Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Alkohol v těstě, v koláčích a ve sladkých krémech: Mohou takový moučník konzumovat i děti?
Zdroj: Freepik

Už naše babičky přidávaly do těsta rum nebo jiný alkohol. Moučníky s alkoholem mají osobitou chuť a vůni, navíc se traduje, že výrobky, které ho obsahují, jsou nadýchanější a kypřejší. Jak je tomu ve skutečnosti?

Rum, vaječný koňak, brandy nebo pivo - alkohol, který přidáme do těsta nebo krému, jeho chuť a vůni zvýrazní. Zůstane alkohol po upečení v těstě? Můžeme takový moučník podat dětem? S tím vám poradíme.

Přidávat nebo nepřidávat alkohol do těsta a krémů

Přidáváme ho podle toho, jestli moučník pečeme nebo ne: 
  • Do koláčových náplní a piškotových nebo křehkých těst můžeme alkohol směle přidat - nahrazuje totiž kypřicí prášek a ještě těsto ovoní. Při pečení se alkohol odpaří, ale jeho chuť v pečivu zůstane.
  • Do kynutých těst alkohol nepřidáváme. Droždí produkuje oxid uhličitý a alkohol, takže přidávat dodatečně rum nemá smysl - možná jen trochu kvůli výraznému rumovému aromatu.
  • Do krémů, náplní, punčových směsí a všude tam, kde moučník už neprochází tepelnou úpravou, používáme alkohol pouze v případě, že ho nekonzumují děti a lidé, kteří alkohol nesmí požívat.

Obecně lze říci, že alkoholu v kousku dortu nebo cukroví je tak málo, že by to ani dětem nemělo ublížit a je na každém z rodičů, jak se v tomto případě rozhodne. Lidem, kteří se musí vyhýbat alkoholu v jakékoli podobě, takový zákusek rozhodně nenabídneme. Doporučujeme místo něj používat potravinářská aromata.

Jeden z mnoha receptů na cukroví s rumem můžete zhlédnout v našem videu:

 

Komentáře

Další tipy a triky