Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jste v jídle notoricky vybíraví? Máme pro vás tipy, jak s tím zatočit!
Zdroj: Steve Buissinne, Pixabay.com

Může se zdát, že přehrabování se v jídle a odmítání některých pokrmů je výsada těch nejmladších, ale opak je pravdou. I na dospělé často sedí přílepek „vybíravý/á“, tedy trošku posměvačné označení pro osoby, kterým se jídlem prostě nezavděčíte. Pokud patříte do skupiny vybíravých a nejapné poznámky při pracovním obědě nebo rodinné večeři vás prostě štvou, máme pro vás řešení.

Smíchejte jídlo, které nejíte s tím, co vám chutná

Nejančete a nesnažte se přes odpor spořádat plný talíř jídel, kterým jste doteď nebyli schopni přijít na chuť. Vyzkoušejte předložené jídlo smíchat nebo přidat k jiným potravinám, co máte rádi. Případně zkuste použít vaši oblíbenou omáčku či koření. Například květák může vypadat hrozivě, ale když ho obalíte a osmažíte, přidáte tatarku a americké brambory, z „nechutně“ vyhlížející zeleniny se může snadno stát oblíbená hotovka. Na šmak květáku si chuťové buňky snadno zvyknou a budete si moci začít připravovat i zdravější varianty této zeleniny.

Povolte otěže

Pokud otevřete ledničku a vybíráte mezi gulášem a druhem ryby, se kterým jste chtěli zaexperimentovat, je velice pravděpodobné, že raději sáhnete po tom, co je vám známější. Ale jakmile nejste pány toho, co jíte, může vás až překvapit, po jakých novinkách sáhnete. Menu na svatbách je většinou předobjednané a nelze si tak moc vybírat. Taková příležitost může být skvělá pro vyzkoušení něčeho vám zcela nového.

Přesto je důležité, abyste se nedostali do nepříjemné situace; vytváření nepřiměřené úzkosti kolem jídla může problém ještě zhoršit! Mějte na paměti, že nemusíte jíst před ostatními, pokud nechcete. Vědomí, že nejste povinni jíst to, co opravdu nechcete, vám může pomoci se uvlonit a kdo ví, třeba se nakonec pustíte i do nějakého gurmánského dobrodružství.

Experimentujte s recepty

Snažíte se překonat strach z brokolice nebo jiného konkrétního jídla? Najděte si na našem webu recepty z této suroviny, které vás nalákají. Když si sami připravujete jídlo, máte úplnou kontrolu nad tím, jak jej ukuchtíte, co s ním nakombinujete, a dokonce i jak jej naservírujete. Může se vám zvedat žaludek při pomyšlení na dušenou mrkev, ale když ji dobře nakořeníte a ugrilujete, třeba se váš pohled na ni změní. Někteří lidé ani za nic nesní stehno, křídlo nebo jinou část zvířete, která evokuje, že pečínka pochází ze živého tvora, ale s karbanátky nebo řízky nemají problém. Věnujte prezentaci pokrmu pozornost a naaranžujte jej tak, aby byl pro vás vizuálně přitažlivý. Koneckonců, jíme přece i očima.

Jezte s přáteli a kolegy

Zkoušení nových pokrmů s přáteli dělá celý zážitek příjemnějším. Výzkum ukázal, že se při jídle se známými osobami zaměřujete na podněty někoho, kdo si na jídle pochutnává, a díky tomu je pokrm lákavější i pro vás. Stejná strategie může fungovat i pro rodiče, kteří mají co dočinění s vybíravým dítětem; studie ukazují, že děti často napodobují stravovací návyky dospělých, a to i co se konkrétních potravin týče.

Když večeříte s přáteli nebo kolegy, můžete se o jídlo také podělit. Ať už hodujete ve velké skupině a sdílíte spoustu malých talířů, nebo jíte jen s jednou další osobou, je dobré zkusit nechat ostatní vybrat. Jejich volba vás zprvu nemusí zcela přitahovat, ale po prvním soustu uvidíte, že vám bude chutnat. Když jste s někým, komu důvěřujete, můžete také otevřeně komunikovat o svých limitech v jídle, takže se nebojte ho informovat, pokud něco sníst prostě nezvládnete.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více