Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dostat masopust do vašeho obýváku? Připravte si tradiční zabijačkový sulc!
Zdroj: I s domácím sulcem si můžeme vyhrát... Zdroj: Wikimedia Commons, Volné dílo

Masopustní období pomalinku, pomalu vrcholí. Letos se to musí obejít bez veselých průvodů a rejů plných tradičních i moderních masek, ale kousek masopustu si můžete dopřát i případě, že dřepíte doma v karanténě. Stačí připravit si některou z tradičních masopustních pochoutek! Kromě koblih to může být třeba i zabijačkový sulc.

Kdy a co je to masopust?

Kdybychom měli definovat, co je vlastně masopust, dobrali bychom se patrně popisu období od Tří králů do Popeleční středy. Dobrá, kdy je svátek Tří králů, víme, ten připadá každoročně na 6. ledna. S Popeleční středou a tedy o koncem masopustu už to ale tak jednoduché není. Jde o 46. den před velikonoční nedělí, ale protože Velikonoce se každoročně mírně posunují, může jít o středu v polovině února nebo klidně i na počátku března. Letos třeba Popeleční středa vychází na na 17. února.

I když Velikonoce vnímáme dnes jako ryze křesťanské svátky, kdy na Velikonoční pondělí oslavujeme a připomínáme si Kristovo zmrtvýchvstání, některé tradice spojené s těmito jarními svátky, tedy včetně masopustu, pocházejí ještě z dob pohanských. Dodnes tak po vesnicích chodí průvody roztodivných masek, mezi kterými by rozhodně neměl chybět tradiční medvěd. Často je k vidění i bába s nůší, kominík, slaměný panák, kobyla, ale už i některé moderní masky. Mnozí diváci se tak nevyhnou třeba lékařské prohlídce, nebo zatčení policií v kostýmech prakticky z jakékoliv doby. Masopust se zkrátka vyvíjí, ale pořád jde o dobu veselí a hodů, kdy se lidé těšili a těší z dostatku jídla - a to dokonce i masa.

Každé hodování ale jednou skončí, a tak s koncem masopustního nebo také karnevalového období přichází také docela jiná doba. Hody vystřídá postní období, které má věřící doprovodit až k Velikonocům. A právě tento přelom dává s největší pravděpodobností karnevalovému období název, který pochází z latinského výrazu karne vale, tedy vlastně loučení s masem.

Masopustní zabijačka v paneláku

Abychom si tedy trochu toho karnevalového hodování, spojeného tradičně i s vesnickými zabijačkami, přinesli i domů, můžeme si klidně v teple panelákové kuchyně vyrobit jednu z tradičních zabijačkových pochoutek - vynikající sulc. Nebudeme na to ani potřebovat moc surovin.

Sulc, nebo chcete-li huspenina, nevyžaduje žádné nejkvalitnější maso, naopak se do něj vždy zpracovávalo to, co by jiné využití našlo jen těžko - hlavně vepřové nožičky. A tak si je pořídíme i my. Na čtyři vepřové nožičky, které odpovídají jedné zabijačce, pak budeme potřebovat také kořenovou zeleninu; po jednom kusu mrkev, celer a petržel. Sulc se neobejde bez cibule a koření, tedy černého pepře a nového koření (asi po 5 kuličkách), lžičky tymiánu a dvou kousků bobkového listu. Připravíme si také ocet, kterého budeme potřebovat asi 70 ml (ačkoliv záleží na chuti) a samozřejmě sůl na dochucení.

Nejprve za všeho samozřejmě musíme důkladně očistit vepřové nožičky a společně s kořením je uvařit opravdu doměkka. Pozor! Připravte se na to, že si na sporáku pobudou klidně i 2,5 hodiny. Po této době ale k obrání masa nebudeme potřebovat nic jiného, než vlastní prsty. Do vývaru (už bez koření) přidáme kořenovou zeleninu a asi po půl hodině vaření také cibuli. Vývar dochutíme octem, případně dosolíme. Uvařené maso i s kůží nakrájíme na kostičky. Když je zelenina uvařená, přidáme do vývaru i maso a je vlastně hotovo. Teď už musí odvést svoji práci želatina, která se z nožiček vyvařila. Hotový sulc tedy nalijeme třeba do pekáčku nebo jiné nádoby, kterou máme po ruce a odpovídá jeho množství, a necháme sulc několik hodin odležet a zatuhnout. Pak je možné zavolat rodinu k pravé zabijačkové večeři.

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

vladbou vladbou

17. 2. 2023 12:07

Vážená paní Zdeňko, nevím nevím, kolik takového sulce jste již sama uvařila, či jestli máte recept pouze někde načtený, nicméně, to co tady nabízíte, není žádky kulinářský zázrak. Na nožičkách mimo kůže je tak málo samotného masa, že tímto výrobkem by jste nikoho moc neuctila. To na ilustrační fotografii, to ja jiné kafe :-)

Přidat komentář

Související obsah

Světový den drštěk

Světový den drštěk

Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více