Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Zdroj: Toprecepty.cz, Eliza

Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale při nesprávné přípravě může skončit vysušené, málo křupavé nebo chuťově nijaké. Prověřené rady zkušených kuchařek zajistí, že vaše kuře nebo kachna budou vždy perfektní!

Mražené kuře - holé neštěstí

Chystáte se na drůbeží pečínku? Skvělé kuřátko se šťavnatým masem a křupavou kůrkou na stole dokáže opravdu potěšit, ale chce to znát pár triků, aby se vyvedlo. V dnešní době většina hospodyněk není odkázaná na to, že si budoucí pečínku musí sama chytit na dvorku, zaříznout a oškubat. Drůbež připravenou rovnou ke kuchyňskému zpracování seženete v každém supermarketu, ale pozor; obecně platí, že je mnohem lepší kupovat maso chlazené, ne mražené.

Když už ale máte doma mražené kuře, dejte mu dostatečný čas na rozmrznutí. Pokud spěcháte a chcete na rozmrazení využít mikrovlnku, obalte stehna a křídla navlhčenými neparfemovanými kuchyňskými ubrousky, díky čemuž se tyto části v mikrovlné troubě neuvaří, což se jinak stává poměrně často. Jestli kuře v mrazáku schováváte déle, doporučujeme jej nechat rozmrznout večer před pečením, potřít ho jedlou sodou, nechat přes noc a druhý den jej řádně oprat. I starší maso bude díky tomuto jednoduchému triku křehké.

Kuře s nádivkou je božská mana

I jen "obyčejné" pečené kuře je samo o sobě dokonalé - o to dokonalejší, pokud jej během pečení několikrát potřete ledovou vodou s rozpuštěnou solí. Tento solný roztok pomůže na pečínce vytvořit krustu, díky níž bude hotová kůrčička extra křupavá. Podobnou službu ale udělá i potření ptáka mlékem nebo smetanou ještě před vložením do trouby. Kuřátko lze ale samozřejmě vylepšit i nádivkou. Jen nezapomeňte opeřenci pořádně omýt a především vysušit břicho, než jej napěchujete - v mokrých útrobách by nádivka hrozně zvlhla a nebyla by vůbec dobrá.

Chcete-li kuře upéct rychleji, místo nádivky do něj vložte zavařovací sklenici. Dutá skleněné nádoba se zahřeje a teplo rychleji upeče kuře zevnitř. A pokud to nádoby nalijete i trochu piva, dodáte kuřecímu masu šťavnatost. Když už jsme u toho; nepřetahujte dobu pečení u jednotlivých receptů! Drůběží maso se opravdu snadno vysušuje, proto je dobé jej před pečením či smažením namarinovat - třeba v jogurtu, to se hodí například pro řízečky nebo steaky z prsou - případně jej v pekáčku pravidelně podlévat výpekem, vývarem nebo klidně jen samotnou vodou. Do pekáče pod kuře je rovněž dobré dát několik plátků cibule. Šťáva z masa díky tomu získá krásnou barvu, bude hustší a chutnější a na talíři pak hotovou pečínku skvěle doplní.

Související obsah

Mezinárodní den falafelu

Mezinárodní den falafelu

Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více