Nejlepší koblihy, jaké znám

zizala Kuchařka:

Moučníky , Kynuté, Smažené 101 názorů

Recept si zatím oblíbilo 62 kuchařů
562

Suroviny

50 g másla
40 g moučkového cukru
4 žloutky
vanilkový cukr
1 lžíce citronové šťávy
3 lžíce rumu
1/4 l mléka - možná raději méně
1 lžička cukru
30 g droždí
500 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
hladká mouka na vál
džem meruňkový nebo jiný hustý
tuk na smažení
vanilkový cukr na posypání.
Recept si zatím oblíbilo 62 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum.

  2. Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek přikyjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout.

  3. Do žloutkové směsi vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme ne moc tuhé těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout.

  4. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme asi 1 cm vysokou placku.

  5. Na polovině si tvořítkem lehce naznačíme kroužky. Do jejich středu dáme džem.

  6. Druhou část těsta překlopíme podle fotky v postupu. Kolem vyvýšených míst je přitiskneme prsty, aby se těsto spojilo a tvořítkem vykrájíme koblihy. Necháme 20 minut vykynout. V polovině kynutí otočíme rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně.

  7. Rozpálíme tuk a koblihy v něm smažíme. Ne moc prudce, nejprve z jedné strany pod pokličkou, pak odkryjeme, otočíme je a dosmažíme dozlatova. Tuku musí být hodně, koblihy musí plavat.

  8. Usmažené koblihy necháme okapat na sítu a posypeme je vanilkovým cukrem.

Poznámka

Nejlépe se koblihy vykrojí něčím ne moc ostrým, já používám skleničku. Plechové vykrajovátko na cukroví, které má ostrou hranu, není moc vhodné, někdy se hrany málo smáčknou a marmeláda při smažení vytéká.

Odkrojené okraje už dále nezpracovávám, nejsou už pak tak křehké. Smažím je tak, jak vyjdou a říkáme tomu "zvířátka" (když byly holky malé, viděly v těch patvarech leccos :-)), nejlepší jsou ty hodně usmažené křupavé růžky.

Zdroj poměru surovin na těsto: www.recepty.cz, název - Rumové koblihy. Postup - letité zkušenosti mojí tchýně i mé vlastní :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 014 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nejlepší koblihy, jaké znám

  • zizala zizala(autorka receptu)

    kujkula: Já moc děkuju za vyzkoušení a za pochvalu. Mám radost, že se podařily a chutnají :-K:-K

    Odpovědět

  • kujkula kujkula

    Koblížky jsou naprosto skvělé!!! :-Q I druhý den jsou velmi jedlé, čerstvé samozřejmě nejlepší! Měli jsme včera masopust, zkusila jsem a nelituji!!! Děkuji! :-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Ján Lazový: Prima vychytávka, ta by neměla zapadnout:-! Na takovou radu jsem ještě nikdy nenarazila, určitě se hodí nejen ke koblihám. :yes::yes:

    Odpovědět

  • Ján Lazový Ján Lazový(neregistrovaný)

    Pridajte do lekváru lyžičku pudingového prášku a dobre rozmiešajte.Určite už nevytečie.Lazový

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Pavla Kadlecova: Děkuji za krásnou fotku. Ty tedy jsou <3:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    maja f: :-K:yes:

    Odpovědět

  • maja f maja f

    zizala: Neplnene budu delat priste, pak napisu, jak jsem dopadla :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    maja f: :-KDěkuji za přání, přehlédla jsem odpověď :-( A jak dopadly ty neplněné?

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Petra: Děkuji a mám velkou radost :-K:-K

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Dnes jsem pekla a jsou uzasny. Hned jsem si napsala recept a jinne uz delat nebudu dekuji:-K:-):-K

    Odpovědět

  • maja f maja f

    zizala: Dekuji Vam a preju hodne kulinarskych uspechu :-K

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    maja f: Úplně klidně dělejte bez náplně, těsto rozválejte tak na 1,5-2 cm, ono ještě nakyne. Zrovna dnes jsem viděla na FB podobné koblihy smažené bez náplně a pak svrchu zdobičkou nabodli a dali žloutkový nebo nutellový krém tak, aby navrchu trošku vyčuhovalo. Vypadalo to i hezky ;-)

    Odpovědět

  • maja f maja f

    Prosim vas, zkousel nekdo delat tyto vynikajici koblihy bez naplne? Jak ma byt testo asi hrube? 2 cm?
    Dnes jsem je delala, vse je perfektni, akorat mi u hodne kusu vytekla napln, vim, v cem jsem udelala chybu ( zubate vykrajovatko a hodne naplne ), priste se chci "pojistit" a napln nastrikat az do usmazenych koblih, pripadne je udelat s nejakym odlehcenym kremem.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    evcae: :-K:-K Moc děkuju za pochvalu, mám radost, že se recept osvědčil :-)

    Odpovědět

  • evcae evcae

    :-K Moc skvely recept, mnamozni. Moc dekuju za recept, po kterem jsou koblizky mekke jak papka a ne jak jsem se uz mnohokrat spalila, tvrde jak kamen.

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo