Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marcipán

yanull yanull
Marcipán

Marcipán je cukrářská hmota, která pochází z Orientu, odkud se dále rozšířila. Skládá se z drcených nebo mletých sladkých mandlí a cukru, tyto složky se zpracovávají, dokud nevznikne vláčná hmota. Čím více marcipán obsahuje mandlí, tím je kvalitnější, někdy je poměr s cukrem 1:1. U méně kvalitních marcipánů jsou místo mandlí náhražky, např. oříšky, kokos nebo sušené mléko. Z marcipánu se vyrábějí především ozdoby na dorty a některé zákusky.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Bigos

Bigos je tradiční polský pokrm, vaří se v Bělorusku a Litvě, své příznivce našel i u nás. Bigos má… Číst dál

Bigos

Blanšírování

Blanšírování je ponoření potraviny do horké vody a její následné zchlazení. Díky tomu zůstane… Číst dál

Blanšírování

Bloody Mary

Bloody Mary, v překladu krvavá Marie, je oblíbený koktejl. Připravuje se z vodky, rajčatového džusu… Číst dál

Bloody Mary

Boloňská omáčka

Boloňská omáčka je oblíbená omáčka, typická pro italské město Bologna. Základem je maso, dříve… Číst dál

Boloňská omáčka

Boršč

Boršč je druh polévky, která pochází z ruské a ukrajinské kuchyně. Později zdomácněla i v mnoha… Číst dál

Boršč

Borůvka

Kdo by neznal borůvkový koláč, knedlíky nebo žahour, borůvkovou omáčku. Jsou to velké dobroty, do… Číst dál

Borůvka

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Beefsteak

Beefsteak je pokrm, který se připravuje výhradně ze střední části dobře vyzrálé hovězí svíčkové.… Číst dál

Beefsteak

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré… Číst dál

Catering

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v… Číst dál

Celestýnské nudle

Čočka jedlá

Čočka jedlá je jednoletá rostlina dlouhého dne. U nás se moc nepěstuje, dováží se k nám hlavně z… Číst dál

Čočka jedlá

Marie

Náhodný recept Zobrazit více