Bylinky
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ MarcelaPa, před 1 hodinou
„Poděkování “ RubyRom, 12. 12. 2025 19:07
„Přání a gratulace“ Simona Skolakova, 12. 12. 2025 16:47
Poslední příspěvky
„Dobrý večer😊, já dnes k obědu udělala fish&chips. Na mlsání…“ MarcelaPa, před 1 hodinou
„Dobry vecer, dnes u nas budou konecme kureci kridelka, jdu…“ hazel, před 4 hodinami
„hazel: Stáni včera jsi tady nebyla, už se počasí umoudřilo…“ tara23, před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
20. 7. 2019 06:00
19. 7. 2019 19:17
16. 7. 2019 17:54
14. 7. 2019 11:18
Bývají tady dotazy nad bylinkou či zeleninou zvanou šrucha. Protože jsem si svého času opsala z časopisu Katka něco o této rostlině a připadá mi to zajímavé, přidávám i pro pobavení i pro poučení.
Šrucha neboli portulaka má díky svým okrouhlým masitým lístkům v malawském jazyce kouzelný název "zadek náčelníkovi ženy". Tato listová zelenina byla již před 3500 lety vysoce ceněna jako léčivý prostředek. U nás se někdy objevuje jako plevel na vinicích jižní Moravy. Dnes existuje přes 40 různých odrůd. Některé z nich dokonce pěstujeme vyšlechtěné pro jejich půvabné kvítky ve skalkách. Na 5-10 cm dlouhých šťavnatých výhoncích "divoké šruchy" vyrůstají okrouhlé masité lístky. Ty se spolu s konci výhonů sklízejí ještě před květem. Mají příjemnou ostrou až nakyslou chuť.
Šrucha obsahuje: Mnoho vitamínů A a C a mimo to hojně draslíku, hořčíku, vápníku a železa. Lístky mají až 93% vody. Portulák je výrazně močopudný prostředek, utišuje křeče a kašel, pročišťuje organismus. Nevhodný je ale pro těhotné ženy. Sezóna: od března do října. Stonky lístků musí být pružné, výhony ne delší než 3-5 cm. Uchování: v chladničce v perforovaném mikroténovém sáčku uchováváme ne déle, než 1 den. Použití: syrové mladé lístky používáme do míchaných zeleninových salátů, polévek, omelet a bylinkových omáček.