé pečení
Zdroj: Julian Hochgesang, Unsplash.com

Podzimní počasí přímo vyzývá k pečení koláčů, buchet a dalších moučníků! Pro málo zkušenou kuchařku to napoprvé nemusí být snadné, naštěstí existují generacemi prověřené rady a triky, jak pracovat s moukou, máslem, jak správně rozpustit čokoládu - a tak dále. S naším šikovným průvodcem pečení podle našich babiček a maminek se vám i náročnější recept jistě povede takříkajíc na první dobrou.

1. Sražený máslový krém? Nevadí!

Moučníky s máslovým krémem jsou božské, může se ale stát, že se vám tato lahodná náplň srazí. Nevadí, neštěstí jde snadno zachránit! Misku s krémem ponořte do vroucí vodní lázně a pomalu míchejte, dokud se krém opět nespojí. Poté jej z vody vyjměte a dále míchejte, dokud krém nevychladne.

2. Jak vyklopit bábovku?

Perfektní bábovku dělá i její tvar. Někdy přijde zádrhel v pečení ve chvíli, kdy máte hotový moučník vyklopit z formy. Abyste tomu předešli, formu na bábovku ještě před pečením vymažte tukem a na chvíli ji vložte do ledničky, než ji vysypete moukou a nalijete do ní těsto. Pokud vám přesto bábovka po upečení nejde vyklopit, nechte ji chvíli stát přikrytou vlhkou utěrkou.

3. Čím hrubší cukr, tím křupavější moučník

Cukr dělá pečivo nejen sladkým, ale také křehkým. Obecně se při pečení moučníků lépe pracuje s moučkovým cukrem než s krystalem, ale platí, že čím hrubší cukr, tím křupavější je výsledek. Tip: Pokud pečete třeba plněné šátečky, posypte cukrem krystal jejich vršek a vytvoří se křupavá krusta.

4. Pečící papír vždy bez okrajů

Pokud pečete na plechu vyloženém pečícím papírem, ustřihněte jej tak, aby zakrýval jen spodní část moučníku. Pokud bude papír přesahovat do krajů, těsto se od nich stáhne, což je nežádoucí. Tip: Před pečením si troubu vždy předehřejte. Samotná doba pečení by totiž měla být co nejkratší, aby byl moučník správně vláčný a rovnoměrně upečený.

5. Dort se nikdy nepřipeče, když...

Jak na to, aby se vám dortový korpus v troubě nikdy nepřipekl? Je na to malý trik - stačí formu v troubě postavit na plech, který posypete solí.

6. Bílky šlehejte se špetkou soli

Vejce jsou základem pro mnoho poctivých receptů našich babiček. Pokud potřebujete vyšlehat žloutky, přidejte do nich trochu vody, půjde to lépe. Pokud ale potřebujete do těsta vmíchat bílky, pečlivě je oddělte od žloutků, pak si je vyšlehejte na sníh se špetkou soli, a sníh pak přidejte ke zbytku surovin. Tip: Špetka soli obecně patří do drtivé většiny sladkého pečení.

7. Čokoládu rozpouštějte na sucho

Jak rozpouštět čokoládu na pečení? Jde to i v mikrovlnce, ale nejlepší je nespěchat a postupně ji rozehřát ve vodní lázni. Potřebné množství čokolády nakrájejte nebo nalámejte a vložte jej do suché nádoby. To je opravdu důležité, protože i kapka vody by mohla zničit konzistenci čokolády. Tip: Pokud vám čokoláda nedopatřením ztuhne, přidejte do ní kapku oleje a pořádně ji rozmíchejte.

8. Aby ovocný koláč nezvlhl

Pokud pečete ovocný koláč, posypejte korpus strouhankou nebo najemno namletými oříšky, než jej naplníte ovocem. Jen tak vám koláč při pečení nezvlhne a zůstane pevný a křupavý.

9. Prášek do pečiva až na konec

Prášek do pečiva v těstu rychle ztrácí svou kypřící schopnost, proto by se měl přidávat až těsně před koncem. Nikdy na něj ale nezapomínejte!

10. Perfektní drobenka je z dětské krupičky

Koláč s drobenkou je stálicí mezi moučníky. Vyrobit drobenku není tak těžké, stačí ji ručně vypracovat z másla, cukru a hrubé mouky, ale pokud ji chcete mít chutnější, přidejte do ní například hrst strouhaného kokosu nebo jiných nadrobno nasekaných ořechů, bude pak extra křupavá. Vůbec nejlepší je drobenku dělat místo z mouky z dětské krupičky, bude dokonale křehká.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více