Jak dostat masopust do vašeho obýváku? Připravte si tradiční zabijačkový sulc!
2. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Masopustní období pomalinku, pomalu vrcholí. Letos se to musí obejít bez veselých průvodů a rejů plných tradičních i moderních masek, ale kousek masopustu si můžete dopřát i případě, že dřepíte doma v karanténě. Stačí připravit si některou z tradičních masopustních pochoutek! Kromě koblih to může být třeba i zabijačkový sulc.
Kdy a co je to masopust?
Kdybychom měli definovat, co je vlastně masopust, dobrali bychom se patrně popisu období od Tří králů do Popeleční středy. Dobrá, kdy je svátek Tří králů, víme, ten připadá každoročně na 6. ledna. S Popeleční středou a tedy o koncem masopustu už to ale tak jednoduché není. Jde o 46. den před velikonoční nedělí, ale protože Velikonoce se každoročně mírně posunují, může jít o středu v polovině února nebo klidně i na počátku března. Letos třeba Popeleční středa vychází na na 17. února.
Mohlo by vás zajímat
I když Velikonoce vnímáme dnes jako ryze křesťanské svátky, kdy na Velikonoční pondělí oslavujeme a připomínáme si Kristovo zmrtvýchvstání, některé tradice spojené s těmito jarními svátky, tedy včetně masopustu, pocházejí ještě z dob pohanských. Dodnes tak po vesnicích chodí průvody roztodivných masek, mezi kterými by rozhodně neměl chybět tradiční medvěd. Často je k vidění i bába s nůší, kominík, slaměný panák, kobyla, ale už i některé moderní masky. Mnozí diváci se tak nevyhnou třeba lékařské prohlídce, nebo zatčení policií v kostýmech prakticky z jakékoliv doby. Masopust se zkrátka vyvíjí, ale pořád jde o dobu veselí a hodů, kdy se lidé těšili a těší z dostatku jídla - a to dokonce i masa.
Každé hodování ale jednou skončí, a tak s koncem masopustního nebo také karnevalového období přichází také docela jiná doba. Hody vystřídá postní období, které má věřící doprovodit až k Velikonocům. A právě tento přelom dává s největší pravděpodobností karnevalovému období název, který pochází z latinského výrazu karne vale, tedy vlastně loučení s masem.
Mohlo by vás zajímat
Masopustní zabijačka v paneláku
Abychom si tedy trochu toho karnevalového hodování, spojeného tradičně i s vesnickými zabijačkami, přinesli i domů, můžeme si klidně v teple panelákové kuchyně vyrobit jednu z tradičních zabijačkových pochoutek - vynikající sulc. Nebudeme na to ani potřebovat moc surovin.
Sulc, nebo chcete-li huspenina, nevyžaduje žádné nejkvalitnější maso, naopak se do něj vždy zpracovávalo to, co by jiné využití našlo jen těžko - hlavně vepřové nožičky. A tak si je pořídíme i my. Na čtyři vepřové nožičky, které odpovídají jedné zabijačce, pak budeme potřebovat také kořenovou zeleninu; po jednom kusu mrkev, celer a petržel. Sulc se neobejde bez cibule a koření, tedy černého pepře a nového koření (asi po 5 kuličkách), lžičky tymiánu a dvou kousků bobkového listu. Připravíme si také ocet, kterého budeme potřebovat asi 70 ml (ačkoliv záleží na chuti) a samozřejmě sůl na dochucení.
Mohlo by vás zajímat
Nejprve za všeho samozřejmě musíme důkladně očistit vepřové nožičky a společně s kořením je uvařit opravdu doměkka. Pozor! Připravte se na to, že si na sporáku pobudou klidně i 2,5 hodiny. Po této době ale k obrání masa nebudeme potřebovat nic jiného, než vlastní prsty. Do vývaru (už bez koření) přidáme kořenovou zeleninu a asi po půl hodině vaření také cibuli. Vývar dochutíme octem, případně dosolíme. Uvařené maso i s kůží nakrájíme na kostičky. Když je zelenina uvařená, přidáme do vývaru i maso a je vlastně hotovo. Teď už musí odvést svoji práci želatina, která se z nožiček vyvařila. Hotový sulc tedy nalijeme třeba do pekáčku nebo jiné nádoby, kterou máme po ruce a odpovídá jeho množství, a necháme sulc několik hodin odležet a zatuhnout. Pak je možné zavolat rodinu k pravé zabijačkové večeři.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma poctivou dršťkovou: Chuť jí vylepší uzená paprika, sádlo a hovězí vývar
Někdo by ji nepozřel ani za nic, jiní si ji… Číst více
Falešná dršťková polévka z hub: Vylepšíte ji netradičními přísadami! Víte, které to jsou?
Vadí vám na dršťkové polévce právě dršťky?… Číst více
Uvařte si indický čočkový dhal. Tohle jídlo voní kořením a zvládnete je připravit snadno doma!
Už jste někdy ochutnali indický pokrm dhal? V… Číst více
Jak uvařit polentu? Při správném postupu může být pochoutkou pro gurmány
Možná jste od někoho slyšeli, že si pochutnával na jídle, kde byla přílohou polenta nebo přímo na polentových plackách či polentovém koláči...? Co to… Číst více
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Jestliže jste polentu ještě nevařili, je načase… Číst více
Jakou kaši uvařit k snídani. Jednoduché, zdravé a vydatné recepty pro začátek nového dne
Rychlá a výživná snídaně Pokud spěcháme, někdy sáhneme po instantních výrobcích, ale uvařit si kaši je docela rychlá záležitost. Vyplatí se to,… Číst více
Jak připravit polentu. Můžeme ji péct, zapékat a dokonce grilovat. Základem je ochucená kukuřičná kaše, kterou připravíme podle návodu
Polenta sama o sobě nemá výraznou chuť, záleží tedy na nás, jak ji ochutíme a čím ji doplníme. Polentu můžeme uvařit buď z kukuřičné krupice nebo… Číst více
Světový den drštěk
Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Dokonalá červená řepa: Zachutná vám s kozím sýrem, balzamikovým octem i s čokoládou
Červená řepa je přímo ideální podzimní zeleninou.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete mít originální vosí hnízda? Pak Vám poradíme, jak dozdobit jejich povrch. Nadšené budou i děti
Masopustní pohoštění jedna báseň! Usmažte si doma nadýchané koblížky jako od babičky
Hitem internetu je květákový steak s rajčaty a mozzarellou: Chutná skoro jako pizza, ale je mnohem zdravější
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzské řízečky
Přidáno před 5 minutami
Palačinkové rolky
Přidáno před 1 hodinou
Cizrnové kari s květákem, cuketou a rajčátky
Přidáno před 3 hodinami
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 13 hodinami
Rohlíkové křupky
Přidáno 17. 4. 2024 10:02
Květáková fritáta
Přidáno 17. 4. 2024 09:54
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií aneb Jak jsem měnila pojišťovnu kvůli příspěvkům a co se vlastně pro celiaky nabízí
Bramboráky v Česku: Odkud pochází cmunda a kde si pochutnáte na vošouchu?
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Komentáře
17. 2. 2023 12:07