Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyrobte si zázračný přírodní sirup proti chřipce. Stačí tři suroviny a budete jako rybičky
Zdroj: Unsplash.com, Kim Daniels

Zima sice spěje ke konci, ale to neznamená, že bychom se měli přestat starat o naše zdraví. Naopak; náhlá změna teploty a vrtochy jarního počasí mohou dát naší imunitě zabrat. Chcete svou obranyschopnost posílit? Vyrobte si čistě přírodní sirup, který vydá za všechny preparáty z lékárny.

Zázrak z přírody

Jen tři suroviny budou stačit k tomu, abyste si vyrobili libovolné množství zázračného sirupu, který vám pomůže zahnat bacily a posílí vaši imunitu natolik, že si na váš žádný vir pěkně dlouho netroufne! Jak na to? Vše, co musíte sehnat, je kořen zázvoru, pár hlaviček českého česneku a dostatek kvalitního, světlého lučního medu nejlépe přímo od včelaře. A pak také nádobu, do níž sirup připravíte; nejlepší je stará zavařovací sklenice.

Postup přípravy je jednoduchý. Zázvor oloupeme, česnek rozdělíme na stroužky a i ty oloupeme. Tip: Každý stroužek rozřízneme a odstraníme z něj klíček uprostřed, obzvlášť, pokud je zelený. Zabráníme tak pálení žáhy po konzumaci česneku. Množství zázvoru i česneku záleží na tom, kolik sirupu chcete připravit. Oloupané suroviny dáme do mixéru a rozdrtíme je na středně hladkou kaši. Tu potom přendáme do zavařovačky i se šťávou, která se při mixování uvolnila ze zázvoru a česneku. Celou směs zalijeme medem a sklenici dobře uzavřeme. Sirup skladujeme v lednici a konzumujeme 2 polévkové lžíce denně. Můžeme je sníst jen tak, anebo je rozmíchat v horké vodě a připravit si čaj. Ten pak můžeme ještě vylepšit kapkou citronu.

Tip: Do sirupu je možné přidat také ocet, musí to ale být kvalitní, za studena lisovaný jablečný ocet. Poté, co rozmixujeme zázvor a česnek, zalijeme kaši octem a necháme půl hodiny louhovat. Pak přendáme směs do zavřovací sklenice a přidáme med.

Česnek je přírodní antibiotikum

Česnek je už po staletí považován za všelék, který pomůže se zácpou stejně dobře jako proti plísním. Jeho nejdůležitější složkou je alicin, který sice může za jeho nepříjemný odér, ale také je silným přírodním antibiotikem. Díky obsahu alicinu česnek působí jako vynikající léčba na záněty kdekoliv v těle, umí ale také dezinfikovat a má antioxidační účinky.

Blahodárnou sílu česneku doplní med, který obsahuje vitamíny D, K a E a celou řadu vitamínů skupiny B. Najdeme v něm významné antioxidanty - flavonoidy, ale také karotenoidy a z minerálních látek například draslík, vápník, sodík, železo, křemík nebo hořčík. Čerstvý zázvor pak prospěšné trio obohatí o vitamíny A a C i účinnou látku gingerol, která pomáhá zmírňovat bolest hlavy a migrény. Tip: K sirupu můžete při konzumaci přisypat trochu kurkumy nebo mleté skořice. Oba tyto druhy koření jsou rovněž plné vitamínů a zároveň nápoji dodají skvělou chuť i vůni.

Komentáře

soytere soytere

28. 2. 2021 12:35

Také by prosila psát aspoň přibližně kolik suroviny se potřebuje, například na 1/2 litrů medů kolik zázvor a česnek. A kolik vydrží v lednici.

steyv

28. 2. 2021 10:03

Dobrý den, ještě mi tu chybí alespoň přibližný poměr surovin. Můžete prosím doplnit? Děkuji:-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie