Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pramen mládí přímo ve vaší kuchyni: 7 potravin, které zpomalí stárnutí
Zdroj: Joanna Kosinska, Unsplash.com

Současná společnost je tak posedlá mládím, že lidé neváhají zaplatit desítky tisíc za omlazující plastické operace. Čemu už ale nerozumí je fakt, že vitalita úzce souvisí s vnitřní pohodou a především s dobrým zdravím. Věděli jste, že některé potraviny, které se běžně vyskytují v kuchyni, mohou být velmi dobrými pomocníky proti stárnutí a obecně dokážou zlepšit kvalitu života?

1. Extra panenský olivový olej

Olivový olej se ne nadarmo přidává do přípravků zlepšujících kvalitu naší kůže. Je úžasným zdrojem mononenasycených mastných kyselin, které pomáhají srdci správně pracovat. Zkuste postupně ostatní oleje ve vaší kuchyni nahradit právě tím olivovým. Zároveň se hodí téměř ke všemu. V Itálii nebo třeba v Tunisku je zvykem svačit čerstvý domácí chléb dochucený právě jtím, že je namočený do olivového oleje. Jen pozor! Dají se koupit různé typy olivového oleje, některé jsou vhodné pouze do salátů a studené kuchyně, s jinými můžete i vařit a smažit. U kvalitních olejů by měla tato informace být vždy specifikována na obalu.

2. Vlašské ořechy

Všimli jste si někdy, jak moc vlašský ořech ve skořápce připomíná mozek? To docela sedí, vlašské ořechy jsou totiž napěchované omega-3 mastnými kyselinami, které jsou pro funkce mozku naprosto nezbytné. Konzumací ořechů prokazatelně zlepšujete a podporujete funkce nervového systému a zabraňujete vzniku nervových onemocnění. Ořechy lze připravit na nekonečno způsobů, můžete je přidat do omáček, do zákusků nebo je zobat jen tak. Kvůli vysokému obsahu tuků byste jich ale neměli sníst víc než půl hrsti denně.

3. Ryby a rybí olej

Obě potraviny jsou dalšími fantastickými zdroji omega-3 mastných kyselin. Ať už preferujete rybu nebo rybí olej, můžeme vás ujistit, že snižujete krevní tlak a napomáháte správné činnosti srdce. Na rybách a rybím oleji je zvláštní, že obsahují ideální verzi omega-3 mastných kyselin – DHA, která je dokonce primární strukturální složkou našich mozků. S výrobky z ryb jste na nejlepší cestě vyhnout se demenci a roztroušené skleróze.

4. Avokádo

Někteří mohou říct, že avokáda jsou plná tuků. A to je naprostá pravda. Neuvědomují si ale, jakého druhu tuků; jedná se o mononenasycené mastné kyseliny, o kterých byla řeč již v souvislosti s olivovým olejem. Mononenasycené matné kyseliny snižují hladinu cholesterolu v krvi, snižují riziko infarktu a mrtvice a zároveň pomáhají při redukci tuku v oblasti břicha. Jsou to tzv. "zdravé tuky", takže se avokáda určitě nemusíte bát ani při dietě.

5. Česnek

Nejen, že podle legend česnek odhání upíry, rozhodně ale zamezí i tomu, abyste vypadali jako jeden z nich. Tato účinná potravina proti stárnutí je plná rozličných sloučenin síry, které jsou potřebné pro játra, díky kterým bude vaše kůže pevná a jemná. Česnek je též výborný pro zdraví kardiovaskulárního systému, reguluje krevní tlak a snižuje cholesterol.

6. Borůvky

Na glykemickém indexu jsou borůvky velmi nízko, což znamená, že i když jsou chutné a sladké, váš krevní tlak zůstane po jejich konzumaci v normálu. Balené borůvky jsou navíc plné antioxidantů, které pomohou zbavit se všech volných radikálů ve vašem těle, co poškozují kůži, tvoří se díky nim vrásky a obecně kvůli nim kůže rychleji stárne. Ujistěte se, že borůvek jíte dostatek. Zkuste si je přidat do svého ranního smoothie nebo je přimíchejte k cereáliím s bílým jogurtem a vykročte do nového dne pravou nohou.

7. Řeřicha

Řeřicha se může jevit jako další tuctová listová zelenina, ve skutečnosti ale patří k nejlepším potravinám proti stárnutí nejen na tomto seznamu. Řeřicha bývá co do objemu obsažených výživných látek často řazena i nad kapustu nebo špenát. Stejně jako česnek obsahuje sloučeniny síry, které vaše tělo potřebuje. Zkuste špenát nahradit řeřichou, váš organismus vám za to bude vděčný!

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více