Nejlepší koblihy jaké znám

zizala Kuchařka:

Moučníky , Kynuté, Smažené 86 názorů

550
Recept si zatím oblíbilo 50 kuchařů

Suroviny

50 g másla
40 g moučkového cukru
4 žloutky
vanilkový cukr
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce rumu
1/4 l mléka - možná raději méně
1 lžička cukru
30 g droždí
500 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
hladká mouka na vál
džem meruňkový nebo jiný hustý
tuk na smažení
vanilkový cukr na posypání.
Recept si zatím oblíbilo 50 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum.

  2. Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek přikyjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout.

  3. Do žloutkové směsi vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme ne moc tuhé těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout.

  4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme asi 1 cm vysokou placku.

  5. Na polovině si tvořítkem lehce naznačíme kroužky. Do jejich středu dáme džem.

  6. Druhou část těsta překlopíme podle fotky v postupu. Kolem vyvýšených míst je přitiskneme prsty, aby se těsto spojilo a tvořítkem vykrájíme koblihy. Necháme 20 minut vykynout. V polovině kynutí otočíme rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně.

  7. Rozpálíme tuk a koblihy v něm smažíme ne moc prudce nejprve z jedné strany pod pokličkou, pak odkryjeme, otočíme je a dosmažíme dozlatova. Tuku musí být hodně, koblihy musí plavat.

  8. Usmažené koblihy necháme okapat na sítu a posypeme je vanilkovým cukrem.

Poznámka

Nejlépe se koblihy vykrojí něčím ne moc ostrým, já používám skleničku. Plechové vykrajovátko na cukroví, které má ostrou hranu, není moc vhodné, někdy se hrany málo smáčknou a marmeláda při smažení vytéká.

Odkrojené okraje už dále nezpracovávám, nejsou už pak tak křehké. Smažím je tak, jak vyjdou a říkáme tomu "zvířátka" (když byly holky malé, viděly v těch patvarech leccos :-)), nejlepší jsou ty hodně usmažené křupavé růžky.

Zdroj poměru surovin na těsto: www.recepty.cz, název - Rumové koblihy. Postup - letité zkušenosti mojí tchýně i mé vlastní :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 506 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nejlepší koblihy jaké znám

  • zizala zizala(autorka receptu)

    teny1: Děkuji za vyzkoušení. Jsem moc ráda, že se těsto osvědčilo :-K Vytékání náplně by mohlo být způsobeno tím, že jí bylo v koblihách hodně. Pokud těsto vyhovuje, klidně příště plň, jak jsi zvyklá :-*

    Odpovědět

  • teny1 teny1

    Dneska jsem vyzkoušela. Těsto bylo báječné, krásně se s ním pracovalo, hodně jsem je spojila k sobě, vše jsem měla uzavřené, ale přesto mi skoro všechny vytelky. Moc mě to mrzelo. Vždy jsem plnila až usmažené koblihy plničkou na cukroví a to bylo ok. :-( ;-(

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Irena: ;-):-K

    Odpovědět

  • Irena Irena(neregistrovaná)

    Dnes jsme zkusili a jsou fakt luxusní, recept si schovám a jiné koblihy už dělat nebudu

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    ryshla: Děkuji mockrát, mám radost, že se podařilo :-):-K

    Odpovědět

  • ryshla ryshla

    Dnes jsem poprvé v životě dělala koblihy, nevím sice, jak má podlre receptu to těsto vypadat, já ho měla tuhé jak na vánočku, ale krásně nakynulo, nelepilo a výsledek nad očekávání skvělý. Výbirné koblížky a snadná příprava:-K

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    denitek: Já děkuji :-):-K Za vyzkoušení, hezkou fotku a takovouhle pochvalu :-8:-K:-K Udělala jsi mi velikou radost.

    Odpovědět

  • denitek denitek

    Zizalko!!! smekám! tohle jsou nejlepší koblížky jaké jsem kdy jedla! wow! prostě ... DOKONALÉ a luxusní (přidala jsem fotku) dělala jsem poprvé v životě a už jiné dělat nebudu :-) posílám bodík a ještě jednou děkuji!

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Verca: Díky za zprávu, mám velkou radost :-):-K

    Odpovědět

  • Verca Verca(neregistrovaná)

    Dneska jsem pekla a moc se povedli. Těsto šlo krásně rozvalet a jsou moc výborné :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Alexia: Třené kynuté těsto je jemnější a nadýchanější, rozdíl poznáte, pokud ho vyzkoušíte, do té doby jen teoretizujete ;-)

    hosta: Díky za záskok :-K Postup na třenou vánočku mám někde taky, už dlouho se na ni chystám, tak snad letos :-8

    Markéta: Souhlas, většinou lze těsto ještě napravit, vyhodit je škoda :-K Stačí se někoho zeptat - sousedky, maminky, babičky a pod.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Alexia : kdo nezkusil, nepochopí. Rozdíl mezi třeným kynutým těstem a normálním kynutým těstem je veliký. Dělám tak i vánočku http://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-tr... podle stařičkého rodinného receptu i tyto koblihy podle stejného zdroje a jsou vážně nepřekonatelné.

    Odpovědět

  • Alexia Alexia (neregistrovaný)

    Nechápu tento recept ,, Proč tak složitě nechápu proč třít máslo z cukrem a vložit žloutky etc, Zadělám na koblihy ,,dám mouku cukr mléko vlažný rozdrobím kvasnice a nechám vzejít , a pak postupně přidám ingredience a vymíchám těsto nechám kynout ale tohle co jste napsala vy nebo rozepisujete !:-)

    Odpovědět

  • Markéta Markéta(neregistrovaná)

    Lucka::-( někde bude asi chyba - možná se s někým poraďte. Tuším, že těsto na věnečky jste vyhodila také.Škoda surovin :-S;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Veronika: To mám radost, děkuji :-):-K

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo