Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Metro dezert vznikl na oslavu podzemky a živil spartakiádní cvičence
Zdroj: Metro dezert v retro obalu, Oficiální stránky Michelských pekáren

Metro dezert je jednou z českých cukrovinek, které přežívají navzdory různým historickým karambolům a těší se oblibě už desítky let. Již tradiční pochoutka vznikla v Praze v polovině 70. let na oslavu zprovoznění linky metra C, přičemž podzemku připomíná i svou formou. Ačkoliv dnes už mají soupravy metra pět vagónů, Metro jako dezert zůstává stejné. A stejně dobré.

Legenda jménem Metro

Piškot, na něm sladká pomazánka, to celé obalené modelovací cukrářskou hmotou a na koncích přelité čokoládou. Metro dezert vznikl pod názvem dezert Metro v Praze v roce 1974 a od roku 1975 se vyrábí ve velkém, protože se rychle stal hitem mezi Čechoslováky. Vzniku dnes už prakticky tradičního tuzemského dezertu předcházelo několik věcí, které se nakonec příhodně spojily dohromady.

V květnu 1974 byla s velkou slávou zprovozněna červená linka metra C, vůbec první trasa podzemky v našich končinách. Bylo potřeba vymyslet něco, co ji oslaví. Nějakou dobrotu, která lidem zachutná a oblíbí si ji, ale zároveň takovou, která přetrvá. V té době měl zároveň výzkumný ústav Pražských mlýnů a pekáren, který výmýšlel nejrůznější inovace, za úkol přijít s trvanlivou cukrovinkou. Zároveň Michelské pekárny v rámci modernizace v Holandsku pořídily dvě linky pro výrobu trvanlivých sladkostí, kde se naši výrobci rovnou inspirovali receptem zahraničních kolegů. Tomu ale hned na začátku pozměnili složení. Bylo rozhodnuto, že produkt vyráběný na nových linkách bude mít tvar hranolů a bude se prodávat v balení po čtyřech kusech - tedy ve stejném počtu, kolik vagónů tehdy mělo skutečné metro. Název novinky se pak už přímo nabízel, a tak se zrodila legenda.

Mátu, nebo citron?

Metro dezert se stal oblíbeným nejen pro svou skoro až návykovou, extrémně sladkou chuť, ale také díky tomu, že opravdu vydržel a jeho skladování nevyžadovalo vlastně nic. Prostě jste ho koupili a schovali do spíže, kde mohl čekat i několik měsíců. Co do trvanlivosti nemělo Metro v ČSSR konkurenci. Díky tomu byl dezert jednou z potravin, které se ve velkém dodávaly na masové akce, a to včetně spartakiády; objednávky Metro dezertu na dodávky pro spartakiádní cvičence byly plánovány dokonce s několika měsíčním předstihem.

Už v počátcích výroby se kromě původní příchutě experimentovalo také s citronovou a pomerančovou. Po sametové revoluci byla výroba dezertu Metro přerušena, za několik let se ale pochoutka na pulty vrátila pod modernizovaným názvem Metro dezert a také s novým obalem. Spolu s tím přišla i další řada různých příchutí, například mátová, jahodová, kávová, kokosová či perníková. Původní oblíbená receptura originálu se ovšem pevně drží dodnes.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

gogyna gogyna

26. 2. 2021 22:49

Miluji metro dezert.:-K:yes::yes:

Waketai

17. 2. 2021 13:29

Moc dobré, ale stačil mi vždy jen jeden kousek pro tu velkou nepřirozenou sladkost.

Přidat komentář

Související obsah

Světový den drštěk

Světový den drštěk

Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo… Číst více