Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krevetový koktejl býval nejoblíbenějším jídlem v Británii, dnes se podává spíše jako vtip
Zdroj: Z anglické Wikipedie, http://pdphoto.org/PictureDetail.php?mat=pdef&pg=6155 nahráno na Wikimedia Commons uživatelem Legoktm, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4119282

Ačkoliv v Česku je vánoční tradicí podávat na Štědrý večer polévku a poté smaženého kapra, vinnou klobásu či řízek s bramborovým salátem, v některých rodinách ke slavnostní tabuli přidávají ještě jeden speciální předkrm - možná jste se už i vy setkali během prosincových svátků a návštěv s luxusním krevetovým koktejlem. Kde se tahle dobrota vlastně vzala?

Krevetový koktejl - láska Britů

Rybí nebo knedlíčková polévka, poté bramborový salát a k němu smažená ryba, řízek či vinná klobása. Ale krevety na štědrovečerním stole? To k českým tradicím nesedí, říkáte si možná. A přesto se v řadě rodin o vánočních svátcích podává jako předkrm krevetový koktejl, a to jako symbol hojnosti a luxusního pošušňání. Anglicky mluvící hosty byste tím ale nezaskočili, dokonce byste je tím potěšili a možná i pobavili. Právě ve Velké Británii byl totiž krevetový koktejl od šedesátých do konce osmdesátých let považován za nejoblíbenější a nejlepší předkrm vůbec. Nesměl tak chybět nejen při zvláštních příležitostech - postupně se stal jakousi speciální libůstkou, kterou se člověk odměňoval po náročných všedních dnech. Byla to takřka módní záležitost, která ale, jak už to tak s módními záležitostmi bývá, začala být postupně brána jako komický výstřelek symbolizující "rozežranost" vyšší vrstvy. A tak se z britského favorita mezi lahůdkami stalo jídlo, které se tam dnes často servíruje spíše ironicky, jako takový jedlý vtípek.

Krevetový koktejl v zásadě není nic jiného, než vařené krevety a specifická, mírně pikantní omáčka. Zmínky o vařených mořských plodech v takové omáčce bychom našli už ve starověkých písemnostech. Vyloženě krevetové pokrmy tohoto typu se podle dochovaných záznamů staly populárními ve Spojených státech ve druhé polovině 19. století, odkud údajně pochází i zvyk servírovat krevetový koktejl v koktejlové skleničce - podle jedné teorie totiž toto vzešlo z období prohibice, které USA trápilo ve 20. letech 20. století.

Krevetový koktejl, jak ho známe i my, má ale svůj původ v kuchyni britské šéfkuchařky Fanny Cradock. Tato dáma měla v 60. letech velice populární kulinářskou televizní show, a právě tam svůj recept na krevetový koktejl poprvé předvedla a zasloužila se tak o jeho proslavení. Cradock pokrm sice prezentovala jako svůj vlastní, ale odborníci se shodují, že ve skutečnosti to byla její osobní variace na onen americký recept, která ale Britové do té doby příliš neznali. Existuje ovšem i jiná teorie, která říká, že krevetový koktejl do Evropy "zavedl" velký francouzský šéfkuchař Georges Escoffier.

Tak či tak, dnes je krevetový koktejl zajímavým ozvláštněním zavedené slavnostní tabule a dá se skvěle podávat i jako předkrm u běžné večeře s přáteli nebo na začátku domácí silvestrovské oslavy. Jak již padlo, jedná se o vařené oloupané krevety, které se ve skleničce podávají s koktejlovou omáčkou. V Británii to znamená majonézu s kečupem a kapkou Worcesterové omáčky, v USA je to kombinace kečupu s omáčkou křenovou. Jemnější verze se dělá tak, že část majonézy nahradíme šlehačkou. Vynikající je do koktejlu přidat oloupané mandarinky, které zvírazní chuť krevet a celému předkrmu dodají svěžest. Máte krevetový koktejl rádi? Jak ho připravujete? Anebo jste ho dosud neznali? Vyzkoušíte ho?

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více