Nejlepší koblihy jaké znám

zizala Kuchařka:

Moučníky , Kynuté, Smažené 82 názorů

545
Recept si zatím oblíbilo 45 kuchařů

Suroviny

50 g másla
Nyní v akci
40 g moučkového cukru
4 žloutky
vanilkový cukr
Nyní v akci
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce rumu
1/4 l mléka - možná raději méně
1 lžička cukru
30 g droždí
500 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
hladká mouka na vál
džem meruňkový nebo jiný hustý
tuk na smažení
vanilkový cukr na posypání.
Recept si zatím oblíbilo 45 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum.

  2. Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek přikyjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout.

  3. Do žloutkové směsi vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme ne moc tuhé těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout.

  4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme asi 1 cm vysokou placku.

  5. Na polovině si tvořítkem lehce naznačíme kroužky. Do jejich středu dáme džem.

  6. Druhou část těsta překlopíme podle fotky v postupu. Kolem vyvýšených míst je přitiskneme prsty, aby se těsto spojilo a tvořítkem vykrájíme koblihy. Necháme 20 minut vykynout. V polovině kynutí otočíme rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně.

  7. Rozpálíme tuk a koblihy v něm smažíme ne moc prudce nejprve z jedné strany pod pokličkou, pak odkryjeme, otočíme je a dosmažíme dozlatova. Tuku musí být hodně, koblihy musí plavat.

  8. Usmažené koblihy necháme okapat na sítu a posypeme je vanilkovým cukrem.

Poznámka

Nejlépe se koblihy vykrojí něčím ne moc ostrým, já používám skleničku. Plechové vykrajovátko na cukroví, které má ostrou hranu, není moc vhodné, někdy se hrany málo smáčknou a marmeláda při smažení vytéká.

Odkrojené okraje už dále nezpracovávám, nejsou už pak tak křehké. Smažím je tak, jak vyjdou a říkáme tomu "zvířátka" (když byly holky malé, viděly v těch patvarech leccos :-)), nejlepší jsou ty hodně usmažené křupavé růžky.

Zdroj poměru surovin na těsto: www.recepty.cz, název - Rumové koblihy. Postup - letité zkušenosti mojí tchýně i mé vlastní :-)

Vytisknout recept Přidat k oblíbeným

Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 377 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nejlepší koblihy jaké znám

  • zizala zizala

    ryshla: Děkuji mockrát, mám radost, že se podařilo :-):-K

    Odpovědět

  • ryshla ryshla

    Dnes jsem poprvé v životě dělala koblihy, nevím sice, jak má podlre receptu to těsto vypadat, já ho měla tuhé jak na vánočku, ale krásně nakynulo, nelepilo a výsledek nad očekávání skvělý. Výbirné koblížky a snadná příprava:-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

    denitek: Já děkuji :-):-K Za vyzkoušení, hezkou fotku a takovouhle pochvalu :-8:-K:-K Udělala jsi mi velikou radost.

    Odpovědět

  • denitek denitek

    Zizalko!!! smekám! tohle jsou nejlepší koblížky jaké jsem kdy jedla! wow! prostě ... DOKONALÉ a luxusní (přidala jsem fotku) dělala jsem poprvé v životě a už jiné dělat nebudu :-) posílám bodík a ještě jednou děkuji!

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Verca: Díky za zprávu, mám velkou radost :-):-K

    Odpovědět

  • Verca Verca

    Dneska jsem pekla a moc se povedli. Těsto šlo krásně rozvalet a jsou moc výborné :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Alexia: Třené kynuté těsto je jemnější a nadýchanější, rozdíl poznáte, pokud ho vyzkoušíte, do té doby jen teoretizujete ;-)

    hosta: Díky za záskok :-K Postup na třenou vánočku mám někde taky, už dlouho se na ni chystám, tak snad letos :-8

    Markéta: Souhlas, většinou lze těsto ještě napravit, vyhodit je škoda :-K Stačí se někoho zeptat - sousedky, maminky, babičky a pod.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Alexia : kdo nezkusil, nepochopí. Rozdíl mezi třeným kynutým těstem a normálním kynutým těstem je veliký. Dělám tak i vánočku http://www.toprecepty.cz/recept/30701-vanocka-z-tr... podle stařičkého rodinného receptu i tyto koblihy podle stejného zdroje a jsou vážně nepřekonatelné.

    Odpovědět

  • Alexia Alexia

    Nechápu tento recept ,, Proč tak složitě nechápu proč třít máslo z cukrem a vložit žloutky etc, Zadělám na koblihy ,,dám mouku cukr mléko vlažný rozdrobím kvasnice a nechám vzejít , a pak postupně přidám ingredience a vymíchám těsto nechám kynout ale tohle co jste napsala vy nebo rozepisujete !:-)

    Odpovědět

  • Markéta Markéta

    Lucka::-( někde bude asi chyba - možná se s někým poraďte. Tuším, že těsto na věnečky jste vyhodila také.Škoda surovin :-S;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Veronika: To mám radost, děkuji :-):-K

    Odpovědět

  • Veronika Veronika

    Doporučuji tento recept! Koblížky jsem dělala poprvé v životě a povedly se. Jen se po nich zaprášilo:-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Lucka: Jak si můžete přečíst níže, většina těch, co vyzkoušeli, recept velmi chválí. Takže chyba asi nebude v receptu, ale někde na Vaší straně ;-)

    Odpovědět

  • Lucka Lucka

    No já tedy nevím, těsto jsem dělala přesně podle receptu a vůbec nevykynulo, místo koblih z něj byly tak akorát placky, takže tento recept příště určitě ne. Není to prvně, co jsem dělala koblihy, ale podle jiných receptů to vždy dopadlo dobře....Teď jsem to vše vyhodila. :no:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Astheart: ;-) Každá rodina to dělá holt jinak. U nás doma se taky vykrajovala dvě kolečka. To až od tchýně jsem se učila některé fígle, bohužel jsem toho moc nestihla, zemřela moc brzy :-( Děkuji za milý komentář :-K

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo