Den krutonků
Národní den
Malé křupavé kousky pečiva, které vylepší dobrou polévku i skvělý salát, slaví svůj den 13. května. Jsou krutony součástí vaší domácí rodinné kuchyně? Jaká je ideální příprava a odkud krutony pocházejí? Vše vám prozradíme.
Slovo kruton pochází z francouzštiny od slova croûte, což znamená kůrka. Krutony se připravují z chleba, který je pokrájený na menší kousky a připravují se na pánvi nebo se pečou v troubě. Krutony se mohou připravovat na másle i oleji a často se přidávají i bylinky, koření, česnek nebo sýr. Kromě polévek a salátů mohou doplnit v našem jídelníčku svačinu nebo občerstvit hosty na party.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit krutony?
Krutony mají mnoho podob, chutí i možností přípravy. Můžete ponechat kůrku, nebo ji odstranit. Pokud si potrpíte na kostičky, v pořádku, ale můžete nechat i větší kousek pečiva a třeba pomocí vykrajovátek dáte krutonům i estetickou funkci a dokonale tak ozdobíte polévku pro hosty i rodinu. Chléb můžete péct v troubě, smažit na pánvi, popř. připravovat nasucho bez použití tuků. V každém případě nezapomeňte na vhodné dochucení a pořádně křupavou strukturu.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den krutonků?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banana split
Přidáno před 30 minutami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 13 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 14 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 15 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno 27. 4. 2024 09:12
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Přečtěte si Zobrazit více
Jak prostřít sváteční stůl? Atmosféru doladí květiny i malé překvapení pro hosty
Znáte tajemství nejlepších krutonek do polévky? Musí být smažené velmi pomalu, aby se hned nerozmočily
Tři pivní polévky, které chutnají skvěle: Česká s krutony, německá s vejci nebo francouzská s cibulí na podzim parádně zahřejí