Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít
Zdroj: Unsplash.com, Jude Infantini

Máte doma starý chleba, na který jste zapomněli? Pokud je to zbytek patky, asi vás zrovna nevytrhne, když ho vyhodíte, ale jde-li o půlku bochníku, šetrnou hospodyni to může zabolet. Existuje ovšem řada způsobů, jak tvrdému chlebu dopřát ještě jednu šanci zazářit na stole.

Tvrdý chleba do koše napatří

Kdo najde v chlebníku starou a ztvrdlou "šumavu", ten ji na první dobrou chce většinou vyhodit do koše; samozřejmě trochu dopáleně, protože je to jídlo, které přišlo vniveč, a tím pádem vyhozené peníze. Máte-li ale sklony k šetrnosti a neradi plýtváte potravinami, přinášíme několik chytrých rad a triků, jak takový starý pecen ještě využít a dát mu druhou šanci. Jednou z možností je proměnit jej pomocí kouzla znovu v čerstvý. Stačí k tomu trocha vody, alobal a trouba. Detailněji si tento chytrý trik můžete nastudovat tady:

Pokud se vám ale nechce takto "šálit" rodinu, tvrdý chleba se dá využít i přiznaně...

Topinky

Základní recept, na který je starý chleba nejen vhodný, ale téměř nutný. Nakrájejte chleba na krajíce a ty osmažte buď na oleji či sádle, nebo je upečte na sucho v troubě. Hotové topinky jsou skvělé potřené rozpuštěným máslem smíchaným s bylinkami a utřeným česnekem. A vůbec nejlepší jsou samozřejmě tehdy, když slouží jako takový "jedlý talířek" pro tatarák.

Krutony

Zejména do hustých a smetanových polévek se výborně hodí krutony. Právě ty ze starého chleba připravíte snadno; stačí pečivo pokrájet na kostičky a osmahnout je na másle. Křupavé kostky se hodí nejen do polévek, ale i do salátů.

Pappa al pomodoro

A když je řeč o polévkách - v Toskánsku se tradičně vaří chlebová polévka s rajčaty, což zní možná divně, ale je to vynikající! Starobylý recept je jednoduchý; na pánvi na olivovém oleji orestujeme cibuli a česnek, přidáme pokrájená rajčata, bazalku, sůl, pepř a necháme chvíli dusit. Pak přihodíme na malé kousky pokrájený chleba a zalijeme vše vodou nebo ještě lépe zeleninovým vývarem. Chléb se rozmočí a skvělou zeleninou polévku krásně zahustí.

Zahušťování

A polévka není to jediné, co starý chleba umí zahustit. Zkuste to třeba s omáčkou, kterou byste jinak nastavovali jíškou. S použitím chleba se vyhnete "moučné" chuti i žmolkům. A jedli jste už někdy guláš zahuštěný kousky žitného chleba? To je opravdu pokrm bohů!

Strouhanka

Nejen z rohlíků a housek je skvělá strouhanka. Ta chlebová se výborně hodí ke zvěřině a je skvěle křupavá.  Upečte chleba na sádle se snítkami tymiánu nebo s jalovcem, po zchladnutí jej namelte a posypte jím pečené maso. Budete okouzleni. Využití ale najde také v karbanátcích či sekané.

Chlebové placičky

Když nakrájený tvrdý chléb vložíte do mísy a zalijete ho mlékem, pěkně změkne. A když tam přidáte ještě dvě vejce, sůl, pepř, utřený česnek, trochu majoránky, na kostičky nakrájenou slaninu a strouhaný sýr, vznikne vám výborné těsto, ze kterého můžete rukama vypracovat malé placky určené ke smažení nebo pečení. Je to taková lehčí, méně mastná variace na bramboráky.

Máte nějaký svůj vlastní způsob, jak zpracovat starý chléb? Napište nám o něm do komentářů!

Témata: babské rady, chleba, chléb, pečivo, jak využít starý chleba, rady a tipy, topinky, strouhanka, chlebová polévka, zahušťování

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janatka

13. 2. 2021 18:28

Když zbyde chleba, který už nikdo nechce dostanou ho slepice :-D, máme od nich za to vajíčka. ;-) Je jedna možnost. Dělám krutony do polévky, ty máme hodně rádi. Vím, že se dá použít znovu nějak do těsta do dalšího chleba, ale to nemám vyzkoušeno. Topinky s tatarákem :yes::yes::yes:. Zaujala mě ta polévka s rajčaty, vím, že se dělá chlebová polévka. Možná někdy vyzkouším.

Přidat komentář

Přidat komentář


Související obsah

			Celestýnské nudle

Celestýnské nudle

Hodnocení 0x

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více

Cikorka

Hodnocení 0x

Cikorku znaly a oblíbily si už naše babičky a prababičky. Jedná se o pražený kořen čekanky, která se používala jako náhražka kávy. Připraví se… Číst více

			Cordon bleu

Cordon bleu

Hodnocení 0x

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více

			Croissant

Croissant

Hodnocení 0x

Croissant  je pečivo, které získalo název podle svého tvaru (srpek, půlměsíc). Peče se z vrstveného kynutého těsta, prokládaného změklým máslem, tyto… Číst více

			Cukr

Cukr

Hodnocení 0x

Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven… Číst více

			Čokoláda

Čokoláda

Hodnocení 0x

Čokoláda je snad nejoblíbenější pochoutkou na celém světě. Vyrábí se z kakaových bobů, a známe ji v mnoha variantách. Může být mléčná, hořká, ledová,… Číst více

			Dalamánek

Dalamánek

Hodnocení 0x

Dalamánky jsou drobnější pečivo (většinou oválné bochánky) z chlebového těsta pšenično-žitného nebo žitno-pšeničného s tmavou, pevnější střídou,… Číst více

			Degustace

Degustace

Hodnocení 0x

Degustace je odborná ochutnávka, někdy i s doprovodným výkladem. Ochutnávají se většinou nápoje, někdy i v menší míře jiné potraviny, např. čokolády.… Číst více

			Drobenka (pekařská)

Drobenka (pekařská)

Hodnocení 0x

Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více

Droždí

Hodnocení 0x

Pekařské droždí nebo také kvasnice jsou surovinou, bez níž se neobejde výroba chleba, pečiva a kynutých knedlíků. Jedná se o živé buňky kvasinek,… Číst více

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům