Ořechový dort s pudinkovým krémem

Merylas Kuchař:

Dorty 79 názorů

529
Recept si zatím oblíbilo 29 kuchařů

Suroviny

Na korpus:
4 vejce
260 g cukru krupice
1/2 vanilkového cukru
200 g hrubé mouky
10 lžic studené vody
100 g jemně strouhaných lískových oříšků
citronová kůra
1/2 prášku do pečiva
Na krém:
500 ml mléka
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 pudinky vanilkové nebo čokoládové
1,5 kostky tuku tj. 250 + 125 g - Rama v KOSTCE nebo máslo, možno i mix máslo + Hera
trochu rumu
Nejvíce používám Ramu v kostce(skrz cholesterolu) ale je pravda, že s máslem je pak krém trochu tužší. Jinak se taky může při šlehání přidat malinko - asi 20-30 g mírně povoleného - změklého 100% tuku např Omega. Krém je pak pevnější.
Čokoládovou polevu si koupíme hotovou nebo ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření s trochou 100% tuku a použijeme. Mám taky vyzkoušenou polevu podle tohoto receptu, na celý dort stačí z poloviční dávky.
http://www.toprecepty.cz/recept/3198-cokoladova-poleva/
Ještě potřebujeme:
trochu rybízové marmelády
nahrubo nastrouhané ořechy na boky
taky se může použít nahrubo nastrouhaná čokoláda
Granko
v nouzi může být i kokos
A pak ještě různé cukrářské zdobení
Recept si zatím oblíbilo 29 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, dáme kůru a pak při dalším šlehání přidáváme po lžících vodu střídavě s větší částí mouky, přidáme ořechy a zbytek mouky se smíchaným práškem do pečiva.

  2. Nakonec už velmi zlehka a jemně zamícháme pevný sníh z bílků, vždy šlehám se špetičkou soli. Na dno dortové formy dáme papír na pečení, boky pořádně vymažeme 100% tukem např. Omega a vysypeme hrubou moukou.

  3. Do formy vlijeme těsto a vložíme do spíše mírněji vyhřáté trouby a pečeme zvolna zhruba 45 minut. Prvních nejméně 30 minut neotvíráme dvířka a s formou nemanipulujeme.

  4. Jestli je korpus upečený poznáme, že do středu zapíchneme špejli, jestli je suchá, tak je upečeno. Korpus vyklopíme na kousek papíru na pečení a necháme vychladnout, peču večer, zdobím druhý den. Den předem si taky uvařím pudink na krém.

  5. Krém: do vlažného mléka dáme cukr,vanilkový cukr, rozšleháme 2 pudinkové prášky a svaříme za stálého mícháni na hustou kaši. Chvíli se zdá, že se nám směs srazila, nelekáme se a rychle mícháme,vše se spojí dohladka.

  6. Odstavíme, občas promícháme a ještě teplé zakryjeme fólií a necháme pořádně vychladnout. Pak pudink přendáme do mísy, trochu prošleháme a po částech přidáváme tuk zhruba o stejné teplotě, jako máme pudink.

  7. Šleháme do lehkého krému, nakonec přidáme trochu rumu. Pokud dělám tmavý krém, tak k čokoládovému pudinku přidám ještě svařit 1 lžíci kakaa.

  8. Korpus 2x prořízneme, tence namažeme řidší rybízovou marmeládou a potřeme krémem. Dáme na sebe, povrch potřeme tence krémem a dáme do chladničky ztuhnout. Nebo potřeme celý dortík, pokud budeme čokoládou polévat i boky, já to neumím, tak polévám jen povrch.

  9. Po ztuhnutí povrch polijeme čokoládou, boky potřeme krémem a na boky naneseme nahrubo nasekané ořechy, aby se na krém přilepily. Po zatuhnutí čokolády dort dozdobíme krémem a různými ozdůbkami, buď koupenými, nebo marcipánem. Dělám falešný ze sušeného mléka.

Poznámka

Korpus už peču dlouho, krém jsem dělala jiným postupem, ale teď se mi zdá nejlepší tento. Mám ho upravený podle mé potřeby od Radůzy, tímto ji moc děkuji a všem doporučuji její stránky a konkrétně rubriku Krok za krokem. Najdete zde: http://raduzyrecepty.com/clanky/krok-za-krokem

Jinak ještě přidám stránku o Ramě http://www.mojerama.cz/vyrobky-rama/rama-creme-bonjour-kostka/

Další mé recepty najdete tady: http://www.merylas.estranky.cz/

Vytisknout recept Přidat k oblíbeným

Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 25 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Ořechový dort s pudinkovým krémem

  • Merylas Merylas

    Vladka: Tak to mě opravdu mrzí. :-( Korpus se má péct pozvolna, tak chybu vidím ve vyšší teplotě a kratší době pečení. Já mám plynovou troubu, tak mám problém přesně napsat teplotu. Mám kamarádku, která peče dorty a třeba u trochu jiného korpusu: http://www.toprecepty.cz/recept/24857-kytickovy-do... doporučuje péct prvních 10 minut na 180°C a pak dalších 30 - 40 minut na 150°C. Můžete omrknout její stránky, možná tam bude mít i ořechový korpus.;-)http://www.zorka.estranky.cz/

