Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Divokou kachnu s sebou? Vykopávky antického fast foodu odhalily chutě starých Římanů
Zdroj: Michael Swanson, Pixabay.com

V italských Pompejích archeologové odkryli starověkou jídelnu podobnou dnešním fast foodovým řetězcům. To nám může pomoci vytvořit si lepší představu o tom, co staří Římané jedli a jakým způsobem hodovali. Pompeje v roce 79 našeho letopočtu zničil výbuch sopky Vesuv a město bylo dlouhá staletí pokryto šestimetrovou vrstvou tefry.

Fazolové boby jako dochucovadlo vína

K nálezu se v sobotu vyjádřil dlouholetý správce Pompejského archeologického parku Massimo Osanna a prohlásil, že ačkoliv bylo podobných restaurací na nalezišti objeveno na 80, toto je vůbec poprvé, kdy byla kompletně odkryta budova, která sloužila k posezení a konzumaci horkého jídla a nápojů. Takovým zařízením se v Římě příhodně říkalo thermopolium ("thermos" = horký; poleo = "prodávat"). Segment "fast foodu" byl odkryt už v roce 2019 při práci na jiných vykopávkách, práce byly však zastaveny pro vysoké riziko poškození nálezu. Při pokračování prací se vědcům pomalu naskytl pohled na vícestranný pult s otvory, kde byly umístěny nádoby s horkým jídlem. To ostatně dokazují nálezy kachních kostí, rybího, šnečího, vepřového a kozího masa v terakotových nádobách. Na dně nádob na víno byly objeveny stopy mletých fazolových bobů, které byly ve starověku přidávány do vína kvůli chuti a zesvětlení jeho barvy.

Vulgární výzdoba

Specialisté na rostliny a zvířata stále analyzují pozůstatky z místa včetně fresek s postavou podmořské nymfy sedící obkročmo na koni. Další fresky vyobrazují divoké kachny visící vzhůru nohama a kohouta, jehož peří bylo natřeno typickou barvou známou jako pompejská červená. To rozjasnilo prostor restaurace a zřejmě to byla také jakási reklama na jídelní lístek. Další freska zobrazuje psa na vodítku a na její lem byl vyryt homofobní nápis. Zřejmě se jednalo o vtip a snahu o urážku majitele podniku.

"Víme, co ten den jedli," řekl Osanna do státní televize Rai a zbytky jídla označil za jídla, která byla oblíbená mezi běžnými obyvateli. Poznamenal, že pouliční stánky s jídlem nebyly navštěvovány římskou elitou. V blízkosti "bufetu" byly nalezeny amfory, nádrž na vodu, kašna a lidské pozůstatky, včetně kostí muže u dětské postýlky, kterému bylo zhruba padesát. "Majitelé zřejmě stánek rychle zavřeli a opustili, ale je možné, že zde někdo, nejspíše nejstarší muž, zůstal a zemřel během první fáze erupce, kdy se zhroutila půda domu," řekl Osanna agentuře Ansa. Druhé z nalezených těl, které v ruce drží poklici jedné z nádob, může podle Ossany patřit zloději, anebo obyvateli antického přístavu, který při útěku před sopkou dostal hlad, a tak už nestihl uniknout jedovatým plynům.

Marie