Cukrovinka - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tuňák je nepečená cukrovinka, kterou znají hlavně ve Španělsku. Koupit ji můžete po celý rok, ale žádaná je hlavně o Vánocích. Uvařená hmota z mandlí, medu a bílků se vkládá mezi oplatky a vzdáleně proto připomíná turecký med.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Toffee je cukrovinka, která se vyrábí karamelizací cukru nebo melasy s máslem. Známe ji hlavně v podobě karamelových bonbonů. Směs se zahřívá až na cca 150 °C, po rozehřátí se do ní můžou dát oříšky, rozinky nebo mandle.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Marcipán je cukrářská hmota, která pochází z Orientu, odkud se dále rozšířila. Skládá se z drcených nebo mletých sladkých mandlí a cukru, tyto složky se zpracovávají, dokud nevznikne vláčná hmota. Čím více marcipán obsahuje mandlí, tím je kvalitnější, někdy je poměr s cukrem 1:1. U méně kvalitních marcipánů jsou místo mandlí náhražky, např. oříšky, kokos nebo sušené mléko. Z marcipánu se vyrábějí především ozdoby na dorty a některé zákusky.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Halva (chalva) je jedna z nejstarších orientálních cukrovinek. Její název pochází z arabského slova hilwa, což v překladu znamená sladký. Původní receptura byla velmi jednoduchá, připravovala se z výluhu rostlin, který se smíchal s cukerným roztokem a sezamovou pastou. Dnes se halva vyrábí z cukerné hmoty, přidávají se do ní pražená olejnatá jádra a škrobový sirup. Dochucuje se vanilkou, čokoládou a orientálními esencemi. Jedná se o velmi sladkou cukrovinku.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Fondán je cukrovinka z cukerné hmoty s jemnou krystalickou strukturou. Je vyroben z cukru, vody, želatiny a tuku. Podobá se marcipánu, ale jen vzhledem, protože tvrdne. Používá se především na potahování dortů a některého pečiva.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Čokoláda je snad nejoblíbenější pochoutkou na celém světě. Vyrábí se z kakaových bobů, a známe ji v mnoha variantách. Může být mléčná, hořká, ledová, bílá, bublinková... Nejčastěji se prodává ve formě tabulek, ale vyrábí se z ní i různé figurky a zvířátka. Je součástí mnoha cukrářských výrobků, polev, nebo zmrzliny.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 11 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 12 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 13 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 19 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Chlebíček na řízku: Specialita způsobila na sítích poprask. Místo dvou teď denně prodáváme patnáct, říká majitelka bufetu
Chléb a pivo byly základními potravinami starověkého Egypta. Do hrobek zemřelým se dávalo tisíc bochníků a pivo popíjely i děti
Holka u plotny radí: Jak na dušenou mrkev, aby chutnala všem? Zásadní jsou dvě suroviny!