Nejlepší koblihy, jaké znám

Moučníky KynutéSmažené Doba přípravy: 60 minut příprava 170 názorů

Moučníky KynutéSmažené Doba přípravy: 60 minut příprava 170 názorů

Suroviny

50 g másla
40 g moučkového cukru
4 žloutky
vanilkový cukr
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce rumu
1/4 l mléka - možná raději méně
1 lžička cukru
30 g droždí
500 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
hladká mouka na vál
džem meruňkový nebo jiný hustý
tuk na smažení
vanilkový cukr na posypání.

Postup přípravy receptu

  1. Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu.
    Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum.

  2. Do 100 ml z odměřeného množství vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek přikyjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout.

  3. Do žloutkové směsi vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme ne moc tuhé těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout.

  4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme asi 1 cm vysokou placku.

  5. Na polovině si tvořítkem o průměru 3-4 cm lehce naznačíme kroužky. Do jejich středu dáme džem.

  6. Druhou část těsta překlopíme podle fotky v postupu. Kolem vyvýšených míst je přitiskneme prsty, aby se těsto spojilo a tvořítkem vykrájíme koblihy. Necháme 20 minut vykynout. V polovině kynutí otočíme rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně.

  7. Rozpálíme tuk a koblihy v něm smažíme na střední teplotě. Ne moc prudce, nejprve z jedné strany pod pokličkou, pak odkryjeme, otočíme je a dosmažíme dozlatova. Tuku musí být hodně, koblihy musí plavat.

  8. Usmažené koblihy necháme okapat na sítu a posypeme je vanilkovým cukrem.

Poznámka od kuchařky

Nejlépe se koblihy vykrojí něčím ne moc ostrým, já používám skleničku. Plechové vykrajovátko na cukroví, které má ostrou hranu, není moc vhodné, někdy se hrany málo zmáčknou a marmeláda při smažení vytéká.

Odkrojené okraje už dále nezpracovávám, nejsou už pak tak křehké. Smažím je tak, jak vyjdou a říkáme tomu "zvířátka" (když byly holky malé, viděly v těch patvarech leccos :-)), nejlepší jsou ty hodně usmažené křupavé růžky.

Komentáře k receptu Nejlepší koblihy, jaké znám

Předchozí 1 2 3 4 7 9 12

Tématické fráze: koblihy recept nej recepty koblihy koblihy recept na koblihy recept koblihy masopustní koblihy výborné testo na koblihy recept na koblihy z kynutého těsta koblihy bez kynutí recepty na koblihy kynuté těsto na koblihy recept na výborné koblihy nejlepší domácí koblihy smažené koblihy kynute koblihy jak se delaji koblihy nejlepší koblížky kynuté výborné koblihy smažené koblihy s marmeládou nadýchané koblihy