Retro okénko: Metro dezert vznikl na oslavu podzemky a živil spartakiádní cvičence
17. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Metro dezert je jednou z českých cukrovinek, které přežívají navzdory různým historickým karambolům a těší se oblibě už desítky let. Již tradiční pochoutka vznikla v Praze v polovině 70. let na oslavu zprovoznění linky metra C, přičemž podzemku připomíná i svou formou. Ačkoliv dnes už mají soupravy metra pět vagónů, Metro jako dezert zůstává stejné. A stejně dobré.
Legenda jménem Metro
Piškot, na něm sladká pomazánka, to celé obalené modelovací cukrářskou hmotou a na koncích přelité čokoládou. Metro dezert vznikl pod názvem dezert Metro v Praze v roce 1974 a od roku 1975 se vyrábí ve velkém, protože se rychle stal hitem mezi Čechoslováky. Vzniku dnes už prakticky tradičního tuzemského dezertu předcházelo několik věcí, které se nakonec příhodně spojily dohromady.
Mohlo by vás zajímat
V květnu 1974 byla s velkou slávou zprovozněna červená linka metra C, vůbec první trasa podzemky v našich končinách. Bylo potřeba vymyslet něco, co ji oslaví. Nějakou dobrotu, která lidem zachutná a oblíbí si ji, ale zároveň takovou, která přetrvá. V té době měl zároveň výzkumný ústav Pražských mlýnů a pekáren, který výmýšlel nejrůznější inovace, za úkol přijít s trvanlivou cukrovinkou. Zároveň Michelské pekárny v rámci modernizace v Holandsku pořídily dvě linky pro výrobu trvanlivých sladkostí, kde se naši výrobci rovnou inspirovali receptem zahraničních kolegů. Tomu ale hned na začátku pozměnili složení. Bylo rozhodnuto, že produkt vyráběný na nových linkách bude mít tvar hranolů a bude se prodávat v balení po čtyřech kusech - tedy ve stejném počtu, kolik vagónů tehdy mělo skutečné metro. Název novinky se pak už přímo nabízel, a tak se zrodila legenda.
Mohlo by vás zajímat
Mátu, nebo citron?
Metro dezert se stal oblíbeným nejen pro svou skoro až návykovou, extrémně sladkou chuť, ale také díky tomu, že opravdu vydržel a jeho skladování nevyžadovalo vlastně nic. Prostě jste ho koupili a schovali do spíže, kde mohl čekat i několik měsíců. Co do trvanlivosti nemělo Metro v ČSSR konkurenci. Díky tomu byl dezert jednou z potravin, které se ve velkém dodávaly na masové akce, a to včetně spartakiády; objednávky Metro dezertu na dodávky pro spartakiádní cvičence byly plánovány dokonce s několika měsíčním předstihem.
Mohlo by vás zajímat
Už v počátcích výroby se kromě původní příchutě experimentovalo také s citronovou a pomerančovou. Po sametové revoluci byla výroba dezertu Metro přerušena, za několik let se ale pochoutka na pulty vrátila pod modernizovaným názvem Metro dezert a také s novým obalem. Spolu s tím přišla i další řada různých příchutí, například mátová, jahodová, kávová, kokosová či perníková. Původní oblíbená receptura originálu se ovšem pevně drží dodnes.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma poctivou dršťkovou: Chuť jí vylepší uzená paprika, sádlo a hovězí vývar
Někdo by ji nepozřel ani za nic, jiní si ji… Číst více
Falešná dršťková polévka z hub: Vylepšíte ji netradičními přísadami! Víte, které to jsou?
Vadí vám na dršťkové polévce právě dršťky?… Číst více
Uvařte si indický čočkový dhal. Tohle jídlo voní kořením a zvládnete je připravit snadno doma!
Už jste někdy ochutnali indický pokrm dhal? V… Číst více
Jak uvařit polentu? Při správném postupu může být pochoutkou pro gurmány
Možná jste od někoho slyšeli, že si pochutnával na jídle, kde byla přílohou polenta nebo přímo na polentových plackách či polentovém koláči...? Co to… Číst více
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Jestliže jste polentu ještě nevařili, je načase… Číst více
Jakou kaši uvařit k snídani. Jednoduché, zdravé a vydatné recepty pro začátek nového dne
Rychlá a výživná snídaně Pokud spěcháme, někdy sáhneme po instantních výrobcích, ale uvařit si kaši je docela rychlá záležitost. Vyplatí se to,… Číst více
Jak připravit polentu. Můžeme ji péct, zapékat a dokonce grilovat. Základem je ochucená kukuřičná kaše, kterou připravíme podle návodu
Polenta sama o sobě nemá výraznou chuť, záleží tedy na nás, jak ji ochutíme a čím ji doplníme. Polentu můžeme uvařit buď z kukuřičné krupice nebo… Číst více
Světový den drštěk
Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Dokonalá červená řepa: Zachutná vám s kozím sýrem, balzamikovým octem i s čokoládou
Červená řepa je přímo ideální podzimní zeleninou.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Rákócziho řezy: Jednoduchý křehký koláč s tvarohem a marmeládou krásně dozdobí sněhová mřížka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 6 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 12 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 15 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 17 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Začínáte pěstovat rajčata? Základní výbava vyjde zhruba na 400 Kč, potřeba jsou správné květináče, zemina i tyčky
Co je zač holčička z Granka? Hnědé zlato z ČSR i díky její tváři sbíralo jednu cenu za druhou
Komentáře
26. 2. 2021 22:49
17. 2. 2021 13:29