Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata

Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale při nesprávné přípravě může skončit vysušené, málo křupavé nebo chuťově nijaké. Prověřené rady zkušených kuchařek zajistí, že vaše kuře nebo kachna budou vždy perfektní!
Mražené kuře - holé neštěstí
Chystáte se na drůbeží pečínku? Skvělé kuřátko se šťavnatým masem a křupavou kůrkou na stole dokáže opravdu potěšit, ale chce to znát pár triků, aby se vyvedlo. V dnešní době většina hospodyněk není odkázaná na to, že si budoucí pečínku musí sama chytit na dvorku, zaříznout a oškubat. Drůbež připravenou rovnou ke kuchyňskému zpracování seženete v každém supermarketu, ale pozor; obecně platí, že je mnohem lepší kupovat maso chlazené, ne mražené.
Článek z magazínu
Když už ale máte doma mražené kuře, dejte mu dostatečný čas na rozmrznutí. Pokud spěcháte a chcete na rozmrazení využít mikrovlnku, obalte stehna a křídla navlhčenými neparfemovanými kuchyňskými ubrousky, díky čemuž se tyto části v mikrovlné troubě neuvaří, což se jinak stává poměrně často. Jestli kuře v mrazáku schováváte déle, doporučujeme jej nechat rozmrznout večer před pečením, potřít ho jedlou sodou, nechat přes noc a druhý den jej řádně oprat. I starší maso bude díky tomuto jednoduchému triku křehké.
Kuře s nádivkou je božská mana
I jen "obyčejné" pečené kuře je samo o sobě dokonalé - o to dokonalejší, pokud jej během pečení několikrát potřete ledovou vodou s rozpuštěnou solí. Tento solný roztok pomůže na pečínce vytvořit krustu, díky níž bude hotová kůrčička extra křupavá. Podobnou službu ale udělá i potření ptáka mlékem nebo smetanou ještě před vložením do trouby. Kuřátko lze ale samozřejmě vylepšit i nádivkou. Jen nezapomeňte opeřenci pořádně omýt a především vysušit břicho, než jej napěchujete - v mokrých útrobách by nádivka hrozně zvlhla a nebyla by vůbec dobrá.
Článek z magazínu
Chcete-li kuře upéct rychleji, místo nádivky do něj vložte zavařovací sklenici. Dutá skleněné nádoba se zahřeje a teplo rychleji upeče kuře zevnitř. A pokud to nádoby nalijete i trochu piva, dodáte kuřecímu masu šťavnatost. Když už jsme u toho; nepřetahujte dobu pečení u jednotlivých receptů! Drůběží maso se opravdu snadno vysušuje, proto je dobé jej před pečením či smažením namarinovat - třeba v jogurtu, to se hodí například pro řízečky nebo steaky z prsou - případně jej v pekáčku pravidelně podlévat výpekem, vývarem nebo klidně jen samotnou vodou. Do pekáče pod kuře je rovněž dobré dát několik plátků cibule. Šťáva z masa díky tomu získá krásnou barvu, bude hustší a chutnější a na talíři pak hotovou pečínku skvěle doplní.
Témata: drůběž, kuře, kuřecí maso, krůta, krůtí maso, kachna, kachní maso, maso, návody, babské rady, vaření, nádivka
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Olomoucké tvarůžky kdysi sloužily jako platidlo. V Lošticích se vyrábí už 145 let
Někdo je považuje za delikatesu, jiný si zacpává… Číst více
Českem s chutí: Víte, co je štrachanda nebo mětánky? Vítejte v chodské kuchyni!
Pokud vám v našem seriálu "Českem s chutí" šla… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: 6 triků, které mají zabránit slzám při krájení cibule. Pomáhá víc chleba nebo mrazák?
Krájení cibule jednoznačně patří k těm nejméně… Číst více
Při krájení cibule není nutné prolévat potoky slz. Poradíme, jak na to!
Také se vám stalo, že jste se při krájení cibule řízli? Chtěli byste se naučit krájet cibuli bezpečně a bez potoků slz? Víme, jak na to. Cibule… Číst více
Jak nakrájet větší množství cibule krok za krokem. Jde to rychle a bez slz
Nakrájet jednu, dvě cibule nezabere mnoho času a slzení se tak většinou vyhneme. Ale jak si to ulehčit, když jí máme najednou nakrájet větší množství… Číst více
Jak levně vyrobit skvělý domácí sýr? Stačí pár základních surovin a trocha trpělivosti
Domácí potraviny se stávají stále větším trendem… Číst více
Cibule v naší kuchyni - snadno dostupná léčivá síla z přírody. V těchto receptech nesmí chybět!
Cibule je považována za jednu z nejléčivějších potravin z přírody. Podle Encyklopedie léčivých potravin od Dr. Pamplony-Roger cibule obsahuje látky,… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Asi si říkáte, co je těžkého na tom usmažit cibuli. Dám tuk na pánev, nakrájenou cibuli a smažím. Pro začátečníky bez zkušeností to ale může… Číst více
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nasušit bylinky, abyste nejlépe zachovali jejich aroma? Tyhle kroky zajistí perfektní výsledek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Kakaový dort s višněmi a tvarohem
Přidáno před 1 hodinou

Palačinky s tvarohem a smetanou
Přidáno před 7 hodinami

Jemný salát
Přidáno před 7 hodinami

Pikantní pečený květák se sýrem
Přidáno před 7 hodinami

Krevety na česneku s provensálským kořením
Přidáno před 7 hodinami

Králičí v houbové omáčce s noky
Přidáno před 8 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.