Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata

1. 3. 2021 10:05

Tipy a triky Kateřina Horáková

Zdroj: Toprecepty.cz, Eliza Zdroj: Toprecepty.cz, Eliza
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale při nesprávné přípravě může skončit vysušené, málo křupavé nebo chuťově nijaké. Prověřené rady zkušených kuchařek zajistí, že vaše kuře nebo kachna budou vždy perfektní!

Mražené kuře - holé neštěstí

Chystáte se na drůbeží pečínku? Skvělé kuřátko se šťavnatým masem a křupavou kůrkou na stole dokáže opravdu potěšit, ale chce to znát pár triků, aby se vyvedlo. V dnešní době většina hospodyněk není odkázaná na to, že si budoucí pečínku musí sama chytit na dvorku, zaříznout a oškubat. Drůbež připravenou rovnou ke kuchyňskému zpracování seženete v každém supermarketu, ale pozor; obecně platí, že je mnohem lepší kupovat maso chlazené, ne mražené.

Babské rady v kuchyni: Čím vyčistit mastný sporák a jak na ucpaný odpad bez chemie?

Babské rady v kuchyni: Čím vyčistit mastný sporák a jak na ucpaný odpad bez chemie?

Moderní doba je úžasná v tom, že na cokoliv si člověk vzpomene, to s největší pravděpodobností…

Když už ale máte doma mražené kuře, dejte mu dostatečný čas na rozmrznutí. Pokud spěcháte a chcete na rozmrazení využít mikrovlnku, obalte stehna a křídla navlhčenými neparfemovanými kuchyňskými ubrousky, díky čemuž se tyto části v mikrovlné troubě neuvaří, což se jinak stává poměrně často. Jestli kuře v mrazáku schováváte déle, doporučujeme jej nechat rozmrznout večer před pečením, potřít ho jedlou sodou, nechat přes noc a druhý den jej řádně oprat. I starší maso bude díky tomuto jednoduchému triku křehké.

Kuře s nádivkou je božská mana

I jen "obyčejné" pečené kuře je samo o sobě dokonalé - o to dokonalejší, pokud jej během pečení několikrát potřete ledovou vodou s rozpuštěnou solí. Tento solný roztok pomůže na pečínce vytvořit krustu, díky níž bude hotová kůrčička extra křupavá. Podobnou službu ale udělá i potření ptáka mlékem nebo smetanou ještě před vložením do trouby. Kuřátko lze ale samozřejmě vylepšit i nádivkou. Jen nezapomeňte opeřenci pořádně omýt a především vysušit břicho, než jej napěchujete - v mokrých útrobách by nádivka hrozně zvlhla a nebyla by vůbec dobrá.

Španělské ptáčky ve Španělsku neznají. Jaké slavné názvy jídel jsme si prostě jen vymysleli?

Španělské ptáčky ve Španělsku neznají. Jaké slavné názvy jídel jsme si prostě jen vymysleli?

Je to jasné: ruská vejce milují Rusové, španělské ptáčky jsou ze Španělska a vídeňská káva?…

Chcete-li kuře upéct rychleji, místo nádivky do něj vložte zavařovací sklenici. Dutá skleněné nádoba se zahřeje a teplo rychleji upeče kuře zevnitř. A pokud to nádoby nalijete i trochu piva, dodáte kuřecímu masu šťavnatost. Když už jsme u toho; nepřetahujte dobu pečení u jednotlivých receptů! Drůběží maso se opravdu snadno vysušuje, proto je dobé jej před pečením či smažením namarinovat - třeba v jogurtu, to se hodí například pro řízečky nebo steaky z prsou - případně jej v pekáčku pravidelně podlévat výpekem, vývarem nebo klidně jen samotnou vodou. Do pekáče pod kuře je rovněž dobré dát několik plátků cibule. Šťáva z masa díky tomu získá krásnou barvu, bude hustší a chutnější a na talíři pak hotovou pečínku skvěle doplní.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 22 kuchařů a kuchařek

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Pečte nejen lahodně, ale i krásně: Jak zvládnout krásně barevný duhový dort?

    Pečte nejen lahodně, ale i krásně: Jak zvládnout krásně barevný duhový dort?

    Stejně jako je tomu i v jiných oborech, také cukrařina a dekorování dortů a zákusků, a to i v…
    Je libo pizzu? Inspirujte se recepty na kynuté i nekynuté těsto

    Je libo pizzu? Inspirujte se recepty na kynuté i nekynuté těsto

    Bez nadsázky můžeme říct, že pizza se stala nejoblíbenějším pokrmem v mnoha koutech světa. Každý má…
    Minimalistická kuchyně není jen o designu,prim udávají i nenápadné spotřebiče

    Minimalistická kuchyně není jen o designu,prim udávají i nenápadné spotřebiče

    V jednoduchosti je krása a v kuchyni to platí dvojnásob, shodují se designéři interiérů, kteří se v…
    Velký svačinový manuál na víkendový výlet: Co si připravit a jak to zabalit?

    Velký svačinový manuál na víkendový výlet: Co si připravit a jak to zabalit?

    Slunečné počasí láká k procházkám do přírody i k menším či větším výletům. Ovšem aby nám cestou…
    Došla vám paprika uprostřed vaření? Vsaďte na zaručené rady, jak to zachránit

    Došla vám paprika uprostřed vaření? Vsaďte na zaručené rady, jak to zachránit

    Paprika je jako koření v mnoha receptech nepostradatelná. Jídlu dodává šmak i barvu a třeba guláš…
    Jarní očista: Superpotraviny a doplňky stravy

    Jarní očista: Superpotraviny a doplňky stravy

    Jaro je tu a s ním i ideální čas pro očistu našeho těla. Po proválené zimě je to více než třeba.…
    Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou

    Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou

    Buchty, koláče, šátečky a jiné pečivo z kynutého těsta zkrátka potřebují náplň. Právě spojení…
    Někdo to rád sladké: Naučte se boží dobroty ke kávě i perfektní zákusky!

    Někdo to rád sladké: Naučte se boží dobroty ke kávě i perfektní zákusky!

    Zákusky dokážou každému setkání dodat slavnostní punc elegance. Myslíte si, že vyrobit krásné…