V čem se liší Lipo a PEZ? To první se vyrábí v Liberci, druhé proslavil mimozemšťan E.T.
Sladké barevné kostičky cukru, které rodiče neradi viděli v našich ústech, ale my je prostě milovali. Bonbony, které dnes známe jako Lipo, se vyrábí v liberecké továrně déle než 100 let. Tradičně česká cukrovinka je u nás populární i dnes, ve světě ji ale zastiňuje její bratříček PEZ, který má oproti Lipu něco málo navíc a mlsají ho třeba i v Japonsku či v Americe.
Liberecké Lipo
Princip je jednoduchý - vzít obyčejný nebo hroznový cukr, obarvit ho, případně ho dochutit, aby byl například kyselý, a pak jej slisovat do formy malých kostiček. Tak se vyrábí známé tuzemské Lipo, ale také bonbony PEZ, které jsou proslulé i ve světě a s Českem nemají zase tolik společného. Vlastně jenom pomyslného "tatínka".
Článek z magazínu
V roce 1902 založil jistý Julius Pollak fabriku ve starém skladu v Janově Dole nedaleko Liberce. Začal tam vyrábět kypřící prášky do pečiva a aromatické přísady. Firma prosperovala, a tak o deset let později přibral do podniku společníka - Eduarda Haase III. původem z rakouského Lince. Nový Pollakův kolega přišel s nápadem rozšířit výrobu o šumivé prášky a lisované výrobky z cukru, tedy cukrové bonbony. Fabrika jela naplno, i tak ale Pollak v následujícím desetiletí odstoupil z vedení a Haas zůstal na továrnu sám. V roce 1927 zákazníky překvapil novým druhem lisovaných bonbonů, které byly doplněné olejem z máty peprné. Říkal PEZ podle německého výrazu pro mátu, tedy "pfefferminze".
Pak přišla druhá světová válka, která pozastavila běh každodenního života v celé Evropě. Haasovi se nicméně dařilo dál. Rakouský podnikatel totiž kolaboroval s Němci, což byl jeden z důvodů, proč válku přežil, ale zároveň byl také proto jeho liberecký podnik po válce znárodněn. Haas si vzal originální recepturu na mátový PEZ s sebou a vyrazil do světa. Továrna v českém pohraničí ale ožila vlastním životem.
Článek z magazínu
V 50. letech fungovala průměrně, v roce 1964 ale dostala název Lipo (Liberecké poživatiny) a výroba cukrovinek se tu rozjela naplno. Tehdy se v závodě vyrábělo také žužu, které se stalo nesmírně populárním. Ony typické cukrové cihličky Lipo se pak přihlásily o slovo v letech osmdesátých, kdy se v podniku vyrábělo i sto tun zboží měsíčně, ale stejně to nestačilo poptávce. I když změnila název i majitele, továrna přežila sametovou revoluci a Lipo se tam vyrábí dodnes. A spolu s ním i mnoho jiných oblíbených produktů.
Každé dítě má svůj PEZ zásobník
Když Haas musel po válce odejít z domovské hroudy, vydal se za velkou louži. Založil novou firmu a usídlil se i s ní v New Yorku. S velkou pompou uvedl na tamní trh spolu se svými bonbony také novinku - kapesní dávkovače určené přímo pro jeho cukrovinku. Vypadaly jako zapalovače a jejich reklamní slogan zněl: "Nekouřit - PEZing povolen!". Haas investoval obrovské peníze do reklamy, aby se jeho byznys v obrovské konkurenci v USA uchytil. V 50. letech vešly ve známost tzv. PEZ ladies, což byly krásné modelky, vlastně ambasadorky výrobků společnosti PEZ, které je prezentovaly v reklamách, na veletrzích a prodávaly je i na veřejných místech, třeba v obchodních domech či v kinech. Vyplatilo se to - v roce 1953 už PEZ platil za zavedenou značku.
Článek z magazínu
A to dokonce natolik, že se vedení firmy PEZ v 60. letech podařilo domluvit spolupráci s Waltem Disneyem. Začaly se vyrábět zásobníky ve tvaru Disneyho slavných kreslených postaviček, například Kačera Donalda či Mickey Mouse. V 70. letech PEZ dobylo i japonský trh, a tak se Haasovy bonbony staly známými opravdu po celém světě. Když v roce 1982 přišel do kin filmový trhák E.T. - Mimozemšťan, zásobník PEZ se v něm objevil v nezapomenutelné scéně, kdy jej hlavní hrdina návštěvníkovi z vesmíru ukazuje jako něco, co musí mít každé dítě neustále u sebe. Samozřejmě pak vznikla i edice zásobníků s E.T.ho hlavou, která dnes platí za sběratelskou.
Témata: PEZ, Lipo, sladkosti, cukrovinky, cukr, bonbóny, retro, české výrobky, historie
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Ochutnejte Florencii: Pyšní se jednou specialitou, kterou byste ve městě zamilovaných určitě nečekali!
Chystáte se ještě na dovolenou do Itálie? Pokud… Číst více
Pražský koláč: Je opravdu z Prahy? A jak to, že ho tak milovala herečka Brigitte Bardot?
Vypadá trochu jako naplněná houska, uvnitř… Číst více
Ta nejkřupavější snídaně: Upečte si domácí granolu s oříšky, ovocem a kořením
Snažíte se snídat zdravě a nejvíc máte rádi… Číst více
Lékařka varuje: Na první pohled vypadají zdravě, ve skutečnosti jde o kalorické bomby. Na tyto potraviny při dietě pozor!
Snažíte se zhubnout, máte pocit, že se stravujete… Číst více
Den müsli tyčinek
Müsli tyčinky často volíme jako zdravou variantu svačiny na cesty nebo do práce, když nemáme čas na jiné, vydatnější jídlo. Přesto že jsou malé, díky… Číst více
Den ovesné kaše
Recept na ovesnou kaši je velmi jednoduchý. Do studeného mléka ponoříme vločky a přivedeme k varu. Přidáme cukr a máslo a mícháme, až se máslo… Číst více
Toskánská chlebová polévka ribollita: Znáte tohle původní jídlo chudých a víte, proč se vaří dvakrát?
Snadno ji zaměníte s minestrone, za nímž… Číst více
Zdravé domácí müsli tyčinky se dají připravit pečené i nepečené. Jak na to?
Myslíte si, že když si koupíte müsli tyčinky, že… Číst více
Křupavé snídaňové müsli dětem dodá energii na celé dopoledne. Jak je správně připravit?
Zapékané müsli neboli granola je velmi oblíbenou… Číst více
Jak připravit domácí müsli tyčinky. Vybrali jsme ty nejlepší recepty na jednoduchou a vydatnou svačinku
Co dobrého z ovesných vloček Nejčastěji ovesné vločky používáme na přípravu chutných a rychlých snídaňových kaší a můžeme si z nich připravit… Číst více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Žampiony na uzeném boku a cibuli
Přidáno před 1 hodinou

Mléčná polévka s pažitkou
Přidáno před 5 hodinami

Žampionové špízy z trouby
Přidáno před 10 hodinami

Vepřové karé na špeku a okurkách z pomalého hrnce
Přidáno před 23 hodinami

Nakládané vepřové řízky s oregánem
Přidáno 4. 6. 2023 12:18

Piškotové řezy s tvarohovým krémem a šlehačkou
Přidáno 4. 6. 2023 07:38
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.