Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Zdroj: Toprecepty.cz, odklizec

Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i zábava. Na sociálních sítích vznikají nejrůznější skupiny, kde se lidé chlubí svými výtvory. V přepočtu může pravidelné pečení vlastního chleba rodinu vyjít i levněji než kupování toho z obchodu a v neposlední řadě je to strašná dobrota. Základem dobrého chleba je pořádný kvásek. Jak na něj?

Chleba bez kvásku je na dvě věci

Kdo by neměl rád čerstvý a voňavý chléb? Silný krajíc, uvnitř vláčný a nadýchaný, orámovaný křupavou kůrčičkou, a na něj třeba jen máslo a sůl nebo třeba ještě pažitku, případně šunku od kosti či dobrý sýr... Jen při psaní se nám sbíhají sliny! Rok 2020, který většina z nás strávila zavřená doma, jako jednu z dobrých věcí přinesl zájem lidí o pečení vlastního domácího chleba. Ačkoliv při výrobě božího daru dvojnásob platí, že žádný učený z nebe nespadl a většinou se hned první pokus nevyvede úplně dokonale, se správným postupem budete mít zaručeno, že ten první pokus zároveň nebude úplný propadák. Základem dobrého chlebíku je i dobrý domácí kvásek, protože chléb zadělávaný kváskem má výraznou chlebovou chuť i vůni a díky vyšší kyselosti také vydrží déle než ten z droždí. Poctivý kvásek ale vyžaduje trochu vědomostí a hlavně dávku trpělivosti. Nebojte se, poradíme vám.

Jak vypěstovat dobrý kvásek?

Na výrobu základního kvásku potřebujete žitnou celozrnnou mouku, vodu a čtyři dny, kdy budete kvásek přikrmovat a necháte ho na teplém místě v klidu vzejít. Takový kvásek pak můžete využít na pečení prakticky jakéhokoliv slaného pečiva; houstiček, rohlíčků... Dají se ovšem udělat i kváskové koláče. Pokud ale chcete péct z kvásku chleba, budete potřebovat ještě mouku chlebovou a trochu více času.

Základem je čistá, sterilní a dobře vysušená nádoba s víčkem. Pokud máte sklenici s přiklápěcím víčkem, po dobu výroby kvásku víčko jen přiklopte, nezavírejte sklenici na pevno. Pracujete-li s nádobou se šroubovacím víčkem, udělejte do toho víčka několik děr kvůli přívodu vzduchu.

První den do připravené nádoby nasypte žitnou mouku s vodou v poměru 1:2, tzn. 15 gramů (cca 1,5 lžíce) mouky a 30 gramů (cca 3 lžíce) vody. Udělejte to ráno a večer proces zopakujte. Takto pokračujte následující tři dny. Čtvrtý den můžete kvásek buď využít tak, jak jsme popsali výše, anebo jej zhruba polovinu odeberte do jiné nádoby a kvásek v původní sklenici dále přikrmujte.

Tentokrát k tomu ale použijte chlebovou mouku místo žitné a v poměru 1:1, tedy 30 gramů mouky na 30 gramů vody. Takto krmte kvásek další tři dny. Nyní vám kvásek spokojeně roste už týden. V této fázi už je použitelný i na chléb, ale lepší je si ještě počkat a dalších 5 dní jej přikrmovat: už jen večer, avšak stejným množstvím mouky i vody.

Po celkem 12 dnech můžete sklenici s kváskem pevně uzavřít a dát kvásek do ledničky, čímž proces kvašení zastavíte. Takto připravený kvásek vydrží 7 dní a vy z něj můžete vesele péct krásné bochníky. Pokud jej při prvním pečení nevyužijete všechen a během týdne budete chtít péct více chlebů, vždy, když z kvásku část odeberete, jej zase přikrmte, a to v poměru 20 gramů chlebové mouky na 30 gramů vody. Hodně zdaru!

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více