Svíčková na smetaně podle šéfkuchaře Friče

Natyollie Kuchařka: Natyollie

Doba přípravy: 1,5 hodiny 5 porcí Omáčky 19 názorů

Suroviny

1 kg hovězí svíčkové (falešné i zadní stačí)
100 g špeku
100g sádla
125 g másla
kořenová zelenina (1 mrkev, půl celeru,1 petržel)
2 cibule
1 jablko (ne moc sladké)
(divoké koření)
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého černého pepře
100 g krupicového cukru
150 ml octa
2 lžíce plnotučné hořčice
150 ml bílého vína
masový vývar
80 g hladké mouky
250 ml čerstvé smetany
sůl
pepř
1,5 citronu
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso našpikujeme – nožem uděláme do masa na několika místech po obou stranách zářezy, do nichž vetkneme špalíčky špeku (zbytek přidáme do základu) a osolíme, opepříme.

  2. Připravíme si základ omáčky: V kastrole rozpustíme sádlo s máslem v poměru 1:1, vložíme nastrouhanou zeleninu a osmažíme dozlatova, teprve potom přidáme cibuli a opět orestujeme.

  3. Do základu ještě dáme zkaramelizovat na kostky nakrájená jablka, přidáme cukr, hořčici a divoké koření svázané do plátýnka, přilijeme ocet a necháme ho odvařit. Když se ocet odpaří a základ krásně zkaramelizuje, vložíme do něj maso.

  4. Podlijeme vínem a zalijeme vývarem (použila jsem masox) tak, aby bylo maso téměř ponořené, a necháme dusit, dokud nezměkne. Pak ho vyjmeme z omáčky i s kořením.

  5. Omáčku zahustíme jíškou, rozmixujeme a ještě povaříme.

  6. Nakonec ji zjemníme smetanou, dochutíme citronovou šťávou, přidáme kousek másla, znovu rozmixujeme a ještě propasírujeme.

Poznámka

Svíčkovou jsem dělala poprvé v životě a to podle tohoto receptu a byla výborná. :) Knedlíky jsou také domácí, recept vložím do sekce knedlíky. :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 18 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svíčková na smetaně podle šéfkuchaře Friče

  • Vladimír Vladimír(neregistrovaný)

    Tak jsem svíčkovou "vystřihl" podle tohoto receptu. Trochu jsem upravil postup dle svých předchozích zkušeností: prošpikovanou kulatou plec jsem naložil den předem do nastrouhané zeleniny, nakrájené cibule, s přídavkem dvou lžic octa a osminky rozpuštěného másla. Další postup druhý den podle tohoto receptu, opět jsem jen očištěné maso navíc na sádle opekl před dušením. S tou hořčicí opatrně - dal jsem jen rovnou polévkovou lžíci - minule jsem tam dal množství podle (jiného) receptu a byla z toho hořčičná omáčka...Dusil jsem dost dlouho, asi 2 hodiny. Omáčka byla nakonec výborná. Měla přesně tu správnou chuť, jakou si pamatuji od babičky.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Omáčka se mi moc líbí:-p:yes::-K
    Pouzina:Anuše Kejřová ve své"Zlaté kuchařce"také do svíčkové přidává hořčici.Ale uvádí,že až ke konci,jinak by omáčka zhořkla.Mě nezhořkla nikdy;-):-)

    Odpovědět

  • Pouzina Pouzina

    přidávám bodík, protože tahle svíčková je opravdu luxus:yes: přiznávám, že s tou hořčicí jsem byla taky na vážkách jestli jí tam mám dát,ale nic se nezkazilo;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    maris: souhlasím.. nezjemní, naopak zvýrazní, dodá jistý šmrnc;-) já teda dávám hned ze startu:-D, aby se úplně "rozvařila", ale dávám jí jen malou lžičku;-) místo octa dávám citronovou šťávu

    Odpovědět

  • maris maris

    hojsadlo: já jsem přesvědčená, že hořčice chuť nezjemní, ani nemůže, protože je výrazná sama o sobě;-):-)

    Odpovědět

  • hojsadlo hojsadlo(neregistrovaný)

    Eliza: hořčice se dává pro zjemnění chuťě.:-!
    Ale pokud to není nutné, tak bych tam nedával ocet, ten strašně čpí, a když ocet tak třeba viný nebo ovocný(jablečný apod.);-)

    Odpovědět

  • matej21 matej21(neregistrovaný)

    Jo je to:yes::-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    maris::-D pravda, pravda;-):yes::-)

    Odpovědět

  • maris maris

    rebeka: Rebi:-) - každý to má jinak, já neříkám, že to není dobré, ale nám to chutná víc bez ní. Taky není kuchařka jako kuchařka/ tedˇmyslím knihu /, tady už jednou o tom proběhla diskuze a já jsem ji hledala taky ve starých kuchařkách - a hořčici jsem tam níkde nenašla:-D. Tady opravdu platí - co domácnost - to jiná svíčková a hlavně nejlepší je vždycky ta od maminky;-):-))

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    maris:Maruško, já jsem hořčici nikdy nedávala, ale když jsem si listovala v kuchařkách..i starých, tak tam všude byla..i v novodobých pořadech, např. Kluci v akci..Kuchařská pohotovost atd..všude ji přidávali..není to s ní špatné, ale jen lžíci, nesmí jí být moc;-)


    Eliza:ano, toho ostatního je i na mě moc, to už tam nedávám;-)
    ale každý to máme nějak jinak, proč ne, když to druhým takto chutná:-)

    Odpovědět

  • Natyollie Natyollie(autor receptu)

    Moc děkuji za bodíky :) Ta hořčice tu chuť opravdu nezkazí, je to čistá alchymie :D No a knedlíky jsou skvělé a vláčné :-P

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Maris, souhlasím.:yes::yes: Nikdy bych svíčkovou nekazila obyčejnou hořčicí, miluju jemnou a přitom tak výraznou chuť této omáčky. A k tomu ještě sádlo, špek a jablko...je toho tam na mě nějak "cufíl":-/.

    Odpovědět

  • maris maris

    Já se přiznám, že patřím k odpůrcům přidání hořčice do svíčkové, mně se zdá, že srazí tu úžasnou chuť zeleniny a smetany, ale to je můj problém:-)
    Pro zajímavost přidávám článek o panu Fričovi, který patří k našim špičkovým kuchařům
    http://xman.idnes.cz/vasnivy-kuchar-vaclav-fric-ch...

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Taky boduju:-ppěkné barevné knedlíky;-)hořčici by mi nenapadlo,vyzkouším:yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Hořčici jsem taky minule dala a fakt byla omáčka lepší:yes:
    Mě překvapilo to jablko :-O

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: svíčková podle polreicha svíčková na smetaně kluci v akci recept hovězí svíčková podle polreicha svíčková kluci v akci svíčková omáčka kluci v akci kuře na smetaně podle polreicha kluci v akci svíčková svíčková podle václava friče recept na svíčkovou dle pohlreicha svičkova podle pohlreicha kluci v akci svíčková na smetaně svíčková dle polreicha kluci v akci svickova omacka václav frič svickova svíčková recept kluci v akci svíčková omáčka na smetaně svickova omacka podle polreicha svickova od pohlreicha svíčková od polreicha recept svickova