Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitný celozrnný kváskový chléb

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy (5+5+5=kvásek)+10 těsto + 5 hnětení +5 vyndat z tr

(5+5+5=kvásek)+10 těsto + 5 hnětení +5 vyndat z tr

5. 10. 2010 23:04

Suroviny

Porce: 3 osoby na 2 dny :-)

Nutriční hodnoty

Energie13 973 kJ / 3 340 kcal
Bílkoviny110,85 g
Tuky23,83 g
Vláknina61,53 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,27 g
Sůl15,02 g
Sacharidy639,65 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept na kvásek je zde na webu uveden. Chléb má předpoklady vydržet 4-5 dní ve srovnatelné kvalitě. U nás ale dva dny nepřežije. Peču každých 1,5 dne. Mám ale jistotu - je 100% celozrnný, bez éček a přitom chutný a měkký.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

Cyril

11. 7. 2019 20:17

Zdravím vás, poprvé jsem se pustil do pečení výše uvedeného chleba. Výsledek trochu moc slaný, a z formy jsem jej musel vyřezávat. Chu´tově velmi dobrý (až na tu sůl) Poraďte kde jsem udělal chybu. Děkuji

Anče

22. 11. 2013 20:21

Místo formy stačí použít mísy z ,,jenského,, skla,nebo remosku mísu,kastrol ap.;-)

Anri.

23. 4. 2013 21:00

No, myslím že vysvětlení tkví v tom, že žitná mouka (používám žitnou jemně mletou celozrnou) obsahuje velmi málo lepku, tudíž nedrží tak jako pšenično-žitný, proto se rozteče. Těsto je takové ne tekuté, ale spíš hustě kašovité. Při dodržení gramáží a pečení v pevné nádobě (pekáček, kameninová mísa) by se chléb měl bez problémů povést. Když ho nechávám kynout v nádobě, tak neudělá kopec, jako normální těsto, zůstane rovný a mírně vypoukne až při pečení. Doufám, že jsem přispěla k řešení problému...;-)

jana

23. 4. 2013 19:32

dardanela: Já tady čtu, že se tento chléb peče ve formě, tak to asi bude tím. Píše to Anri dole v komentáři.

dardanela

23. 4. 2013 18:51

díky za recept, nicméně buď mám moc mokrou mouku, nebo nevím. Přidala jsem ještě 175 g mouky, ale stejně bylo těsto velelepivé a hodně tekuté. přesto jsem jej nechala vykynout a vrazila do ošatek. obě se mi přilepily na dno a navíc po vyklopení se krásně roztekly do všech stran :-( Minule jsem přidala ještě 300 g mouky, ale těsto pak při kynutí děsně praskalo a při pečení 20 minut na 250 a následujících 40 minut na 200 se mi z chleba stala sušenka - téměř nepoživatelné cosi, snad knackebrot, který byl jedlý opravdu jen uprostřed...
Takž se ptám: kde jsem udělala chybu... ?

Eliška

7. 4. 2013 12:18

Dobrý den, také nemám formu na chleba, peču už druhým rokem v malém pekáčku :-) až teď jsem se odhodlala vyzkoušet jiný recept na chlebík, první mě velice překvapilo, že v receptu není olej, a také žitná mouka obyč, ne chlebová, ale to už vyzkouším příště s chlebovou, chleba je opravdu dobrý, je více mokrý než můj původní recept, ale je lehčí a chuťově i lepší, mnoho zdarů v pečení. Eliška

Anri.

10. 4. 2011 18:40

Irrena:
Milá Irreno, doma už jiný nejíme. Jinak tu suchou část můžeš dle fantazie měnit poměr žitné mouky s třeba špaldovou nebo chlebovou pšeničnou. Když dáš víc pšeničné, je třeba jej důkladněji prodělat, aby se do těsta dostal vzduch a mohla pracovat.

Irrena

9. 4. 2011 20:40

Anri.:Anri je vážně moc dobrý:yes::yes:Příště zkusím podle tvých rad, děkuju:yes:

Anri.

7. 4. 2011 20:16

Irrena:
Postupem doby jsem zjistila, že mám doma chladněji, při 22 stupních je vykynutý tak za 5-6 hodin. Pozná se to, že víc už nenabývá. Jeden majitel pekárny mi ještě poradil, abych, když dám chleba do trouby, vylila na dno trouby frťana vody a hned zavřela. nechat asi minutu až dvě a pak vyvětrat páru z trouby ven. Když se chleba nechá překynout, má tendenci být kyselejší.

Irrena

7. 4. 2011 19:08

Už je v troubě, jsem vážně zvědavá co z toho bude:yes::yes::yes:Už je upečený, nemám pořádnou formu na chleba, dala jsem do formy na biskupský chlebíček a trochu do formy na srnčí hřbet, ale je fakt moc dobrý:yes::yes::yes:

Anri

6. 10. 2010 13:00

Tenhle chléb má mít navíc dobré dietetické účinky pro diabetiky a lidi trpící vysokým cholesterolem. Má i nižší energ. hodnotu, je to tím, že je hlavně o hodně vlažnější (vyšší obsah vody). Je také vhodný pro lidi citlivé na lepek, žito obsahuje málo lepku. Proto se peče ve formě, nedrží tvar, o ten se normálně stará právě lepek. Je pro mě úžasné pozorovat celý proces výroby - jak pracuje kvásek, jak voní, jak kyne chleba, jak voní celý dům, když ho peču. Nedivím se, že ho dříve považovali za Boží dar. A kdybych ještě musela pěstovat obilí... ;-)

Klariska

6. 10. 2010 11:06

Konečně zdravý chléb :yes::-K.

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: pečení chleba z žitného kvásku žitný kváskový chléb kváskový chleba z žitné mouky jak upéct žitný chleba z kvásku žitný kváskový chléb recept kváskový chléb z žitné mouky jak upect zitny chleb kváskový žitný chléb kváskový chléb pečeme chleba ze žitného kvásku chléb z žitné mouky kvaskovy zitny chleb recept žitný chléb kváskový žitný chleba pečený v troubě jak upéct žitný chleba žitný chléb recept kváskový žitný chleb pečený v troubě pečení žitného chleba kváskový chleba zitny kvaskovy chleba recept

Suroviny: kvas žitný, mouka žitná, kmín celý, sůl, vločky ovesné, semínka lněná, semínka slunečnicová, klíčky pšeničné, otruby ovesné, voda

TopRecepty.cz

Žitný celozrnný kváskový chléb

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zX5Y