    Odpovědět

  • Vladka Vladka

    Peču dorty několik let,spíše knihu ze 3 plátů,dnes jsem vyzkoušela Váš dort těsto je dobré,ale neupekl se mi střed,hned jsem udělala druhý a opět se mi neupekl střed,tak si nevím rady,pekla jse při 185 stupních a kulatý

    Odpovědět

  • peta777 peta777

    Budu ho dělat segře k narozkam tak snad bude dobrej:-)

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Dort jsem pekla už v říjnu (dceři k svátku), ale neměla jsem čas přidat fotku:-O. Činím tak dodatečně:-K a také dodatečně chválím:yes:, dort je moc dobrý:-p. + bod

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Petra Ku.: Peťko, děkuji moc za pochvalu a přidané fotečky, udělala jsi mi radost:-*:-8:-K Vím, že to byl Tvůj první dortík a zasloužíš si velikou pochvalu za odvahu a hotové dílo;-):yes::yes::yes: Taky vím, že byl problém s korpusem, nechci tady vnucovat své recepty, ale mně byl doporučený korpus od Zorky a byl :yes: Tak třeba s tím by takový problém nenastal;-):-) Je tam i odkaz na stránky od Zorky a tam jsou popsané i změny, pokud bys chtěla korpus třeba ořechový nebo tmavý s kakaem. http://www.toprecepty.cz/recept/24857-kytickovy-do...

    Odpovědět

  • Petra Ku. Petra Ku.

    Maruško, přidala jsem fotky hotovýho díla :-) Byl moc dobrej, oslavenec byl spokojenej :-) Dělala jsem s banánovým pudingem a taky jsem plátky banánu dala jako další vrstvu v dortu. Fotku na řezu nemám, ale vzhledem k tomu, jak jsem to křivě prořezala, tak bych to radši ani nezveřejňovala :-D
    Hlavně tetičky chválily chut korpusu, že je to poctivej ořecháč :-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Petra Ku.: Taky věčně zápasím s troubou, mám plynovou :-( Ale stejně jsi :yes:, nejhorší je začít a pak už to půjde líp ;-)

    Odpovědět

  • Petra Ku. Petra Ku.

    Merylas: Maruško, to se vůbec neomlouvej, ono to bude asi i rukama a částečně i troubou, už není z nejnovějších.. Ale jak říkám, ve finále to vypadá dobře a chutná taky dobře - co jsem uzobla pár drobků :-) Zkušená pekařka by to určitě zmákla, tohle je můj první výtvor :-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Petra Ku.: Já si myslím, že asi ten střed ještě nebyl dobře propečený. asi to chtělo ještě chvilku. Možná poradí a posoudí někdo, kdo peče dortíky častěji a má s tím větší zkušenosti. Ale je mi to každopádně líto:-(

    Odpovědět

  • Petra Ku. Petra Ku.

    Merylas: Maruško, držela jsem se přesně instrukcí, pekla pozvolna, troubu neotevírala, až po 35 minutách, abych vyzkoušela, jestli už je upečený. Ještě když jsem korpus vytáhla z trouby, tak to bylo dobrý. Ale jak jsem ho nechala vychladit, tak se prostředek propadl. Teď už mám dort hotovej, je v komoře a odpočívá na zítřek, jedlej je :-) Udělala jsem krém z banánovýho pudingu a i čerstvý banán dala na krém mezi pláty, tak to určitě bude mňamka. Zítra přidám fotku, ale moje zdobení je velmi dětské :-D

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Petra Ku.: Tak to je mi líto:-( Korpus se musí péct pozvolna při nižší teplotě, troubu neotvírat, jen pak ke konci pečení opatrně zkusit jestli už je upečený, třeba vpichem špejlí. Nevím, kde by ještě mohla být chyba.:-(

    Odpovědět

  • Petra Ku. Petra Ku.

    Zatím jsem v polovině přípravy. Mám upečený korpus, bohužel se mi v prostřed propadl, ale to bude asi rukama, je to můj první dort v životě. Určitě mi ale nevyjde tak, abych prořezala na 3 pláty, udělám jen dva, ale neva. Uvidíme, jakej bude chuťově :-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    misza: Míšo, jsem opravdu ráda, že jsi s tímto RCP spokojená:-K

    Odpovědět

  • misza misza

    Merylas, vždy jsem používala z tohoto receptu jen korpus ( který už jsem chválila, byl výborný :-) ), ale tentokrát jsem vyzkoušela krém. Světlý i tmavý. Taky chválím. :yes: Bodíka už dát nemůžu, ale dala bych ho zase;-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Ela: Tak to je mi opravdu líto. Vždy mě moc mrzí, když se někomu podlé mého receptu nezdaří a nechutná. Protože na vše vynaloží peníze, svůj čas a je nakonec zklamaný:-(Já dělám jak jsem popsala v receptu, dort se mi pak ve spojení s krémem sladký nezdá. Korpus peču den předem, pozvolna, druhý den 2 x proříznu dlouhým dortovým nožem. Pokud by se někde kousek oddrobil, tak se to zase spojí krémem a nic není poznat. Receptů je tady na dorty povícero, tak přeji dobrou volbu a ať se tentokrát podaří a chutná;-)Jinak děkuji za pochvalu zdobení, moc to neumím, ale snažím se:-8:-K

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo