

Rohlíky jako dech - úžasné!
Suroviny 10 porcí
- 270 ml vody
- 70 g rozpuštěného vlahého sádla
- 480-490 g hladké mouky (pokud nepoužijete sladěnku, tak 470 g mouky)
- 2 čajové lžičky soli
- 1 lžička sladěnky (pokud nepoužijete sladěnku, tak lžička cukru)
- 21 g čerstvých kvasnic nebo 7 g sušeného droždí
Postup přípravy receptu
V uvedeném pořadí dáme suroviny do pekárny a zapneme program těsto.
Po vykynutí umotáme 10 rohlíků nebo bulek, pletýnek, uzlů... Necháme na plechu cca 15 minut kynout v teple.
Potom potřeme vlažným mlékem, sypeme semínky, solí, kmínem nebo necháme jen tak bez ničeho a pečeme ve vyhřáté troubě na 210-230 °C 10-15 minut.
Na dno dáme kastrůlek s vodou, aby se v troubě tvořila pára. Přendáme na mřížku a necháme vystydnout / tedy, pokud to vydržíte :-)
Poznámka od kuchařky
Inspirovala jsem se receptem od Cathleen přidáním sladěnky a receptem z mimibazaru pod názvem "Rohlíky jak od pekaře" Tím chci oběma děvčatům poděkovat za nejlepší recept na bílé pečivo. Je to fantazie... Omlouvám se, bohužel foceno pouze mobilem:-( Kdo přidá své foto, tak dám jako titulní:-))
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rohlíky jako dech - úžasné!
-
Veronika.Hrozna: Penam je Babišova mouka. Už jste od Babiše někdy měli něco kvalitního?
-
Moje tchýně pekla "sádláky" už před 30 či 40 lety a nedala na ně dopustit. Upekl jsem je tedy teď také a jsou výborné. Pokud zase někdy nastane situace, že nebudeme moct koupit čerstvé rohlíky z naší oblíbené soukromé pekárny, upeču zase právě tyto. Možná i tvar se mi podaří udělat už lépe.
Jen drobná poznámka: Mezi surovinami je uvedeno sádlo, ve videu je pak použito máslo. Je to prostě jiná varianta a jiná chuť; mělo by to tedy být označeno jako varianta (nemusí to být přímo jiný recept). Nachystáte si suroviny podle seznamu, pak kouknete na video a jste zmatený.
A jedna prosba nakonec: Z Lidlu mi chutnají rohlíky, které prodávají pod názvem "pivařské" (jinde jsem je viděl pod názvem "císařské". Jsou rovné, velmi štíhlé s ostrými špicemi, jsou pečené ze zmrazeného polotovaru. Nemáte někdo recept na rohlíky s takovou chutí? -
Dobře se uchová pečivo tak, že se dá do mrazničky (v PE sáčku). Po vytažení z mrazničky se nechá rozmrznout při pokojové teplotě. Chutná k nerozeznání od čerstvého.
-
casino: Já vím, používám už léta taky výhradně mouku z Věrovan a kupuju ji v Kauflandu. Ještě jsem s ní nic nezkazila !!!
-
Veronika.Hrozna: Můžeš zkusit i mouky Ramill a Předměřickou
-
Hostičko Havlíčkův Brod měli v Bille,ale jenom chlebovou , ostatní asi byly vyprodány , ale čichala jsem k balíčku a voněla velice hezky. Příště se jí podívám na zoubky , tedy pokud budou mít hladkou. Určitě stojí za odzkoušení !
-
srettka: To mi povídej. Po dlouhém pochodu a přejíždění z obchodu do obchodu jsem včera natrefila na kvalitní mouku , z mlýnu Trenčín T 650. Koupila jsem celkem čtyři mouky každou jinou otevřela a začala čichat jako pes ! Jediná mouka z Trenčína po mouce i voněla a chutnala a
co je v ostatních nechci vědět.
Nebylo je cítiti ničím, nebo jemně mému nosu páchly. Dnes jsem upekla repete z vybraného jedince Mlýnu Trenčín a nezklamal mě ! Rohlíčky jsou nádherné ,voňavé a už po 10 minutách pečení se kuchyň rozvoněla po pečivu , jedna báseň ! Manžel si spokojeně chrochtá a já taky.
Prostě měla jsem smůlu na mouku. Nepeču určitě naposled , jen si dám bacha na mouku.
-
Veronika.Hrozna: Vzhledem k tomu, že hodně peču, ikdyž teď už víceméně bezlepkově, tak mouku se snažím kupovat kvalitnější. Dobrá zkušenost je ta babiččina, nebo jak se to jmenuje. Když peču někomu něco lepkového, tak rozhodně z ní.
-
Casino: Sádlo mám čerstvé domácí , droždí taky čerstvé a nebo, že bychom měli v Bratislavě něco ve vodě ??
-
hosta: Tato byla Penam hladká mouka ! Nevím možná špatně skladováno ,nebo dlouho ? Prostě nevím. Otevřela jsem i další balení a je stejná , taky ! Vůbec to po mouce nevoní , bůhví co v tom je!
-
Veronika.Hrozna:
Rohlíky nepeču...
Nikdy jsem s moukou problémy neměl (nebo si aspoň myslím, že případné problémy nebyly zapříčiněny moukou)
Dokáži si představit akorát zatuchlou mouku
Občas akorát řešíme, zda je na něco lepší či přímo nutná polohrubá - výběrová -
casino: Já netušila , že ta mouka je tak zlá! Svatá prostoto, ani ve snu by mě to nanapadlo,že to nebude k jídlu. Konzistence ,měkounké a krásně vypečené, jenomže nejedlé!
Měla jsem mouku Penam hladkou ! Tak tu už nekoupím!
-
http://www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?id=4066 - test mouky
-
hosta: Tohle byla od Kaufu podpásovka ! Už vím proč si pekaři kontrolují mouku , cpou do ní frňák a chutnají. Rohlík a houska chtějí kvalitní mouku ! Jsem naprosto naštvaná , tolik jsem se na ty rohlíčky těšila......
Manžel chodí v kuchyni a naštvaný je taky , on miluje čerstvý chléb, rohlíčky a všechno sní,ale co je moc,je příliš.
Chtěla jsem mu něco dobré upéct.....
-
Veronika.Hrozna: hosta:
Používám, takřka výhradně, Mouku z Věrovan
No, můžete hádat, kde ji kupuji...