Pomazánka z bílých fazolí, česneku a rozmarýnu

Madla Novak Kuchařka: Madla Novak

Doba přípravy: 10 minut 3-4 porce Bezmasá jídla 10 názorů

Suroviny

cca 400 g bílých fazolí uvařených, propláchnutých a okapaných; jinak můžete použít již uvařené a zmrazené (nyní rozmražené) ; či kupované v konzervě
2-3 stroužky česneku posekaného nožem na malé kousíčky (jestli máte poctivý český česnek, tak s ním raději opatrněji, je chuťově silný)
cca 1 lžíce jemně nasekaných lístečků rozmarýnu
1/2 citronu na šťávu
cca 100 ml zakysané smetany nebo bílého jogurtu na případné doladění konzistence
3-4 lžíce kvalitního olivového oleje
sůl
čerstvě namletý pepř
jako bonus jsem si dopřála trochu drcených sušených chilli papriček
přiměřeně drceného růžového pepře
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Do misky vložte okapané vařené fazole, nasekaný česnek s rozmarýnem, přilijte olivový olej, zakapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete.

  2. Celé to pak řádně promixujte tyčovým mixerem, nemusí to být všechno úplně na padrť, ale velké kusy fazolových slupek taky nejsou úplně žádoucí. Pokud tyčový mixer nemáte, tak využijte síly svých rukou a rozmačkejte hmotu na co nejjemnější konzistenci (můžete si pomoci i šťouchadlem na brambory). Dobře zamíchejte a ochutnejte.

  3. Fazole pomazánce odeberou hodně vlhkosti a pokud by se pomazánka úplně rozpadala, tak se dá vše krásně doladit postupným přidáváním zakysané smetany. Mne vystačilo cca 1 dcl na celou dávku. Ochutnejte znovu a případně dosolte.

  4. Pomazánka z bílých fazolí, česneku a rozmarýnu je lepší trošku odležená v chladu, takže pokud jí na chvíli necháte v lednici, tak tím jen získáte na chuti.

Poznámka

Více inspirací a nápadů najdete u mne na webu www.korenizivota.com

tento konkrétní recept najdete zde: http://www.korenizivota.com/pomazanka-z-bilych-faz...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 122 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pomazánka z bílých fazolí, česneku a rozmarýnu

  • Madla Novak Madla Novak(autor receptu)

    Ivana64: rozmarýnka je výborná a teď už i otestovaná na tvé osobě a to úspěšně :-) tyhle laboratorní práce mne baví:yes::-D

    Odpovědět

  • Ivana64 Ivana64

    Madla Novak: Myslím, že i ten rozmarýn je vhodný při vaření. Dosud jsem nezaznamenala žádný náznak meteorismu. A to jsem od snídaně 5 hodin. ;-)

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak(autor receptu)

    Ivana64: dobré vědět jak postupovat u vaření v pomalém hrnci.:yes::-K Já ho tedy nemám, ale někomu se může hodit. :yes: Vodu po namáčení měním vždy. Cizrnu a velké fazole namáčím 8 hodin. Přidávám bylinky typu bobkový list, šalvěj apod. a mořskou řasu nori (ta černá, do které se balí sushi). To celé dohromady pak významně snižuje možnosti nadýmání.

    Odpovědět

  • Ivana64 Ivana64

    Ještě poznámka k vaření luštěnin. Cca 4 hodiny máčím, vyměním vodu a dám do pomalého hrnce zase na cca 4 hodiny. Na nízký stupeň vařím cca 3 hodiny (čočka je samozřejmě dřív). Nic nepění, nemusí se hlídat, jen hladina vody. Teď ale zkusím vodu neměnit a uvařit dlouhým varem. Měly by se tak zničit látky způsobující nadýmání.

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak(autor receptu)

    Ivana64: A to je dobré slyšet:yes::yes: doufám, že masožravci nebudou protestovat ;-) Zrovna jsem teď taky dočetla článek o nevhodnosti kombinace luštěnin s živočišnými bílkovinami a budu pátrat dál... Jinak na zahuštění mi přišly na mysl i pšeničné kličky, co se kupují ve zdravce. Přeji krásný den a děkuji za odezvu :-K

    Odpovědět

  • Ivana64 Ivana64

    Madla Novak: Moc mi chutnalo!
    Na jogurt nedošlo, což mi nevadí. Četla jsem, že ani není vhodné kombinovat bílkoviny z luštěnin s živočišnými. Naopak je vhodná kombinace luštěniny s obilovinou. Takže chleba s luštěninovou pomazánkou je :yes:
    Teď ještě, co jí řeknou mí masožravci :-D

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak(autor receptu)

    Ivana64: výborný nápad! já měla fazolovou směs dost hutnou a suchou... je to alchimie ;-) kdyžtak se dá přidat lahůdkové droždí či chia semínka. Obojí zahustí úplně luxusně :yes: jsem zvědavá na výsledek!!:-:-8

    Odpovědět

  • Ivana64 Ivana64

    Pomazánka už čeká v lednici na pozvání k snídani.;-)
    I bez rozležení je dobrá. Rozmarýn jsem přidala už při vaření fazolí. Možná by bylo lepší pak fazole umlít na masomlýnku. Po rozmixování byla pomazánka skoro řídká, tak už nezbyl na jogurt prostor. Ale uvidím ráno, třeba do té doby zhoustne. :-)
    Kořenila jsem pepřem čtyř barev a přidala drcené chilli.

    Odpovědět

  • Madla Novak Madla Novak(autor receptu)

    Jana Pá: je to fakt mňamka, vyzkoušejte ;-)

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

Tématické fráze: pomazanka z bílých fazolí bílé fazole pomazanka bílé fazole recept pamazánka s bílých fazolí česneková pomazánka z bílých fazolí fazolová pomazanka se zakysanou smetanou pomazánka bílých fazolí recepty pomazánka z bílých máslových fazolí bílé fazole recepty pomazánka z vařených bílých fazolí fazole s cuketou a zakysanou smetanou recept na pomazánku z fazolí pomazánka z vařených z bílých fazolí pomazánka s brambory s rozmarýnem pomazanka bílé fazole pomazanka. z bílých fazolí pomazanka z velke bile fazole rozmarýn pomazánky jak umlít fazole pomazánka z česneku a fazolí