Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

listopad
4

Den sladkostí a cukrovinek


Den sladkostí a cukrovinek
Zdroj: Pixabay

Národní den

Den sladkostí a cukrovinek připadá každoročně na 4. listopadu. Jde o ideální příležitost se pořádně namlsat. Ale pozor, ať se budete snažit sebevíc, nemáte šanci ochutnat všechny cukrovinky, které náš trh nabízí. Je jich nepřeberné množství a rozhodně je z čeho vybírat.

Cukrovinky jsou ve své podstatě potraviny, jejichž základní složkou je přírodní sladilo. A aby v tom byl pořádek, řídí se používání přídatných a pomocných látek při výrobě potravin upravují zákony. Jeden z nich dokonce stanovuje, že mezi cukrovinky patří také čokolády a bonbóny z nich vyrobené.

Sladká jídla

Jestli je česká kuchyně v něčem unikátní, pak jsou to sladké hlavní chody. Ať už to je modrá pusa od borůvkových knedlíků, vůně smažených vdolečků nebo máslo na horké krupicové kaši, vždy vykouzlí… Podívejte se na všechny sladká jídla.

Cukrářství je nejsladší řemeslo

Cukrovinky a sladkosti všeobecně se vyrábějí průmyslově ve velkém, na druhou stranu jsou však připravovány i ručně v malých cukrárnách. Cukrářství je bez nadsázky nejsladší řemeslo ze všech.

Mezi cukrovinky patří žvýkačky, karamely, želé, marshmallow neboli pěnové želé, ale i třeba marcipán. Jistě vás napadnou všelijací gumový medvídci, dropsy, roksy či želé jahůdky.

A pak tu máme retro cukrovinky, z nichž se s některými dodnes setkáváme. Mnoho z nich má zajímavý příběh. Věděli jste třeba, že tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama? A směs na výrobu žvýkaček s klukem v sombreru se dovážela až z Nizozemska. Pro zvídavé v tomto článku odhalíme, z čeho vznikla zkratka LIPO a čím se tato cukrovinka odlišuje od bonbonů PEZ. Sladkého zkrátka není nikdy dost!

Kdo by neměl promeškat Den sladkostí a cukrovinek?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Nejnovější recepty Více