

Svíčková na smetaně podle šéfkuchaře Friče
Suroviny 5 porcí
- 1 kg hovězí svíčkové (falešné i zadní stačí)
- 100 g špeku
- 100g sádla
- 125 g másla
- kořenová zelenina (1 mrkev, půl celeru,1 petržel)
- 2 cibule
- 1 jablko (ne moc sladké)
- (divoké koření)
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého černého pepře
- 100 g krupicového cukru
- 150 ml octa
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 150 ml bílého vína
- masový vývar
- 80 g hladké mouky
- 250 ml čerstvé smetany
- sůl
- pepř
- 1,5 citronu
Postup přípravy receptu
Maso našpikujeme – nožem uděláme do masa na několika místech po obou stranách zářezy, do nichž vetkneme špalíčky špeku (zbytek přidáme do základu) a osolíme, opepříme.
Připravíme si základ omáčky: V kastrole rozpustíme sádlo s máslem v poměru 1:1, vložíme nastrouhanou zeleninu a osmažíme dozlatova, teprve potom přidáme cibuli a opět orestujeme.
Do základu ještě dáme zkaramelizovat na kostky nakrájená jablka, přidáme cukr, hořčici a divoké koření svázané do plátýnka, přilijeme ocet a necháme ho odvařit. Když se ocet odpaří a základ krásně zkaramelizuje, vložíme do něj maso.
Podlijeme vínem a zalijeme vývarem (použila jsem masox) tak, aby bylo maso téměř ponořené, a necháme dusit, dokud nezměkne. Pak ho vyjmeme z omáčky i s kořením.
Omáčku zahustíme jíškou, rozmixujeme a ještě povaříme.
Nakonec ji zjemníme smetanou, dochutíme citronovou šťávou, přidáme kousek másla, znovu rozmixujeme a ještě propasírujeme.
Poznámka od kuchařky
Svíčkovou jsem dělala poprvé v životě a to podle tohoto receptu a byla výborná. :) Knedlíky jsou také domácí, recept vložím do sekce knedlíky. :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Svíčková na smetaně podle šéfkuchaře Friče
-
Tak jsem svíčkovou "vystřihl" podle tohoto receptu. Trochu jsem upravil postup dle svých předchozích zkušeností: prošpikovanou kulatou plec jsem naložil den předem do nastrouhané zeleniny, nakrájené cibule, s přídavkem dvou lžic octa a osminky rozpuštěného másla. Další postup druhý den podle tohoto receptu, opět jsem jen očištěné maso navíc na sádle opekl před dušením. S tou hořčicí opatrně - dal jsem jen rovnou polévkovou lžíci - minule jsem tam dal množství podle (jiného) receptu a byla z toho hořčičná omáčka...Dusil jsem dost dlouho, asi 2 hodiny. Omáčka byla nakonec výborná. Měla přesně tu správnou chuť, jakou si pamatuji od babičky.
-
Omáčka se mi moc líbí
Pouzina:Anuše Kejřová ve své"Zlaté kuchařce"také do svíčkové přidává hořčici.Ale uvádí,že až ke konci,jinak by omáčka zhořkla.Mě nezhořkla nikdy -
přidávám bodík, protože tahle svíčková je opravdu luxus
přiznávám, že s tou hořčicí jsem byla taky na vážkách jestli jí tam mám dát,ale nic se nezkazilo
-
maris: souhlasím.. nezjemní, naopak zvýrazní, dodá jistý šmrnc
já teda dávám hned ze startu
, aby se úplně "rozvařila", ale dávám jí jen malou lžičku
místo octa dávám citronovou šťávu
-
hojsadlo: já jsem přesvědčená, že hořčice chuť nezjemní, ani nemůže, protože je výrazná sama o sobě
-
Eliza: hořčice se dává pro zjemnění chuťě.
Ale pokud to není nutné, tak bych tam nedával ocet, ten strašně čpí, a když ocet tak třeba viný nebo ovocný(jablečný apod.) -
Jo je to
-
maris:
pravda, pravda
-
rebeka: Rebi
- každý to má jinak, já neříkám, že to není dobré, ale nám to chutná víc bez ní. Taky není kuchařka jako kuchařka/ tedˇmyslím knihu /, tady už jednou o tom proběhla diskuze a já jsem ji hledala taky ve starých kuchařkách - a hořčici jsem tam níkde nenašla
. Tady opravdu platí - co domácnost - to jiná svíčková a hlavně nejlepší je vždycky ta od maminky
-
maris:Maruško, já jsem hořčici nikdy nedávala, ale když jsem si listovala v kuchařkách..i starých, tak tam všude byla..i v novodobých pořadech, např. Kluci v akci..Kuchařská pohotovost atd..všude ji přidávali..není to s ní špatné, ale jen lžíci, nesmí jí být moc
Eliza:ano, toho ostatního je i na mě moc, to už tam nedávám
ale každý to máme nějak jinak, proč ne, když to druhým takto chutná -
Moc děkuji za bodíky :) Ta hořčice tu chuť opravdu nezkazí, je to čistá alchymie :D No a knedlíky jsou skvělé a vláčné :-P
-
Maris, souhlasím.
Nikdy bych svíčkovou nekazila obyčejnou hořčicí, miluju jemnou a přitom tak výraznou chuť této omáčky. A k tomu ještě sádlo, špek a jablko...je toho tam na mě nějak "cufíl"
.
-
Já se přiznám, že patřím k odpůrcům přidání hořčice do svíčkové, mně se zdá, že srazí tu úžasnou chuť zeleniny a smetany, ale to je můj problém
Pro zajímavost přidávám článek o panu Fričovi, který patří k našim špičkovým kuchařům
http://xman.idnes.cz/vasnivy-kuchar-vaclav-fric-ch... -
Taky boduju
pěkné barevné knedlíky
hořčici by mi nenapadlo,vyzkouším
-
Hořčici jsem taky minule dala a fakt byla omáčka lepší
Mě překvapilo to jablko