Nejlepší koblihy, jaké znám

zizala Kuchařka:

Moučníky , Kynuté, Smažené 126 názorů

577

Suroviny

50 g másla
40 g moučkového cukru
4 žloutky
vanilkový cukr
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce rumu
1/4 l mléka - možná raději méně
1 lžička cukru
30 g droždí
500 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
hladká mouka na vál
džem meruňkový nebo jiný hustý
tuk na smažení
vanilkový cukr na posypání.
Recept si zatím oblíbilo 77 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum.

  2. Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek přikyjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout.

  3. Do žloutkové směsi vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme ne moc tuhé těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout.

  4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme asi 1 cm vysokou placku.

  5. Na polovině si tvořítkem lehce naznačíme kroužky. Do jejich středu dáme džem.

  6. Druhou část těsta překlopíme podle fotky v postupu. Kolem vyvýšených míst je přitiskneme prsty, aby se těsto spojilo a tvořítkem vykrájíme koblihy. Necháme 20 minut vykynout. V polovině kynutí otočíme rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně.

  7. Rozpálíme tuk a koblihy v něm smažíme. Ne moc prudce, nejprve z jedné strany pod pokličkou, pak odkryjeme, otočíme je a dosmažíme dozlatova. Tuku musí být hodně, koblihy musí plavat.

  8. Usmažené koblihy necháme okapat na sítu a posypeme je vanilkovým cukrem.

Poznámka

Nejlépe se koblihy vykrojí něčím ne moc ostrým, já používám skleničku. Plechové vykrajovátko na cukroví, které má ostrou hranu, není moc vhodné, někdy se hrany málo zmáčknou a marmeláda při smažení vytéká.

Odkrojené okraje už dále nezpracovávám, nejsou už pak tak křehké. Smažím je tak, jak vyjdou a říkáme tomu "zvířátka" (když byly holky malé, viděly v těch patvarech leccos :-)), nejlepší jsou ty hodně usmažené křupavé růžky.

Zdroj poměru surovin na těsto: www.recepty.cz, název - Rumové koblihy. Postup - letité zkušenosti mojí tchyně i mé vlastní :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 418 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nejlepší koblihy, jaké znám

  • Frantiska Frantiska

    casino: ja to testovala :) myslim s rumem a bez rumu. A prislo mi, že vizuálně i chutově byly s rumem méně mastné. Ale testovala jsem jen rychle tvarohové kobližky. Takže kynuté ještě ne :)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    casino: mně to bylo vysvětlováno tak, že alkohol, když se v horkém tuku odpařuje, uniká z těsta a tím zabrání trochu tomu, aby do těsta zároveň vznikal tuk a zároveň se kypří těsto - ale to určitě víte taky, těžko zvážit, těžko změřit. :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    casino: Utnout diskuzi? Ne, proč? Já se ráda dozvídám nové věci ;-)
    A s tou nasákavostí jste mi nasadil brouka do hlavy. :-) No, za pokus by to možná stálo.

    Odpovědět

  • casino casino

    zizala:
    No, pokud jste poslední větou chtěla utnout tuto diskuzi:-) tak se za následující omlouvám :-K
    Přiznám se, že při svém rezervovaném přístupu k dogmatům všeho druhu do jisté míry pochybuji i o pozitivním přínosu ALKOHOLU obecně ke snížení nacucanosti koblih při smažení v tukové lázni. Neb RUM, především ten NÁŠ voňavý /podle posledních studií karcinogenní/ chápu jako prostředek k aromatizaci produktu. To, že se (snad už staletí) v prvé řadě používá právě ke snížení nasákavosti korpusů tukem samozřejmě vím:-)
    No, ale prokázal to už někdo:-?
    Pokud ano, tak jak??? Vážením úbytku tuku v kastrole před a po smažení?? Nebo dotyčného zkušebníka, při použití a požití rumu v těstě, zrovínka akorát nerozbolel žlučník?:-D
    Nevím;-(

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    zizala: řekla jste to úplně nejlépe:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Rum mimo jiné zabrání tomu, aby byly koblihy nasáklé tukem. Protože smažím na sádle, skoro bych řekla, že bez rumu budou ty koblihy hůře stravitelné. Osobně bych tak malým dětem smažené moučníky a smažená jídla vůbec nenabízela, není to nic, bez čeho se neobejdou a zbytečně je to zatíží.
    Děkuji všem za podnětnou diskuzi :-K

    Odpovědět

  • srettka srettka

    tejaja: To mi přijde trošku přehnané. Já jsem vyrostla na babiččině kuchyni..buchtičky s krémem, ve kterém byl rum, v krémech dortu byl rum, v různých moučnicích taky, jako dítě jsem ráda ulizovala domácí vaječňák, omáčkyna víně se taky vařili, prostě se používal do vaření alkohol a moje játra byla v pohodě a alkoholik se ze mě opravdu nestal. A jelikož alkohol je prchavý, nevěřím, že by v něm zůstalo ohrožující množství.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    casino: já žasnu a nestačím se divit. Když jedu autem a použiji ostřikovač s ostř. kapalinou, to bych asi měla také zastavit a vyndat ven vnoučata, aby se také náhodou neintoxikovala. To smrdí víc než tři lžíce rumu v třčtvrtě kila těsta.. Bože, kdy a proč nás opustil selský rozum!

    Odpovědět

  • casino casino

    tejaja:
    A myslíte, že když paní doma ziglí okna Okenou, tak dětem preventivně dává přes obličej mokrý kapesník, respirátor nebo přímo gasmasku?:-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    pavelk: Maličkému dieťaťu, o akom píše pani Sofia Karimova, aj stopové množstvo alkoholu môže vážne poškodiť zdravie. Pečeň ročného dieťaťa nie je pečeňou dospelého. Odhliadnuc od návyku na alkohol. To je nielen môj názor. :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    tejaja: pavelk:
    Pravdu máte patrně obidvaja:-)
    Si myslím ale, že mrňouskové ať si zvykají už od mala:-)

    Sofia Karimova:
    No, to abyste pak s dětmi chodila se strachem kolem kdejaké hospody, že :-K

    Odpovědět

  • pavelk pavelk

    tejaja: Četl jsme takové názory a musím podotknout, že při smažení koblih vyprchá velké množství alkoholu a ten, co zůstane dítěti nezaškodí, pokud těch koblih nesní najednou aspoň sto. To je ovšem můj názor.:-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    pavelk: Z jedla pri varení nevyprchá všetok alkohol, časť ho stále v jedle ostane.
    https://poradne.rodinka.sk/mudr-katarina-babinska-...
    https://miestopremuza.joj.sk/jedlo-a-napoje/246701...

    Odpovědět

  • pavelk pavelk

    Sofia Karimova: Vždyť to děti vůbec nepocítí, alkohol vyprchá.

    Odpovědět

  • Sofia Karimova Sofia Karimova

    zizala: budu to dělat dětem (2roky a 1rok ), tak nechci aby tam bylo rum nebo vodka

    Odpovědět

1 2 3 5 7 9

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: koblihy recept nej recepty koblihy koblihy recept na koblihy recept koblihy masopustní koblihy výborné testo na koblihy recept na koblihy z kynutého těsta koblihy bez kynutí recepty na koblihy kynuté těsto na koblihy recept na výborné koblihy nejlepší domácí koblihy kynute koblihy smažené koblihy jak se delaji koblihy nejlepší koblížky kynuté výborné koblihy smažené koblihy s marmeládou nadýchané koblihy

Zapomněl/a jsem heslo