Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít
Zdroj: Unsplash.com, Jude Infantini

Máte doma starý chleba, na který jste zapomněli? Pokud je to zbytek patky, asi vás zrovna nevytrhne, když ho vyhodíte, ale jde-li o půlku bochníku, šetrnou hospodyni to může zabolet. Existuje ovšem řada způsobů, jak tvrdému chlebu dopřát ještě jednu šanci zazářit na stole.

Tvrdý chleba do koše napatří

Kdo najde v chlebníku starou a ztvrdlou "šumavu", ten ji na první dobrou chce většinou vyhodit do koše; samozřejmě trochu dopáleně, protože je to jídlo, které přišlo vniveč, a tím pádem vyhozené peníze. Máte-li ale sklony k šetrnosti a neradi plýtváte potravinami, přinášíme několik chytrých rad a triků, jak takový starý pecen ještě využít a dát mu druhou šanci. Jednou z možností je proměnit jej pomocí kouzla znovu v čerstvý. Stačí k tomu trocha vody, alobal a trouba. Detailněji si tento chytrý trik můžete nastudovat tady:

Pokud se vám ale nechce takto "šálit" rodinu, tvrdý chleba se dá využít i přiznaně...

Topinky

Základní recept, na který je starý chleba nejen vhodný, ale téměř nutný. Nakrájejte chleba na krajíce a ty osmažte buď na oleji či sádle, nebo je upečte na sucho v troubě. Hotové topinky jsou skvělé potřené rozpuštěným máslem smíchaným s bylinkami a utřeným česnekem. A vůbec nejlepší jsou samozřejmě tehdy, když slouží jako takový "jedlý talířek" pro tatarák.

Krutony

Zejména do hustých a smetanových polévek se výborně hodí krutony. Právě ty ze starého chleba připravíte snadno; stačí pečivo pokrájet na kostičky a osmahnout je na másle. Křupavé kostky se hodí nejen do polévek, ale i do salátů.

Pappa al pomodoro

A když je řeč o polévkách - v Toskánsku se tradičně vaří chlebová polévka s rajčaty, což zní možná divně, ale je to vynikající! Starobylý recept je jednoduchý; na pánvi na olivovém oleji orestujeme cibuli a česnek, přidáme pokrájená rajčata, bazalku, sůl, pepř a necháme chvíli dusit. Pak přihodíme na malé kousky pokrájený chleba a zalijeme vše vodou nebo ještě lépe zeleninovým vývarem. Chléb se rozmočí a skvělou zeleninou polévku krásně zahustí.

Zahušťování

A polévka není to jediné, co starý chleba umí zahustit. Zkuste to třeba s omáčkou, kterou byste jinak nastavovali jíškou. S použitím chleba se vyhnete "moučné" chuti i žmolkům. A jedli jste už někdy guláš zahuštěný kousky žitného chleba? To je opravdu pokrm bohů!

Strouhanka

Nejen z rohlíků a housek je skvělá strouhanka. Ta chlebová se výborně hodí ke zvěřině a je skvěle křupavá.  Upečte chleba na sádle se snítkami tymiánu nebo s jalovcem, po zchladnutí jej namelte a posypte jím pečené maso. Budete okouzleni. Využití ale najde také v karbanátcích či sekané.

Chlebové placičky

Když nakrájený tvrdý chléb vložíte do mísy a zalijete ho mlékem, pěkně změkne. A když tam přidáte ještě dvě vejce, sůl, pepř, utřený česnek, trochu majoránky, na kostičky nakrájenou slaninu a strouhaný sýr, vznikne vám výborné těsto, ze kterého můžete rukama vypracovat malé placky určené ke smažení nebo pečení. Je to taková lehčí, méně mastná variace na bramboráky.

Máte nějaký svůj vlastní způsob, jak zpracovat starý chléb? Napište nám o něm do komentářů!

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janatka janatka

13. 2. 2021 18:28

Když zbyde chleba, který už nikdo nechce dostanou ho slepice :-D, máme od nich za to vajíčka. ;-) Je jedna možnost. Dělám krutony do polévky, ty máme hodně rádi. Vím, že se dá použít znovu nějak do těsta do dalšího chleba, ale to nemám vyzkoušeno. Topinky s tatarákem :yes::yes::yes:. Zaujala mě ta polévka s rajčaty, vím, že se dělá chlebová polévka. Možná někdy vyzkouším.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více