Žitný celozrnný kváskový chléb

Anri. Kuchařka: Anri.

Doba přípravy: (5+5+5=kvásek)+10 těsto + 5 hnětení +5 vyndat z tr 3 osoby na 2 dny :-) Slané pečivo 12 názorů

Suroviny

500 g žitný kvásek
500 g žitné mouky jemně mleté
1 PL kmínu
1 PL soli
40-50 g ovesných vloček s klíčky
20 g lněného semínka nebo sezamového
2-3 PL slunečnicového semínka
20 g pšeničných klíčků
20-40 g ovesných otrub
450 ml vody
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy připravíme veškeré suché ingredience a řádně promícháme. Pak odměříme kvásek (když bude trochu více, nevadí), nakonec přilejeme vodu. Krátce promícháme, aby vznikla kompaktní hmota. Necháme 20 odpočinout, mouka naváže vodu.

  2. Pak asi 5 minut proděláme (těsto mezitím mírně zahoustlo, je lepivé, drží tvar, mírně nakyslé).

  3. Potom přendáme do formy buď vyložené papírem na pečení nebo vymazané olejem. Já peču v římském hrnci, takže dávám papír. Necháme kynout v pokojové teplotě 20°-22° po dobu 4-6 hodin. Ideální je ráno zadělat, po obědě upéct upéct nebo po obědě zadělat a večer upéct.

  4. Troubu předehřejeme na 250°C. Pečeme 20 min, pak zmírníme na 200°C a dopékáme 40 minut.

  5. Po upečení vyndáme z formy, případně odstraníme papír a potřeme slanou vodou ze všech stran. Necháme řádně vychladnout (4-5 hodin). Máme asi 1,4 kg chleba, zdravého, jako za časů našich babiček.

  6. To půlkilo žitné mouky můžeme zmenšit a doplnit buď pšeničnou chlebovou nebo špaldovou.

Poznámka

Recept na kvásek je zde na webu uveden. Chléb má předpoklady vydržet 4-5 dní ve srovnatelné kvalitě. U nás ale dva dny nepřežije. Peču každých 1,5 dne. Mám ale jistotu - je 100% celozrnný, bez éček a přitom chutný a měkký.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Žitný celozrnný kváskový chléb

  • Cyril Cyril

    Zdravím vás, poprvé jsem se pustil do pečení výše uvedeného chleba. Výsledek trochu moc slaný, a z formy jsem jej musel vyřezávat. Chu´tově velmi dobrý (až na tu sůl) Poraďte kde jsem udělal chybu. Děkuji

    Odpovědět

  • Anče Anče(neregistrovaný)

    Místo formy stačí použít mísy z ,,jenského,, skla,nebo remosku mísu,kastrol ap.;-)

    Odpovědět

  • Anri. Anri.(autorka receptu)

    No, myslím že vysvětlení tkví v tom, že žitná mouka (používám žitnou jemně mletou celozrnou) obsahuje velmi málo lepku, tudíž nedrží tak jako pšenično-žitný, proto se rozteče. Těsto je takové ne tekuté, ale spíš hustě kašovité. Při dodržení gramáží a pečení v pevné nádobě (pekáček, kameninová mísa) by se chléb měl bez problémů povést. Když ho nechávám kynout v nádobě, tak neudělá kopec, jako normální těsto, zůstane rovný a mírně vypoukne až při pečení. Doufám, že jsem přispěla k řešení problému...;-)

    Odpovědět

  • jana jana(neregistrovaná)

    dardanela: Já tady čtu, že se tento chléb peče ve formě, tak to asi bude tím. Píše to Anri dole v komentáři.

