Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Hlávkový salát je jeden z nejstarších druhů zeleniny. Pěstuje se v mnoha druzích, které můžeme vysévat nebo vysazovat postupně, abychom jej mohli podávat po většinu roku. Připravujeme z něj především chutné saláty.
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu zdraví.
Z přinesené hlávky odstraníme zvadlé i poškozené části a rozebereme ji na lístky, které dokonale opláchneme. Salát do mísy trháme, protože krájením ničíme vitamíny. Vždy k němu přidáváme trochu tuku, (olej, slanina, majonéza), abychom lépe využili vitamíny rozpustné v tucích.
Čím doplnit salát
Chuť salátu zpestříme pažitkou, koprem, petrželkou apod. a doplníme zálivkami. Výborné je salát kombinovat s ředkvičkami, vejci, smetanou nebo jogurtem. Salát je výborný i do různých smoothie.
Jak využít přebytky salátu
Přebytky salátu se dají i tepelně upravit, na Slovensku je populární salátový prívarok. Také ho můžeme zapékat s uzeninou, sýrem, vejci a smetanou nebo z něj uvařit polévku.
Podle doporučení lékařů bychom měli sníst ročně 3 kg salátu. Vzhledem k nenáročnému pěstování a celoroční nabídce v obchodech tuto radu nebude těžké dodržet.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 28 minutami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 13 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 22 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 23 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Komentáře