Štrúdl z tvarohového těsta

ivulinka Kuchařka: ivulinka

Moučníky , Záviny, rolády 45 názorů

Suroviny

Těsto:
250 g polohrubé mouky
250 g tuku (máslo, Haná, Hera,...)
250 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
špetka soli
8 jablek
strouhanka
50 g strouhaneho perníku
skořice
cukr krystal
rozinky
nasekané oříšky
1 vejce na potření
olej
Recept si zatím oblíbilo 50 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z másla, tvarohu, mouky a soli vypracujeme těsto, které je možno dát přes noc do ledničky odpočinout.

  2. Pak ho rozdělíme na tři stejné díly, vyválíme plát, který posypeme strouhankou a strouhaným perníkem, poklademe nastrouhanými jablky, posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a oříšky.

  3. Těsto svineme a položíme na vymazaný plech.

  4. Před vložením do trouby pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 175°C asi 30 minut. Hotové záviny pocukrujeme.

Poznámka

Tento recept na těsto mám ze všech nejradši, protože se skládá pouze ze tří ingrediencí. Je to rychlé a úspěch je vždy zaručen.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 760 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Štrúdl z tvarohového těsta

  • Valinka43 Valinka43

    casino: tak to teda nemám takovou zkušenost, já propracovávám hlavně proto, abych vychytala to, kolik je třeba přidat mouky, aby těsto bylo hladké a nebyl tam znát ten tvaroh, protože každý je jinak mokrý a přesné dávkování nemusí být dokonalé. Z tohoto těsta nedělám jen záviny, ale třeba do kulatého tvořítka s tuhou marmeládou takové mušličky, které potom obalím v moučkovém cukru

    Odpovědět

  • casino casino

    Valinka43: "... je však potřeba dobře vypracovat..."
    Zajímavé...
    Traduje se, že toto těsto není radno poctivě vypracovávat a zadělává se jen tak šup šup na rychlo, ba přímo stylem ŽAVES:-8 Je ověřeno, že pokud jsou v těstě ještě vidět kousíííčky tuku, tak těsto lépe "listuje" :-)
    No, ale rád souhlasím s vaším NIKDY :-D

    Odpovědět

  • Valinka43 Valinka43

    toto těsto taky ráda dělám, je však potřeba dobře vypracovat , případně přidat mouku potom se netrhá (nechám chvíli pod mísou odpočinout) a NIKDY nebalím těsto dovnitř, pouze nahoře přeložím přes sebe...dělám 4 záviny na plech kratší, protože všechny "prdelky" jsou moje, ty mám nejradši...jablka strouhám na hrubším struhadle (dávám jich dost vysokou vrstvu) a podsypávám strouhankou...vrch propíchám vidličkou jak už tu někdo psal......jdu upéci

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    casino: To je naprostá pravda. Recept na toto těsto koluje už opravdu celá desetiletí a pracuje se s ním naprosto skvěle i bez vejce. Dá se vyválet úplně dotenka. :yes:

    Kde se mohla stát chyba? Snad v moc vlhkém tvarohu?

    Odpovědět

  • casino casino

    Boba:
    Promiňte, ale něco děláte blbě... :-)
    Toto je desetiletími a desetitisíci kuchtíků ověřený, takřka univerzální, recept :yes:
    Jen s mírnou nadsázkou lze napsat, že z těsta lze uplést i bič :-p a při troše štěstí s ním i zapráskat :-D
    ***
    Z tohoto těsta bych štrúdl neroloval ale pouze zavinul...
    No, někdo má třeba srazek rád, že 8-(

    Odpovědět

  • Boba Boba(neregistrovaná)

    Těsto vynikající, ale taky se mi trhalo, nebylo možné zabalit s větším množstvím jablek. Dnes jsem zkusila přidat jedno vejce a super, krásně se s ním pracovalo a netrhlo se ani trochu. Máme rádi ve štůdlu hodně jablek, tak jsem ráda, že jsem to vychytala:yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Alena: Já si myslím, že je to tím, že je v něm hodně jablek, nebo že jablka obsahují hodně šťávy. Já štrůdl před pečením probodám vidličkou. Šťáva sice při pečení někdy vyteče, ale těsto se netrhá.

    Štrůdl dělávám sice z pivního těsta, ale v létě, když je hodně padaných jablek, tak používám právě toto těsto tvarohové. Jablka, nakrájená na větší kusy, ale dávám ve větším množství mezi dvě placky a prosypu je pudinkem, aby vázal šťávu. Je to velká lahoda, ale jí se opravdu lžičkou (a pokud možno ještě teplé!) .

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    Dělám toto těsto léta podle maminky, je jednoznačně nejlepší. Poslední dobou se mi trhá. Nemáte někdo radu jak se tomu vyhnout? Někdy ho jíme s manželem skoro lžičkou :-p

    Odpovědět

  • ruzena ruzena(neregistrovaná)

    těsto se dělalo dobře ale v troubě se mi potrhal nevim proc jinak dobry strudl :-)

    Odpovědět

  • senky senky

    ivulinka:Ivi, i to je možné:-D:-D já ráda na tenko:-*:-* ale ono to zase taková hrůza nebyla;-)

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(autorka receptu)

    senky: Jani, děkuji za vyzkoušení, napadá mě, jestli se ti těsto netrhalo, protože jsi ho měla vyválené natenko?
    Fotka je super:-K

    Odpovědět

  • senky senky

    Výborný štrůdlík:yes::yes: trošku se mi těsto trhalo - asi tvarohem - nebo rukama:-?:-), ale dopadlo to dobře;-) Poslední kousky si mlaďoch balí na koleje:-) Přidávám bodík a foto;-)

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(autorka receptu)

    Bahula:super Evi:-K a díky:-)

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

    :yes::-p:-K za výborný recept. Dovolila jsem si přidat fotku.

    Odpovědět

  • 22Sonik 22Sonik

    Výborné těsto. Děkuji za recept. :-))

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: tvarohový štrůdl těsto na štrudl štrůdl recept tvarohove testo štrůdl tvarohový štrůdl s jablky těsto na štrůdl recept štrůdl tvarohový jablecny strudl z tvarohoveho testa testo na strudl s tvarohem štrůdl z tvarohu závin z tvarohového těsta štrůdl těsto štrůdl s tvarohem bezlepkový štrůdl tvarohový těsta na štrůdl jak zabalit štrudl recept na tvarohovy štrudl recept na těsto na strudl tvarohove testo na zavin

Zapomněl/a jsem heslo