Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
1. 3. 2021 Tipy a triky
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale při nesprávné přípravě může skončit vysušené, málo křupavé nebo chuťově nijaké. Prověřené rady zkušených kuchařek zajistí, že vaše kuře nebo kachna budou vždy perfektní!
Mražené kuře - holé neštěstí
Chystáte se na drůbeží pečínku? Skvělé kuřátko se šťavnatým masem a křupavou kůrkou na stole dokáže opravdu potěšit, ale chce to znát pár triků, aby se vyvedlo. V dnešní době většina hospodyněk není odkázaná na to, že si budoucí pečínku musí sama chytit na dvorku, zaříznout a oškubat. Drůbež připravenou rovnou ke kuchyňskému zpracování seženete v každém supermarketu, ale pozor; obecně platí, že je mnohem lepší kupovat maso chlazené, ne mražené.
Mohlo by vás zajímat
Když už ale máte doma mražené kuře, dejte mu dostatečný čas na rozmrznutí. Pokud spěcháte a chcete na rozmrazení využít mikrovlnku, obalte stehna a křídla navlhčenými neparfemovanými kuchyňskými ubrousky, díky čemuž se tyto části v mikrovlné troubě neuvaří, což se jinak stává poměrně často. Jestli kuře v mrazáku schováváte déle, doporučujeme jej nechat rozmrznout večer před pečením, potřít ho jedlou sodou, nechat přes noc a druhý den jej řádně oprat. I starší maso bude díky tomuto jednoduchému triku křehké.
Kuře s nádivkou je božská mana
I jen "obyčejné" pečené kuře je samo o sobě dokonalé - o to dokonalejší, pokud jej během pečení několikrát potřete ledovou vodou s rozpuštěnou solí. Tento solný roztok pomůže na pečínce vytvořit krustu, díky níž bude hotová kůrčička extra křupavá. Podobnou službu ale udělá i potření ptáka mlékem nebo smetanou ještě před vložením do trouby. Kuřátko lze ale samozřejmě vylepšit i nádivkou. Jen nezapomeňte opeřenci pořádně omýt a především vysušit břicho, než jej napěchujete - v mokrých útrobách by nádivka hrozně zvlhla a nebyla by vůbec dobrá.
Mohlo by vás zajímat
Chcete-li kuře upéct rychleji, místo nádivky do něj vložte zavařovací sklenici. Dutá skleněné nádoba se zahřeje a teplo rychleji upeče kuře zevnitř. A pokud to nádoby nalijete i trochu piva, dodáte kuřecímu masu šťavnatost. Když už jsme u toho; nepřetahujte dobu pečení u jednotlivých receptů! Drůběží maso se opravdu snadno vysušuje, proto je dobé jej před pečením či smažením namarinovat - třeba v jogurtu, to se hodí například pro řízečky nebo steaky z prsou - případně jej v pekáčku pravidelně podlévat výpekem, vývarem nebo klidně jen samotnou vodou. Do pekáče pod kuře je rovněž dobré dát několik plátků cibule. Šťáva z masa díky tomu získá krásnou barvu, bude hustší a chutnější a na talíři pak hotovou pečínku skvěle doplní.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Španělské ptáčky ve Španělsku neznají. Jaké slavné názvy jídel jsme si prostě jen vymysleli?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 9 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 18 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Babské rady v kuchyni: Čím vyčistit mastný sporák a jak na ucpaný odpad bez chemie?
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce