Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bylinky

Simona Skolakova: ja s nou bojujem, neda sa zlikvidovat. Mrnava sa tlaci von aj z dlazby. Vcera som ju dala aj do leca... :-8 Maj sa krasne!

magdalenka: Magdalenko,už to ani pod tvým receptíkem ani nepíšu,ale už aj vnoučata říkají babí to je ta rostlinka do salátů:-D:-D:-Dletos máme poprvé skleník,tam mám šruchy hafo,tak dělám saláty neb tam mám okurky hadovky a letos se jim daří:-D:-D:-Djo díky tobě,jsou saláty obohacené o tuto super rostlinku;-):yes:

MamlajdaD: a okrem vitamínov a provitamínov a kopy minerálnych látok obsahuje koenzym Q10 a omega-3-mastné kyseliny...

ŠRUCHA (pro všechny a pro Magdalenku)
Bývají tady dotazy nad bylinkou či zeleninou zvanou šrucha. Protože jsem si svého času opsala z časopisu Katka něco o této rostlině a připadá mi to zajímavé, přidávám i pro pobavení i pro poučení.

Šrucha neboli portulaka má díky svým okrouhlým masitým lístkům v malawském jazyce kouzelný název "zadek náčelníkovi ženy". Tato listová zelenina byla již před 3500 lety vysoce ceněna jako léčivý prostředek. U nás se někdy objevuje jako plevel na vinicích jižní Moravy. Dnes existuje přes 40 různých odrůd. Některé z nich dokonce pěstujeme vyšlechtěné pro jejich půvabné kvítky ve skalkách. Na 5-10 cm dlouhých šťavnatých výhoncích "divoké šruchy" vyrůstají okrouhlé masité lístky. Ty se spolu s konci výhonů sklízejí ještě před květem. Mají příjemnou ostrou až nakyslou chuť.

Šrucha obsahuje: Mnoho vitamínů A a C a mimo to hojně draslíku, hořčíku, vápníku a železa. Lístky mají až 93% vody. Portulák je výrazně močopudný prostředek, utišuje křeče a kašel, pročišťuje organismus. Nevhodný je ale pro těhotné ženy. Sezóna: od března do října. Stonky lístků musí být pružné, výhony ne delší než 3-5 cm. Uchování: v chladničce v perforovaném mikroténovém sáčku uchováváme ne déle, než 1 den. Použití: syrové mladé lístky používáme do míchaných zeleninových salátů, polévek, omelet a bylinkových omáček.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Poslední diskuze

„Co dnes uvařit?“ hazel, před 7 hodinami

„RADY PRO ZDRAVÍ “ MissMaruska, před 21 hodinami

„Přání a gratulace“ Nadja, 27. 4. 2024 13:22

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více