Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou a s čokoládovým krémem
Dorty mohou být různých tvarů a příchutí, ale zpravidla se každý drží osvědčené klasiky. Kulatý dort, který má ve svém základu piškot s trochou kakaa uvnitř skrývá pařížskou šlehačku. Dozdoben je čokoládovým krémem. Už chybí jen sfouknout svíčky!
Suroviny pro 1 kus
dortová forma o průměru 24 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 26 621 kJ / 6 363 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 103,26 g |
Tuky | 443,68 g |
Vláknina | 29,11 g |
Cholesterol | 2,46 g |
Sodík | 791 mg |
Sůl | 1,76 g |
Sacharidy | 474,56 g |
Postup přípravy
Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Do mísy vložíme žloutky, přidáme polovinu cukru a vyšleháme do tuhé pěny. Krok 2: Ve druhé míse vyšleháme bílky se zbylým cukrem v pevný sníh. Krok 3: Pak obě směsi spojíme a přidáme oba druhy mouky, kakao a olej. Vše opatrně zapracujeme. Krok 4: Troubu předehřejeme na 150 °C. Vymažeme a vysypeme formu na dort a těsto do formy nalijeme. Pečeme 30-45 minut. Necháme vychladnout. Krok 5: Pařížská šlehačka:
Smetanu vylijeme do kastrůlku a přidáme k ní i čokoládovou tyčinku. Zahříváme do rozpuštění. Chvilinku povaříme a odstavíme. Po vystydnutí uložíme do lednice a až druhý den, před zdobením, vyšleháme. Krok 6: Krém:
Tak 2-3 hodiny před zdobením dortu si připravíme krém. Část mléka zahřejeme s cukrem. Zbytek mléka zamícháme s vanilkovým pudinkem a do vroucího mléka vlijeme. Vaříme a mícháme do hustoty krému. Hotový pudinkový krém přendáme do jiné nádoby, uhladíme a ze strany nalíváme studenou vodu, tak aby byl krém ponořený. Zabráníme tak škraloupu. Necháme vystydnout v pokojové teplotě spolu s jednou kostkou másla. Připravíme si i nastrouhanou čokoládu. Krok 7: Druhý den prořízneme hotový korpus na dva díly a pomažeme ušlehanou pařížskou šlehačkou, kterou jsem připravili den předem a chladili v lednici. Přiložíme pláty na sebe a připravíme si krém. Krok 8: Vodu z nádoby vylijeme, do krému přidáme lžičku cukru a šleháme do kaše. Pak postupně, za stálého šlehání, přidáme změklé máslo. Když je krém krásně mazlavý, dáme do krému 2 lžíce kakaa na vaření a půl tabulky nastrouhané čokolády. Vše vyšleháme. Krok 9: Krémem pomažeme boky a vršek dortu. Pokud nechcete mít strany dortu hladké, můžete dát krému víc a pak je jakoby škrábat vidličkou, z jedné a druhé strany, na strukturu. Krok 10: Cukrářským sáčkem zdobíme vršek a spodek dortu - bobečkami. Pak je celé dozdobení dortu na naší fantazii.
Zveřejněno 4. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou a s čokoládovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wRgM
Moje poznámka
Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou a s čokoládovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wRgM
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno před 5 hodinami
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno před 14 hodinami
Cukeťák
Přidáno před 15 hodinami
Korejský salát z okurek
Přidáno 17. 7. 2025 14:06:48
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno 17. 7. 2025 12:21:38
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Meruňková marmeláda
MarcelaPa před 2 hodinami
Kure pecene
raelggg před 4 hodinami
Jablečná bábovka
stepankovasarka před 4 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
kucharicek14 před 4 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
mariannamahrik před 6 hodinami
Cuketový perník
ZuzkaBob před 6 hodinami
Těstoviny se sýrovou omáčkou s houbami
lukasek.sarka.ladik před 8 hodinami
Panenkové medailonky dušené na špeku a cibuli
Debackey před 10 hodinami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Terrana před 10 hodinami
Koprová polévka
Kajkajak před 10 hodinami
Tématické fráze:
pařížský dort s pařížskou šlehačkou,
dort s pařížskou šlehačkou,
pařížský dort s pařížskou šlehačkou recept,
pařížská šlehačka do dortu,
čokoládový krém do dortu,
šlehačkový krém do dortu,
čokoládový dort s čokoládovým krémem,
šlehačkový krém na dort,
pařížský dort se šlehačkou recept,
pařížský dort se šlehačkou,
čokoládový dort se šlehačkou,
čokoládový dort se šlehačkou,
dort se šlehačkovým krémem,
recepty pařížský dort se šlehačkou,
čokoládový krém na dort,
dorty k narozeninám šlehačkové,
dorty s parizskou slehackou,
recept na šlehačkový krém do dortu,
čokoládový pařížský dort,
čokoládový šlehačkový krém
Suroviny:
cukr krupice,
mouka hladká,
mouka hrubá,
vejce,
olej,
kakao,
smetana ke šlehání,
tyčinka ledové kaštany,
mléko,
cukr krystal,
pudink vanilkový,
máslo,
kakao,
čokoláda na vaření,
poleva
Komentáře (27)
Díky moc za radu.
Všichni se nemohli nabažit, přidávali si a chválili.
Prostě super, co víc dodat.
Proto i nezkušeným pekařkám jako já vzkazuji, nebojte se improvizace, tenhle recept je tak dobrý, že se na tom nedá nic zkazit.
PS: nestihl se ani vyfotit (a to jsem z husté čoko polevy nakreslila i obrázek)
manžel našel tento recept a udělal ho pro mne k narozeninám v prosinci a od té doby jsme ho měli už 4x ...
u nás se moc pečené dorty nedělají ,ale toto je teda opravdu super..vše dohromady tvoří úžasný dort -krém jsem snad lepší nejedla a ta pařížšká šlehačka o tom ani nemluvím ( jen tu teda neděláme,ale koupíme a jen ušleháme )
ale jinak naprosto dokonalý recept , horní zdobení střídáme ,dle toho pro koho je ,ale zatím se každý olizoval až za ušima ...kdybych mohla dávám 10 bodu a dneska jsem si dala tu práci to tu najít ,jelikž manžel vytiskl jen postup
všem doporučuji vyzkoušet a děkuji za inspiraci