Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hanušky aneb Bramboráky z Českého ráje: Voní česnekem a majoránkou, křupavost jim dodá jedna nezvyklá ingredience
Zdroj: Toprecepty, mika59

Nevíte, co jsou hanušky? Jde o variantu bramborových placek Českého ráje. Tyto bramboráky voní česnekem a majoránkou a stejně jako další varianty mizí z talíře rychlostí blesku.

Jaké jsou varianty bramboráků

Nejčastěji se pro ně využívá název bramboráky. Bramborák známe ale také pod jihočeským názvem cmunda, na Moravě mu zase říkávali krompelák. Kromě kocoura, bandoráku, kramfleku nebo třeba vošouchu se můžeme setkat i s názvem hanušky. 

V zásadě vždy jde o slané bramborové placky s vejcem, solí, česnekem a majoránkou a obvykle i s moukou. Stejně jako je hodně názvů po obdobný pokrm, také je spousta krajových i rodinných variant. Můžeme se setkat s tím, že různí lidé znají pod určitým názvem různou variantu bramboráku. Třeba i v jedné oblasti. 

A abychom nezapomněli. Tam, kde se říká hanušky, se pro stejné jídlo využívá i pojmenování halušky. 

Co se dává do hanušek

Hanušky se říká bramborákům v oblasti pod Kozákovem na Turnovsku v Libereckém kraji. Tato okrajová oblast Českého ráje je stejně krásná jako jsou výborné tyto placky. Typické jsou množstvím česneku a majoránky. I do hanušek se přidává k nastrouhaným bramborám mléko, aby netmavly. Zajímavostí v tomto bramboráku jsou škvarky, které dopřejí pokrmu další chuť a samozřejmě vůni. Placky jsou řidší, než bývá u bramboráku zvykem.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit hanušky

Na přípravu budete potřebovat: 750 g brambor, 2 vejce, 250 ml horkého mléka , škvarky podle chuti, 1 lžíci majoránky, 8 stroužků česneku, 5-6 lžic hladké mouky, sůl, mletý kmín, mletý pepř a sádlo na smažení.

Jak na to? Ohřejte si mléko. Brambory oškrábejte a nastrouhejte je najemno a okamžitě zalijte trochou horkého mléka (nemusí být využito vše). Česnek oloupejte a prolisujte ho. Česnek spolu s kořením, rozklepnutými vejci a moukou přidejte k bramborám. Škvarky nasekejte a vmíchejte ke směsi. Těsto je oproti jiným bramborákům řidší.

Na pánvičce rozehřejte sádlo a lžicí na ni nandávejte těsto, ze kterého vytvoříte tenkou placičku. Smažte ji z obou stran. Hanušky můžete chystat jako hlavní jídlo i jako přílohu v drobnější podobě. 

Náš tip: Připravte si hanušky aneb bramboráky z Českého ráje podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více