Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Odkud je vánoční punč? Název tradičního pití vzešel z počtu ingrediencí pro jeho přípravu
Zdroj: Pixabay, ManuErzi

I když se to možná zapřísáhlým abstinentům nelíbí, alkohol přece jen patří k našemu životu a ke dnům oslav zvlášť. A tak ani Vánoce nejsou výjimkou. Většina lidí si ráda otevře lahev dobrého vína - ale k Vánocům neodmyslitelně patří také vůně punče. Odkud se tady vlastně vzal?

Punč z Indie i Číny

Vánoční punč nabízejí už tradičně třeba prodejci na adventních trzích. O tuto tradici jsme byli letos bohužel ochuzeni, ale to neznamená, že přijdeme i o typicky zimní petěšení, které právě punč svojí chutí a vůní nabízí. Možná je jeho až magická přitažlivost dána dobou, po kterou už ho lidé vyrábí, a také dlouhou cestou, kterou musel projít až sem k nám do střední Evropy. Kdo by si totiž myslel, že jde o nápoj místní nebo snad "od sousedů", velmi by se mýlil. První zmínky o punči byly nalezeny v záznamech starých Indů.

Byli to právě Indové, kteří dalí tomuto nápoji i jeho jméno - i když to se samozřejmě v průběhu jeho cesty po světadílech i v čase trochu změnilo, jeho základ je stále patrný. Slovo punč se alespoň vzdáleně stále podobá původnímu názvu panč (panch), což v hindštině představuje číslovku pět. A pět bylo ingrediencí, z nichž první punč vznikl. Základem - stejně jako dnes - byl i tehdy alkohol, do kterého byl přidán citron, cukr, voda a koření.

O import punče do Evropy se postaralo politické uspořádání světa. Protože Indie patří mezi státy Commonwealthu, tedy i mezi bývalé kolonie Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, již v 17. století existovaly obchodní společnosti, které působily jak v Evropě, tak právě v Indii. Jednou z nich byla i Britská Východoindická společnost, jíž vděčíme za to, že dnes můžeme popíjet punč i uprostřed Evropy.

Nejlepší punč? Přece ten váš?

Na punč je snad tolik receptů, kolik chutí jen lidé mohou mít. Jako alkohol se používá víno, ale také gin a jiné alkoholické nápoje. Alkohol se pak dochucuje nejen cukrem, ale i dalšími surovinami. Do poměrně značné části receptů na ten "zaručeně nejlepší vánoční punč" pak jejich tvůrci přidávají i rum. Punč by ale neměl obsahovat příliš velké množství alkoholu, a proto je možné jej podávat na společenských akcích ve větší míře než jiné nápoje. Češi připravují punč nejčastěji z vína (ať již červeného nebo bílého) a s přídavkem rumu. Výjimkou nejsou ani "punče" bez alkoholu, kde hlavní roli hrají ovocné šťávy. Tyto nápoje jsou potom ideální variantou toho pravého punče pro děti nebo pro ty, kteří se alkoholu ze zásady vyhýbají.

Chtěli byste letos o Vánocích zkusit svůj domácí punč? Pak se do toho pusťte - bude stačit lahev (750 ml) červeného vína, asi 200 ml rumu, 500 ml pomerančového 100% džusu, šťáva z jednoho citronu, 500 ml černého čaje a koření. Neměli bychom zapomenout na skořici, hřebíček, citronovou kůru a vanilkový lusk a samozřejmě cukr (ideálně třtinový) podle chuti. Vše dáme od jedné nádoby a lahodný nápoj, který určitě přispěje k dobré náladě a vánoční pohodě nejen na podnikovém večírku, ale i ve společnosti rodiny, je na světě.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více