Nejlepší koblihy, jaké znám

zizala Kuchařka: zizala

Moučníky , Kynuté, Smažené 161 názorů

Suroviny

50 g másla
40 g moučkového cukru
4 žloutky
vanilkový cukr
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce rumu
1/4 l mléka - možná raději méně
1 lžička cukru
30 g droždí
500 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
hladká mouka na vál
džem meruňkový nebo jiný hustý
tuk na smažení
vanilkový cukr na posypání.
Recept si zatím oblíbilo 94 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu.
    Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum.

  2. Do 100 ml z odměřeného množství vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek přikyjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout.

  3. Do žloutkové směsi vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme ne moc tuhé těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout.

  4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme asi 1 cm vysokou placku.

  5. Na polovině si tvořítkem o průměru 3-4 cm lehce naznačíme kroužky. Do jejich středu dáme džem.

  6. Druhou část těsta překlopíme podle fotky v postupu. Kolem vyvýšených míst je přitiskneme prsty, aby se těsto spojilo a tvořítkem vykrájíme koblihy. Necháme 20 minut vykynout. V polovině kynutí otočíme rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně.

  7. Rozpálíme tuk a koblihy v něm smažíme na střední teplotě. Ne moc prudce, nejprve z jedné strany pod pokličkou, pak odkryjeme, otočíme je a dosmažíme dozlatova. Tuku musí být hodně, koblihy musí plavat.

  8. Usmažené koblihy necháme okapat na sítu a posypeme je vanilkovým cukrem.

Poznámka

Nejlépe se koblihy vykrojí něčím ne moc ostrým, já používám skleničku. Plechové vykrajovátko na cukroví, které má ostrou hranu, není moc vhodné, někdy se hrany málo zmáčknou a marmeláda při smažení vytéká.

Odkrojené okraje už dále nezpracovávám, nejsou už pak tak křehké. Smažím je tak, jak vyjdou a říkáme tomu "zvířátka" (když byly holky malé, viděly v těch patvarech leccos :-)), nejlepší jsou ty hodně usmažené křupavé růžky.

Zdroj poměru surovin na těsto: www.recepty.cz, název - Rumové koblihy. Postup - letité zkušenosti mojí tchyně i mé vlastní :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 762 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nejlepší koblihy, jaké znám

  • Merylas Merylas

    Coleta: Myslím, že to bude tím, že náplň není uprostřed, ale je jí více někde na kraji.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    zizala: Máš to zapotřebí, dávat sem blbuvzdorné recepty , když to zvojtí, jako já?:-D:-D:-D:-D Jo, koblihy ve vodní lázni!:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Coleta: Taky se mi některé obrací, mohlo by to být tím, že nejsou rovnoměrně nakynuté.

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    magdalenka: Jasně, že do oleje, napsala to blbě.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Coleta:asi do oleja?

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Recept na koblihy je moc dobrý. Jen pro začátečníky doporučuji mít po ruce špejli nebo obracečku. Mě se po dání do vodní lázně obracely zpět.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Malé jsou hezčí. Smažím na střední teplotě, právě proto, aby se prosmažily. I když ty plněné se prosmažují lépe, je tam tenčí vrstva těsta. Nikdo učený z nebe nepadá, máš můj obdiv, že to nevzdáváš :yes::yes:.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    zizala: ;-( Jsou malé, nějak jsem to zmršila i smažením , nepropeklo se to úplně dovnitř / ne všechny/. Možná jsem to měla ještě nechat víc nakynout po vytvarování. :-( No, jako sedláci u Chlumce! :-(A nejhorší je , že nevím , čím jsem to zvorala. Jíst se dají, nejsou nejedlé, ale k těm tvým, je to vzdálenost měsíc od země. Ani nic nebudu fotit, to by si na mně Casino smlsnul. Jediný úspěch, nevytekl džem.:-D Ovšem , já to nevzdám , pokus č.2, bude brzy následovat. Všichni bohové koblih se na mně dnes domluvili!:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: :-( Nemohla jsem odpovědět, před chvílí jsem přišla z práce. Tak jen doufám, že ty smajlíky jsou z únavy a ne proto, že by se nepovedlo:-K:-K. Průměr sklínky je 3-4 cm. Máslo se srazilo vlivem nestejných teplot, vše musí mít pokojovou teplotu. Nejasnosti dopíšu do receptu.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    cathleen: Jsou už hotové.;-(;-(;-(

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Veronika.Hrozna: Veru, prosím, můžeme jít péct v přímém přenosu do diskuze? <3 Jak se to tu rozjede, budeme stejně všechny komentáře přesunovat - pojďme (pojďte) si psát rovnou tam, prosím ;-) (V nepřehledné záplavě komentářů z jednoho pečení pak ostatní nevyhledají pro ně podstatné poznámky k receptu...)
    https://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=4739 :-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    zizala: Už kynu , jaký průměr poháru používáš , ať nemám obří koblihy! Kolik tam dát džemu , lžičku, nebo 2 lžičky?
    Už jsem myslela, že to těsto ani nesvedu.:-(( To máslo s tím cukrem, se mi po přidání žloutků srazilo na krupičnou kaši. Trošku jsem to ohřála v teplé vodě i s mísou, aby se to zase odsrazilo. Pak se to vymíchalo ,do podoby rumového krému s vanilkou.:-D Přisypala jsem mouku, vyměnila metlu a přilila mléko. No , žádná sláva, musela jsem přilévat víc , motalo se to na hák, jako zběsilé. Já se totiž včera zapomněla zeptat, jestli je 2,5 deci i s kváskem , nebo mléko na kvásek nepočítáš do těch 2,5 deci. No nějak to ten robot splichtil, teď to kyne už hodinku , jak to dopadne nevím, má to být nakynuté na dvojnásob objemu , nebo víc? Protože se to roztahuje , jako Ebola!:-O:-O:-O Bojím se, že žádné koblihy nebudou, ale jdu bojovat, přeci mě neporazí nějaká kobliha! :-(

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    zizala: Jako špalek!:-// Od rána jsem byla v kuchyni, snidaně a pak fazolovou polévku, halušky https://www.toprecepty.cz/recept/25566-fazolova-polevka-s-haluskami-vyprostovak/ obří hrnec, halušky asi 30, potom zeleninový salátek, řízečky a bramborovou kaši. Pak jsem šla k televizi a usnula o půl druhý a vzbudila se v půl páté.:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Dajda: Super :yes:.

    A Veronika asi usnula :-).

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    zizala: Tak já to dala (koblihy jsem snad dělala jen jednou v životě a už je to hodně dávno, spíše jsem dělávala bavorské vdolečky). Tyhle jsou opravdu skvělé a hlavně - já do nich dala ten hermelín s brusinkami! Dali jsme si je hned čerstvé teplé ke sklence vína. Skvělá večeře. Jsem zvědavá, jak budou chutnat zítra ráno studené. :yes::yes::yes:

    Odpovědět

1 2 3 4 6 9 11

Tématické fráze: koblihy recept nej recepty koblihy koblihy recept na koblihy recept koblihy masopustní koblihy výborné testo na koblihy recept na koblihy z kynutého těsta koblihy bez kynutí recepty na koblihy kynuté těsto na koblihy recept na výborné koblihy nejlepší domácí koblihy kynute koblihy smažené koblihy jak se delaji koblihy nejlepší koblížky kynuté výborné koblihy smažené koblihy s marmeládou nadýchané koblihy

Zapomněl/a jsem heslo