    Odpovědět

  • dardanela dardanela(neregistrovaná)

    díky za recept, nicméně buď mám moc mokrou mouku, nebo nevím. Přidala jsem ještě 175 g mouky, ale stejně bylo těsto velelepivé a hodně tekuté. přesto jsem jej nechala vykynout a vrazila do ošatek. obě se mi přilepily na dno a navíc po vyklopení se krásně roztekly do všech stran :-( Minule jsem přidala ještě 300 g mouky, ale těsto pak při kynutí děsně praskalo a při pečení 20 minut na 250 a následujících 40 minut na 200 se mi z chleba stala sušenka - téměř nepoživatelné cosi, snad knackebrot, který byl jedlý opravdu jen uprostřed...
    Takž se ptám: kde jsem udělala chybu... ?

    Odpovědět

  • Eliška Eliška(neregistrovaná)

    Dobrý den, také nemám formu na chleba, peču už druhým rokem v malém pekáčku :-) až teď jsem se odhodlala vyzkoušet jiný recept na chlebík, první mě velice překvapilo, že v receptu není olej, a také žitná mouka obyč, ne chlebová, ale to už vyzkouším příště s chlebovou, chleba je opravdu dobrý, je více mokrý než můj původní recept, ale je lehčí a chuťově i lepší, mnoho zdarů v pečení. Eliška

    Odpovědět

  • Anri. Anri.(autorka receptu)

    Irrena:
    Milá Irreno, doma už jiný nejíme. Jinak tu suchou část můžeš dle fantazie měnit poměr žitné mouky s třeba špaldovou nebo chlebovou pšeničnou. Když dáš víc pšeničné, je třeba jej důkladněji prodělat, aby se do těsta dostal vzduch a mohla pracovat.

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Anri.:Anri je vážně moc dobrý:yes::yes:Příště zkusím podle tvých rad, děkuju:yes:

    Odpovědět

  • Anri. Anri.(autorka receptu)

    Irrena:
    Postupem doby jsem zjistila, že mám doma chladněji, při 22 stupních je vykynutý tak za 5-6 hodin. Pozná se to, že víc už nenabývá. Jeden majitel pekárny mi ještě poradil, abych, když dám chleba do trouby, vylila na dno trouby frťana vody a hned zavřela. nechat asi minutu až dvě a pak vyvětrat páru z trouby ven. Když se chleba nechá překynout, má tendenci být kyselejší.

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Už je v troubě, jsem vážně zvědavá co z toho bude:yes::yes::yes:Už je upečený, nemám pořádnou formu na chleba, dala jsem do formy na biskupský chlebíček a trochu do formy na srnčí hřbet, ale je fakt moc dobrý:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Anri Anri(neregistrovaný)

    Tenhle chléb má mít navíc dobré dietetické účinky pro diabetiky a lidi trpící vysokým cholesterolem. Má i nižší energ. hodnotu, je to tím, že je hlavně o hodně vlažnější (vyšší obsah vody). Je také vhodný pro lidi citlivé na lepek, žito obsahuje málo lepku. Proto se peče ve formě, nedrží tvar, o ten se normálně stará právě lepek. Je pro mě úžasné pozorovat celý proces výroby - jak pracuje kvásek, jak voní, jak kyne chleba, jak voní celý dům, když ho peču. Nedivím se, že ho dříve považovali za Boží dar. A kdybych ještě musela pěstovat obilí... ;-)

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    Konečně zdravý chléb :yes::-K.

    Odpovědět

Tématické fráze: pečení chleba z žitného kvásku žitný kváskový chléb kváskový chleba z žitné mouky jak upéct žitný chleba z kvásku žitný kváskový chléb recept kváskový chléb z žitné mouky kváskový žitný chléb jak upect zitny chleb kváskový chléb pečeme chleba ze žitného kvásku chléb z žitné mouky kvaskovy zitny chleb recept žitný chléb kváskový žitný chleba pečený v troubě žitný chléb recept kváskový žitný chleb pečený v troubě kváskový chleba zitny kvaskovy chleba recept žitný kvaskový chleba jak upéct žitný chleba

Zapomněl/a jsem heslo