Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
1. 3. 2021 Tipy a triky
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale při nesprávné přípravě může skončit vysušené, málo křupavé nebo chuťově nijaké. Prověřené rady zkušených kuchařek zajistí, že vaše kuře nebo kachna budou vždy perfektní!
Mražené kuře - holé neštěstí
Chystáte se na drůbeží pečínku? Skvělé kuřátko se šťavnatým masem a křupavou kůrkou na stole dokáže opravdu potěšit, ale chce to znát pár triků, aby se vyvedlo. V dnešní době většina hospodyněk není odkázaná na to, že si budoucí pečínku musí sama chytit na dvorku, zaříznout a oškubat. Drůbež připravenou rovnou ke kuchyňskému zpracování seženete v každém supermarketu, ale pozor; obecně platí, že je mnohem lepší kupovat maso chlazené, ne mražené.
Mohlo by vás zajímat
Když už ale máte doma mražené kuře, dejte mu dostatečný čas na rozmrznutí. Pokud spěcháte a chcete na rozmrazení využít mikrovlnku, obalte stehna a křídla navlhčenými neparfemovanými kuchyňskými ubrousky, díky čemuž se tyto části v mikrovlné troubě neuvaří, což se jinak stává poměrně často. Jestli kuře v mrazáku schováváte déle, doporučujeme jej nechat rozmrznout večer před pečením, potřít ho jedlou sodou, nechat přes noc a druhý den jej řádně oprat. I starší maso bude díky tomuto jednoduchému triku křehké.
Kuře s nádivkou je božská mana
I jen "obyčejné" pečené kuře je samo o sobě dokonalé - o to dokonalejší, pokud jej během pečení několikrát potřete ledovou vodou s rozpuštěnou solí. Tento solný roztok pomůže na pečínce vytvořit krustu, díky níž bude hotová kůrčička extra křupavá. Podobnou službu ale udělá i potření ptáka mlékem nebo smetanou ještě před vložením do trouby. Kuřátko lze ale samozřejmě vylepšit i nádivkou. Jen nezapomeňte opeřenci pořádně omýt a především vysušit břicho, než jej napěchujete - v mokrých útrobách by nádivka hrozně zvlhla a nebyla by vůbec dobrá.
Mohlo by vás zajímat
Chcete-li kuře upéct rychleji, místo nádivky do něj vložte zavařovací sklenici. Dutá skleněné nádoba se zahřeje a teplo rychleji upeče kuře zevnitř. A pokud to nádoby nalijete i trochu piva, dodáte kuřecímu masu šťavnatost. Když už jsme u toho; nepřetahujte dobu pečení u jednotlivých receptů! Drůběží maso se opravdu snadno vysušuje, proto je dobé jej před pečením či smažením namarinovat - třeba v jogurtu, to se hodí například pro řízečky nebo steaky z prsou - případně jej v pekáčku pravidelně podlévat výpekem, vývarem nebo klidně jen samotnou vodou. Do pekáče pod kuře je rovněž dobré dát několik plátků cibule. Šťáva z masa díky tomu získá krásnou barvu, bude hustší a chutnější a na talíři pak hotovou pečínku skvěle doplní.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den falafelu
Domovinou falafelu je pravděpodobně Egypt, alespoň na tom panuje všeobecná shoda. Za národní pokrm jej však považují i v Izraeli či Palestině. Slovo… Číst více
Jak připravit falafel? Vyzkoušejte jednoduchý recept na oblíbenou cizrnovou specialitu
Správný falafel se připravuje z nevařené cizrny, kterou dostatečně dlouho předem necháme namočenou - třeba 36 hodin. Vodu, ve které cizrnu namáčíme,… Číst více
Grilování levou zadní: Nažhavte uhlíky a chyťte sezónu šťavnatých steaků za pačesy!
Grilovací sezóna je v plném proudu! Oblíbená… Číst více
Grilování levou zadní: Jak správně připravovat různé druhy masa?
Rozpálit gril, plácnout na něj kus namarinovaného… Číst více
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Poznejte slavný falafel: Malé smažené kuličky z Egypta si můžete připravit i doma
Zvažujete, že si dáte pár dní bez masa, anebo… Číst více
Grilování levou zadní: Ananas ve slanině i bez ní a další netradiční chuťovky na gril
Grilovací sezóna je v plném proudu! Možná vám i… Číst více
Holka u plotny radí: Jak doma udělat nejlepší hummus? Pomůže soda i studená voda!
Pomazánka z vařené a rozmixované cizrny je po… Číst více
Grilování levou zadní: Jak na dokonalý hermelín? Jde to i bez alobalu!
Grilování je efektní, zábavná a především lahodná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 17 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více