Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Není tuk jako tuk. Co kam?

Isi, měla bych výhradu k tomu olivovému oleji. (Vím, žes to nepsala ty, jen jsi to dostala)
Není pravda, že by se neměl používat na smažení. právě naopak. Přepaluje se až při 210°C, je zdravější. Někomu ale může vadit jeho výraznější chuť, takže je lepší používat olej z prvního lisování, kdy není tak výrazný (údaje by měly být na etiketě výrobku), ale je fakt, že na saláty je výborný. I když na saláty je vynikající ořechový olej.;-)

tak je to tam :-8..i tady :-8 to budeme zase chytří ;-):-D

Isu,a co to okopírovat a vložit na tipy jako novou stránku?
Jinak bezva práce,pro začátečníky se velice hodí.:yes::-K

no jo, ale jak? :-O recept přeřadit umím, ale forum ne....:-(

Isu, bezva rady, co to dát do Tipy a triky? Tam se to neztratí.

narazila jsem na zajímavé pojednání o tucích, třeba někoho také zaujme a začátečníkům pomůže :-)


Máslo je máslo
Máslo je velmi dobře stravitelné a výborně chutná. Nejlepší je ho používat k omaštění již hotových jídel. Nehodí se totiž na smažení, protože je v něm hodně vody a mléčných bílkovin, připaluje se a vznikají tak zdraví škodlivé látky. Na pečení, do máslových krémů nebo rozpuštěné a obohacené bylinkami jako přeliv na zeleninu a brambory je téměř nenahraditelné. Výborně se hodí k pečení ryb jako je pstruh, štika, losos nebo kapr.

Olej? Záleží na druhu
Obecně obsahují oleje málo cholesterolu a jsou tudíž zdravé. Ovšem není olej jako olej. Většina z nich se sice hodí na smažení, ale například slunečnicový je méně odolný vůči vysokým teplotám a olivový by se na smažení neměl používat vůbec. Ten je mnohem lepší ve studené kuchyni na saláty a také na potírání pečených ryb a masa.

Tuk na smažení
Ke smažení a fritování při vysokých teplotách je skvělý některý z tuků na smažení. K pečení nebo omaštění ho však nepoužíváme – nemá dostatečně jemnou chuť.

Tuk na pečení se vyplatí
Tuk na pečení je už podle názvu určen především do moučníku. Ať už do těsta nebo na krémy, v obou případech nahrazujeme máslo. Má oproti němu jednu výhodu – je většinou lacinější variantou a navíc neobsahuje tolik tuku. Hlavním záporem, zejména u náplní, je jeho chuť, která je ve srovnání s máslem ihned rozpoznatelná. U těst s tím problémy nejsou.

Sádlo – nezdravé, ale výborné
O škodlivosti sádla na naše zdraví už bylo popsáno mnoho stran. Obsahuje sice skutečně dost cholesterolu a také je velmi kalorické – ale ta chuť. Pokud ho nebudeme jíst denně na krajíci chleba, určitě si ho můžeme dopřát. Výborné je na smažení, protože neobsahuje vodu. Můžeme ho také míchat 1:1 s olejem. Například rybám tak při smažení odejmeme jejich rybí pachuť a řízečky budou šťavnatější. Skvělého efektu dosáhneme i při pečení masa nebo moučníků.

Margarín pro dietáře
Margarín obsahuje hodně vody, proto se nehodí se pro vaření a dušení ani pečení. Je však dietní a vhodný nejen pro redukci váhy, ale také při šetřících žlučníkových, jaterních a dalších dietách. Rozpuštěný margarín můžeme použít na pomaštění brambor nebo zeleniny. Nejvíce ho však využijeme pro mazání na pečivo nebo při přípravě různých pomazánek.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více