Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Vzpomínáte na Metro dezert? Tahle cukrovinka je k dostání i dnes, ale podle našeho receptu si ji upečete doma
Zdroj: Toprecepty, Šárka Adámková

Pamatujete si na Metro dezert? Někteří jej sice podle vzhledu zaměňují se štafetkou, Metro dezert je ale jen jeden. Kvádříky z piškotového těsta s krémem zakryté cukrovou hmotou a po stranách namočené v čokoládě jsou pro mnohé dezertem jejich dětství. A víte, co je na nich ještě úžasné? Že je seženete i dnes.

Metro dezert v mnoha příchutích

Metro dezert je vpravdě retro cukrovinkou, kterou si pamatuje jen určitá generace. Zrodil se roku 1974 a generace 70. a 80. let jej doslova zbožňovala a byl pro ni takřka legendárním moučníkem. Po revoluci se ale opět přestal vyrábět, takže ti mladší ho téměř neznají. Pár let po revoluci se ale objevil na trhu znovu, a to dokonce v mnoha limitovaných edicích v různých příchutích.

Metro dezert si tak můžete vychutnat i citronový, jahodový, skořicový, „vaječňákový“ nebo dokonce mátový. Ten klasický ale zůstává a i receptura na něj je stejná. Jediné, co se mění, jsou obaly a také cena. Dnes za jedno balení zaplatíte 26 Kč.

Dezert jako vagonky

Název a tvar dezertu není čistě náhodný. Metro dezert totiž původně vznik na počest otevření první linky metra (tedy linky C) v roce 1974. A protože tehdy jezdily soupravy jen se čtyřmi vagony, byly v balení Metro dezertu také jen čtyři kousky připomínající vagonky metra. A co předcházelo vzniku samotného zákusku?

Výzkumný ústav Pražských mlýnů a pekáren tehdy dostal za úkol vymyslet dezert s prodlouženou trvanlivostí a širokou využitelností. A tak vznikl Metro dezert, který se od roku 1975 vyrábí v Michelských pekárnách. Již tenkrát se objevily různé příchutě, třeba citronová a pomerančová, které se pak prodávaly pod názvem Michelský dezert. Díky jeho trvanlivosti byl často dezert dodáván na velké akce, třeba na spartakiádu do jídelen pro cvičence.

Metro dezert pod holandským vlivem

Slavný dezert byl ve své době unikátem, byl totiž jedním z prvních trvanlivých cukrářských výrobků u nás. Přestože si mnoho lidí myslí, že jde o českou specialitou, opak je pravdou. Metro dezert k nám zřejmě doputoval z Holandska společně s dvěma linkami na výrobu sladkostí, které byly v 70. letech zakoupeny pro Michelské pekárny.

V Holandsku jsou podobné sladkosti velmi populární a vyrábějí se podle mnoha receptů, stejně jako ve Švédsku, odkud zřejmě původní recept pochází. Možná si vybavíte oblíbené švédské punčové rolky v zeleném marcipánu, které u nás koupíte v jistém švédském řetězci prodejen s nábytkem. Jejich podobnost s Metro dezertem tak úplně čistě náhodná není.

Upečte si Metro dezert domácí

Metro dezert dnes sice koupíte téměř v každém obchodě, pokud ale dáváte přednost domácím zákuskům, snadno si i jej můžete doma upéct. A kupodivu to není nijak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Co budete potřebovat? Na korpus: 4 vejce, 130 g krupicového cukru, 140 g hladké mouky. Na krém: 200 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, 1 balení vanilkového cukru a 3 polévkové lžíce rumu. Na dokončení: 1 balení marcipánu nebo cukrářské potahovací hmoty (fondánu) a rozpuštěnou hořkou čokoládu nebo čokoládovou polevu.

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky s cukrem utřete do pěny a opatrně vmíchejte prosátou mouku. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. Směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Po upečení nechte piškot vychladnout a rozkrájejte jej na stejně velké kvádříky.

Na krém vyšlehejte máslo s cukrem a vanilkovým cukrem dohladka. Postupně zašlehejte rum. Marcipán nebo fondán rozválejte na tenký plát. Každý dílek upečeného těsta potřete ze všech stran krémem a obalte fondánovým plátem. Zbytek plátu odkrojte a spoje přitlačte. Konce dílů namočte v rozehřáté čokoládě. Nechte přes noc odležet v chladničce a můžete si pochutnávat.

 Zdroj:
Regiony.rozhlas.cz
Pekarny-michle.cz          
                                                                                                                   

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více