Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polníček

yanull yanull
Polníček

Kozlíček polní je známý spíše jako polníček. Je to drobná bylina, chutí podobná hlávkovému salátu, má křehké listy a dobře odolává mrazu. Obsahuje velké množství minerálních látek a vitamínů, hlavně vitamín C, kterého má více než citróny. Posiluje imunitu, krvetvorbu a látkovou výměnu. Používá se do salátů, může nahradit špenát, je vhodný i jako přísada do těstovin. 

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Kutrování

Proces mělnění (homogenizace) materiálu v kutru se nazývá kutrování (viz pojem výše). Číst dál

Květová špička

Květová špička je velmi kvalitní hovězí maso s jemnými vlákny. Jedná se o nejlepší část z kýty,… Číst dál

Kynuté těsto

Kynuté těsto je druh těsta, které se připravuje z různého poměru mouky, cukru,droždí, tuku a vajec.… Číst dál

Kyselina citronová

Kyselina citronová se nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny, největší koncentrace je v… Číst dál

Kyška

Kyška je nápoj velmi podobný zákysu. Jedná se o druh zakysaného mléčného výrobku, který se vyrábí… Číst dál

Lahůdkové droždí

Lahůdkové droždí jsou sušené vločky droždí, jehož složkou je sladový výtažek. Nepoužívá se ke… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Sangria

Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál

Sangria

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace

Majonéza

Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál

Majonéza

Nori

Nori je populární jedlá japonská mořská řasa, slouží jako mimořádně bohatý zdroj bílkovin, vitamínů… Číst dál

Nori

Demi sec

Demi sec je jemný polosuchý sekt se středně plnou květinovou vůní, obsahuje 33-50 g zbytkového… Číst dál

Džus

Džus je šťáva, kterou získáme vylisováním ovoce nebo zeleniny. Připravit si ji můžeme doma z… Číst dál

Džus