Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Zdroj: Pixabay

Hlávkový salát je jeden z nejstarších druhů zeleniny. Pěstuje se v mnoha druzích, které můžeme vysévat nebo vysazovat postupně, abychom jej mohli podávat po většinu roku. Připravujeme z něj především chutné saláty.

Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu zdraví.

Z přinesené hlávky odstraníme zvadlé i poškozené části a rozebereme ji na lístky, které dokonale opláchneme. Salát do mísy trháme, protože krájením ničíme vitamíny. Vždy k němu přidáváme trochu tuku, (olej, slanina, majonéza), abychom lépe využili vitamíny rozpustné v tucích.

Čím doplnit salát

Chuť salátu zpestříme pažitkou, koprem, petrželkou apod. a doplníme zálivkami. Výborné je salát kombinovat s ředkvičkami, vejci, smetanou nebo jogurtem. Salát je výborný i do různých smoothie.

Jak využít přebytky salátu

Přebytky salátu se dají i tepelně upravit, na Slovensku je populární salátový prívarok. Také ho můžeme zapékat s uzeninou, sýrem, vejci a smetanou nebo z něj uvařit polévku.

Podle doporučení lékařů bychom měli sníst ročně 3 kg salátu. Vzhledem k nenáročnému pěstování a celoroční nabídce v obchodech tuto radu nebude těžké dodržet.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více