Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Komentáře uživatele Anri.

sindel.b: opravdu tam nedáte žádný želirovací prostředek? dělala jsem jahodovou, kilo ovoce, kilo cukru, dala k tomu pektogel, a stejně to bylo řídké:-S

No pekař, kde nakupuju, mi poradil, abych si na dno trouby dala třeba starou misku (něco nízkého). KDyž pak dávám pečivo do trouby, vylít tam rychle deci vody, rychle zavřít. Udělá se totiž rychle množství páry, které se srazí na chladnějším pečivu a ono je pak nadýchané.... za deset minut otevřít, aby ta největší pára odešla a péct až do konce:-)

No, myslím že vysvětlení tkví v tom, že žitná mouka (používám žitnou jemně mletou celozrnou) obsahuje velmi málo lepku, tudíž nedrží tak jako pšenično-žitný, proto se rozteče. Těsto je takové ne tekuté, ale spíš hustě kašovité. Při dodržení gramáží a pečení v pevné nádobě (pekáček, kameninová mísa) by se chléb měl bez problémů povést. Když ho nechávám kynout v nádobě, tak neudělá kopec, jako normální těsto, zůstane rovný a mírně vypoukne až při pečení. Doufám, že jsem přispěla k řešení problému...;-)

barča:
Ahoj Barčo (mám vnučku Barušku). Dort se určitě k narozkám hodí, i já jej loni dávala ke jmeninám a všichni byli nadšení. Tajemství je v pokud možno stejných jahodách, pak je hezky souměrný. Držím ti palce a mnoho úspěchů!:-K

Irrena:
Milá Irreno, doma už jiný nejíme. Jinak tu suchou část můžeš dle fantazie měnit poměr žitné mouky s třeba špaldovou nebo chlebovou pšeničnou. Když dáš víc pšeničné, je třeba jej důkladněji prodělat, aby se do těsta dostal vzduch a mohla pracovat.

Irrena:
Postupem doby jsem zjistila, že mám doma chladněji, při 22 stupních je vykynutý tak za 5-6 hodin. Pozná se to, že víc už nenabývá. Jeden majitel pekárny mi ještě poradil, abych, když dám chleba do trouby, vylila na dno trouby frťana vody a hned zavřela. nechat asi minutu až dvě a pak vyvětrat páru z trouby ven. Když se chleba nechá překynout, má tendenci být kyselejší.

tohle těsto nekyne, je nakypřené bílkem, okamžitě po vyšlehání dáme do trouby;-)

Článek: O chlebu
Chléb jsem začala péci na základě informací nasbíraných na internetu. Peču celožitný, 100% celozrnný, takový dnes nikdo nedělá, tedy alespoň ne v takové podobě, jak ho peču já. Recept jsem uveřejnila na zdejším webu. U kupovaných chlebů mi vadí nejvíce, že nevím procentuální složení, že i když je napsáno že to je chléb žitno-pšeničný, žita je tam tam akorát přes 50%, aby mohlo být na prvním místě a jeho trvnlivost se pak stejně dohání chemickými přísadami. Ani ten náš nezbyde, ani jsem neměla možnost ověřit, že vydrží 5 dní jako čerstvý. Peču každý 1,5 dne. A na rozdíl od shora uvedeného článku si nemyslím, že je to tak složité, alespoň ne v té fázi domácího pečení. Bydlíme na samotě, už nemusíme jezdit pro čerstvé pečivo a každý kdo k nám přijede, směle nesměle si o chleba řekne a my jej rádi nabídneme.

Tenhle recept dělám už tak patnáct let. Poradila mi naše uklízečka. Je ale nepřekonatelný. Pro mě král mezi štrůdly:-p:-p:-p:yes:

omlouvám se za foto, mám 3,5 megapixlový foťák v mobilu, ale fotka je někaj otočená o 90 stupňů. Kdybych to fotila na klasický fotoaparát, měla by to nejméně 2MB. Ale ještě teď mám příjemnou chuť v bříšku:-*