Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ tara23, před 23 minutami
„Přání a gratulace“ MarcelaPa, 15. 11. 2025 22:53
„Co vaříte dnes k obědu?“ Severinka, 4. 11. 2025 08:50
Poslední příspěvky
„dnes udělám fazolovou polévku na 2 dny, dnes ještě bude…“ Jana Pá, před 56 minutami
„Hezký den dnes kuří vývar s nudlemi a ještě králičí stehna…“ Simona Skolakova, před 1 hodinou
„Dobré ráno, u nás bude kmínová polievka s vajcovou hmlou,…“ magdalenka, před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
12. 2. 2013 17:25
12. 2. 2013 16:56
12. 2. 2013 16:44
12. 2. 2013 16:36
12. 2. 2013 16:35
Jinak krom doby prodeje (což nemusí být kriterium)má hlávka zimního zelí tmavé lupeny a letní světlé.Potom,když kousnete do lupenu,tak na skus je letní zelí mékké a zimní tvrdé.No,ale tohle ti asi nepomůže v marketu,což?
Prostě je lepší zelí od soukromníka,zkus pohledat v okolí kde bydlíš.
12. 2. 2013 15:38
Vrchní část zelí jsme vyhodili a zbytek zavařili do sklenic. Pak jsem ho v zimě použila aspoň jako dušené zelí.
Vím, že na nakládání se musí použít zimní odrůda. Proto zelí nakládám až v listopadu. Jenomže i v zimních měsících se na pultech naších obchodů prodává letní odrůda zelí.
12. 2. 2013 15:20
fermentácia kapusty ( mliečne kvasenie ) potrebuje 2 podmienky :
1. neprítomnosť vzduchu ( baktérie mliečneho kvasenia sú anaeróbne ), to dosiahnete poriadnym nadupaním kapusty a zaliatím lákom
2. teplota okolo 20 °C
Fermentácia prebieha v 4. fázach, pre vás je zaujímavá 4. fáza, v ktorej po mliečnom kvasení nasleduje maslové kvasenie a to spôsobuje vaše problémy - zmenu farby, chuti a mäknutie.
To znamená, že musíte zabrániť maslovému kvaseniu. To spôsobujú hlavne kvasinky.
Pre vás to prakticky znamená, že musíte kapustu dobre natlačiť, pri tlačení musí byť na vrchu šťava z kapusty, a po naložení musíte kapustu dobre zaťažiť. Počas celého skladovania kapusty musí byť povrch kapusty zaliaty nálevom a zaťažený. Keď šťavu odoberiete, musíte doliať slanú vlažnú vodu. Nemajte obavy, o pár dní je opäť kyslá.
Dôležitá je teplota pri kvasení, tých 20°C zabezpečí rýchly začiatok kvasenia. Ale po ukončení kvasenia musí kapusta do chladu, ideálna je teplota 0 - 5 °C.
A ešte jedna možnosť : baktérie maslového kvasenia sa rozmnožia, keď klesne koncentrácia soli pod 1,5% objemu kapusty. Preto ako som písala, vodu, ktorú na kapustu dolievate, vždy osoľte.
Snáď to niekomu pomôže.
12. 2. 2013 13:20
12. 2. 2013 13:18
12. 2. 2013 13:14
12. 2. 2013 13:02
12. 2. 2013 12:56
Ani keď nakladám kvasené uhorky, vodu neprevarím, len mierne teplú značne osolím, rozmiešam soľ, nech sa rozpustí a zalejem...je to tiež mliečne kvasenie.
12. 2. 2013 12:48
Jinak na cukrovku je přímo potřebné.
12. 2. 2013 12:41
12. 2. 2013 12:39
Mimochodem,vždy se u nás doma říkalo - brambory a zelé,živobytí celé.Svatá pravda!!
1 2 3 Další