Den francouzského toastu
Národní den
Den francouzského toastu připadá každoročně na 28. listopadu. Přijde vhod zvláště milovníkům teplých snídaní. Kromě toho, že si na něm můžete po ránu skvěle pochutnat a výhodný v tom, že na jeho přípravu můžete zužitkovat i řadu zbytků z lednice. Tuto pochoutku si můžete vychutnat jak ve slané, tak ve sladké variantě.
První zmínka o francouzském toastu lze zaznamenat v době slávy říše římské. U našich německých sousedů se dle historických pramenů připravuje minimálně od 14. století. Zde se tvrdý chleba obaloval ve vejci a následně smažil. Ve Francii se francouzský toast ve skutečnosti jmenuje pain perdu, což znamená ztracený chléb. Recept na ztracený chléb získal na popularitě, kdy bylo všeho nedostatek a bylo třeba počítat s každým drobečkem. Jde o recept, který využívá i starý a okoralý chléb, který už by se jinak nedal jíst. Ponoření takového krajíce do směsi vajec a mléka a následné osmažení na pánvi, z něj učinilo opět jedlou pochoutku.
Tradiční recept na francouzský toast obsahuje pouze chléb, vejce, mléko, trochu cukru a máslo na smažení. Moderní recepty však jdou dál a někdy se může jednat i o komplikovanější pokrm na přípravu. Toast lze třeba po dokončení polít javorovým sirupem či medem, namazat marmeládou či arašídovým máslem. Zdobit ho můžete ovocem, šlehačkou, ale také třeba jogurtem, v letních měsících zmrzlinou a na podzim ořechy. Tím vyvracíme mýtus, že na francouzském toastu není zdánlivě co zkazit.
Nejlepší základ pro francouzský toast
Za základ francouzského toastu je vhodné vzít starší pečivo. Čerstvý chléb by se zbytečně drolil a rozpadal. Ideálně se hodí několik dnů staré silnější toastový chléb, vhodná je i veka či mazanec. Francouzský toast můžete připravovat jak na pánvičce, tak v troubě. Na vaječnou směs budete potřebovat smetanu, mléko, vejce, hnědý cukr, vanilkovou esenci, skořici, sůl, máslo nebo řepkový olej na opékání. Do směsi můžete přidat i kůru z pomeranče, citronu nebo limetky.
Můžete zvolit i slanou verzi této pochoutky. Vyzkoušet můžete třeba variantu s hermelínem a šunkou.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den francouzského toastu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dušená kedlubna s mrkví, cuketou a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Omeleta se sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 21 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno 19. 4. 2024 14:01
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno 19. 4. 2024 11:36
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno 19. 4. 2024 11:21