Jak často krmit kvásek: Za dobrou péči se vám odmění nadýchanými chleby
Jak často krmit kvásek? Existují dva způsoby, podle četnosti vašeho pečení. Můžete ho krmit častěji nebo méně často, hlavní je však pravidelnost krmení, abyste jej vždy „omladili“ a kvas neztrácel na své síle.
Pokud chcete mít silný kvas, je potřeba ho pravidelně krmit. Jinak začne slábnout a pak by potřeboval několikrát po sobě nakrmit, než byste z něj mohli znovu péct. Kvas se krmí vždy stejným způsobem - ať už z něj chcete péct nebo ho pouze omlazujete (krmíte).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak často krmit kvásek
Máme dvě možnosti:
- Krmení kvasu na lince: První možnost použijte, pokud pečete velmi často. Kvas se při pokojové teplotě krmí přibližně každých 12–24 hodin.
- Krmení kvasu z lednice: Druhou možností je krmení 1-2x týdně. Takto krmte kvásek, který skladujete v lednici. Nízká teplota v lednici zpomaluje kvašení a kvas vydrží déle při síle. Před i po nakrmení je potřeba nechat jej začít kvasit při pokojové teplotě, než jej opětovně uložíte do lednice.
- TIP: Pokud chcete péct, nezapomeňte po nakrmení, kdy bude kvas na vrcholu, odebrat lžíci do nové sklenice a uschovat si jej na příště.
Vždy je potřeba hlídat vitalitu kvasu. Ze slabého kvasu bohužel neupečete dobrý kvasový chléb. Správně nakrmený kvas přes noc zdvojnásobí svůj objem a voní po chlebu. Naopak hladový kvas silně zapáchá po acetonu.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 8 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 18 hodinami
Banana split
Přidáno před 18 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Jak upéct kváskový chleba. Provedeme vás postupem krok za krokem, aby byl správně nakynutý
Pečeme s Ivou: Jak udržovat chlebový kvásek a jak z jeho přebytku upéct makové „telky“ kváskové nejen k televizi
Komentáře