Sladká hádanka: Je francouzský toast opravdu francouzský?

K nedělní snídani zcela určitě patří francouzský toast. Za tuto energetickou vzpruhu sice velebíme zemi galského kohouta, jenže příběh francouzského toastu není tak přímočarý, jak by se podle názvu mohlo zdát. Odkud tedy jedinečná sladkost pochází?
Z říše římské do Ameriky
První zmínka o francouzském toastu se objevuje v Apiciu, což je sbírka receptů pocházejících z doby říše římské. Příprava toastu je zde uvedena pod názvem aliter dulcia, což znamená něco jako další sladké jídlo. Postup je pak přibližně tento: nakrájejte jemný bílý chléb, odstraňte kůrku, plátky namočte do mléka a rozšlehaného vejce, osmažte na oleji, přelijte medem a podávejte.
Článek z magazínu
U našich německých sousedů dostal francouzský toast jméno arme ritter, což v překladu znamená chudí rytíři. Podle historických záznamů se zde připravuje již od 14. století. Jenže aby to nebylo tak jednoduché, přibližně ve stejné době jistý Guillame Tirel, známější pod přezdívkou Taillevent, šéfkuchař francouzského dvora za dob panování krále Filipa VI. a také autor kuchařské knihy Le Viander, představil recept na tostées dorées neboli zlaté toasty. V postupu přípravy zmiňuje o použití tvrdého chleba, jeho obalení ve vejci a následném osmažení, Tailleventův recept ovšem neobsahuje mléko.
Článek z magazínu
V 17. století do bitvy o jméno a původ pochoutky vstupuje Anglie, kde se údajně poprvé objevilo označení francouzský toast. Odtud se pak tato oblíbená snídaně či sladká svačina dostala s prvními osadníky až do Ameriky a aby toho nebylo málo, na toustu se rozhodli přiživit i gurmáni za velkou louží. Tedy hlavně jeden, šefkuchař Joseph French, který se v roce 1724 vytasil s vlastním receptem. Pojmenoval jej neskromně po sobě, tedy Frenchův toast, jenže zapomněl na apostrof, a tak místo toho podával francouzský toast.
Vlastně zbytky
Je třeba říci, že ve Francii se francouzský toast ve skutečnosti jmenuje pain perdu, což znamená ztracený chléb. V době, kdy bylo jídla málo a vše se spotřebovávalo do posledního drobečku, byl tento recept skvělou variantou, jak využít i starší, třeba i lehce okoralý chléb, který by se jinak už nedal jíst. Když ho kuchařky ponořily do směsi vajec, mléka a osmažily jej na pánvi, vrátily ho k životu a připravily pro rodinu pořádně sytý chod. Je také pravdou, že podobných receptů se po celé světě objevuje spousta; ve Španělsku se jídlu na způsob francouzského toastu říká torrija, v Portugalsku pro změnu rabanadas. A když se to vezme kolem a kolem, ze stejného základu vlastně vychází naše žemlovka.
Zatímco tradiční recept na francouzský toast obsahuje pouze chléb, vejce, mléko, trochu cukru a máslo na smažení, některé moderní varianty jej proměnily v dost komplikované jídlo. Hotový toast se často přelévá například javorovým sirupem, medem, maže se marmeládou či arašídovým máslem. Zdobit ho můžete ovocem, šlehačkou, ale také třeba jogurtem, v letních měsících zmrzlinou a na podzim ořechy. Používají se různé druhy chleba, v zásadě by mělo ale vždy jít o bílý typ, který si nejlépe rozumí se sladkou chutí ostatních ingrediencí.
Témata: francouzský toast, francouzská kuchyně, sladká jídla, ovoce, šlehačka, historie, jídlo pro děti
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Dokonalá chuť Itálie: Víte, proč má salát caprese barvy italské vlajky a jak se správně dělá?
Jen málokterý salát je jednodušší než italský… Číst více
Papriky mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, a nebo je můžeme zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Lomnické suchary: Kouzlo jejich úžasné chuti spočívá ve speciálním koření a dvojitém pečení
Lomnické suchary jsou jednou z mnoha našich… Číst více
Holka u plotny radí: Jak udělat bylinkový salát tabouleh s bulgurem? Potřebujete hodně petrželky!
Jestli nemáte čas na dlouhé vaření a zároveň… Číst více
Dopřejme si podzimní zeleninové saláty plné vitamínů
Podzim přeje přípravě nejrůznějších salátů, jejichž základem je čerstvá zelenina. Měla by být křehká, pokrájená na menší kousky nebo nastrouhaná, aby… Číst více
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Dokonalé topinky: Poradíme, jak na to, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé!
Kdo by neměl rád topinky? Báječné jsou jako… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
7 oblíbených tvarohových pomazánek připravíme velmi rychle. Nejlépe chutnají na čerstvém pečivu, doplněné kapií a cibulkou
Tvarohové pomazánky nejlépe chutnají na krajíci čerstvého chleba nebo ke křupavému pečivu. Zdobíme je čerstvou nebo sterilovanou zeleninou. Mažeme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Připomeňte si legendární Babicovy hlášky: Mozzarella bez zápachu, japonskej šafrán i tvrdý játro asi nikdy nezestárnou!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pomazánka z tresčích jater s vejci
Přidáno před 13 hodinami

Marinované mexické kuřecí plátky
Přidáno před 13 hodinami

Rybí filety s pikantní marinádou
Přidáno před 14 hodinami

Pomazánka s tresčími játry
Přidáno 19. 3. 2023 18:03

Těstoviny se zelím a domácí konzervou
Přidáno 19. 3. 2023 17:49

Smažené tvarohovo-nivové koule
Přidáno 19. 3. 2023 17:32
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.