Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jeden s kečupem, česnekem a sýrem, prosím! Proč se langošům říká maďarská pizza?
Zdroj: Wikimedia Commons, Christian Kadluba, CC BY-SA 2.0

Tohle oblíbené pouliční maďarské jídlo milují děti i dospělí. Vlastně se ani není čemu divit, jelikož pořádně mastná nadýchaná placka uspokojí jak milovníky slaných, tak i sladkých jídel. Pokud právě držíte dietu anebo vyznáváte pouze zdravé jídlo, langoš nejspíš nebude nic pro vás…

Odkud se vzal?

Původ langoše se připisuje vlivu turecké nadvlády nad Maďarskem a podle některých teorií dokonce pochází z doby starého Říma. Ať je to jak chce, langoš dnes známe jako placku z kynutého bramborového těsta osmaženou na tuku. Původně se vyráběl z těsta chlebového, které zbylo z pečení běžného chleba. A jelikož se pekl u otvoru do pece v blízkosti plamenů – maďarsky láng – dostal jméno langoš. V den pečení chleba to bývala snídaně pro celou rodinu, kterou hospodyně potíraly například čerstvou smetanou. Bramborová varianta těsta přišla na řadu v době, kdy se v domácnostech přestal chléb péct. A s tím, jak zmizely domácí pece, se langoš začal smažit.

Jak na něj?

Základní recept obsahuje moučnaté brambory, droždí, mléko, cukr, polohrubou mouku a sůl. Brambory je třeba nejprve uvařit ve slupce, po té ještě vlažné rozmačkat. Následně se smíchá mouka s oslazeným mlékem, ve kterém jste rozpustili droždí a přidají se brambory. Vše se osolí a vypracuje se vláčné těsto, které je třeba nechat asi hodinu vykynout. Pak se nechá rozpálit na pánvi olej, musí ho být hodně, aby v něm placky plavaly, proto je lepší fritovací hrnec. Z vykynutého těsta se odtrhne kousek, vytvaruje do podoby placky a vloží do oleje. Z jedné i druhé strany se peče do zlatova. Langoše se podávají zásadně horké.

Na co nezapomenout

Placku je třeba před servírováním potřít. Tradiční je česnek nebo zakysaná smetana. Vynikající jsou langoše s nastrouhaným sýrem, který na horkých langoších vytvoří další pevnou vrstvu. Děti je mají rády s kečupem, anebo namazané marmeládou. Jelikož se langoši někdy také říká maďarská pizza, nebojte se ho obložit zeleninou, klobásou, klidně maďarskou, která mu dodá příjemně pikantní chuť a navíc to bude stylovější. Pro malé strávníky použijte ovoce, v létě čerstvé, v zimním a jarním období kompotované, samozřejmě řádně okapané. Na vrch pak můžete tuhle pochoutku ozdobit třeba šlehačkou.

Party tip

Sice je momentálně setkávání zakázané, ale až to bude možné, zkuste připravit langoše v mini verzích s různými příchutěmi jako pohoštění pro přátele nebo širší rodinu. Placky se dají také plnit, což z nich dělá plnohodnotnou součást běžného menu.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více