

Nejlepší koblihy, jaké znám
Suroviny
- 50 g másla
- 40 g moučkového cukru
- 4 žloutky
- vanilkový cukr
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce rumu
- 1/4 l mléka - možná raději méně
- 1 lžička cukru
- 30 g droždí
- 500 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- hladká mouka na vál
- džem meruňkový nebo jiný hustý
- tuk na smažení
- vanilkový cukr na posypání.
Postup přípravy receptu
Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu.
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně do něj vmícháme žloutky, vanilkový cukr a po kapkách citronovou šťávu a rum.Do 100 ml z odměřeného množství vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a lehce zamícháme. Kvásek přikyjeme ubrouskem a necháme na teplém místě asi 10 minut kynout.
Do žloutkové směsi vlijeme kvásek, přidáme zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Zaděláme ne moc tuhé těsto, propracujeme ho, poprášíme moukou, přikryjeme a necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme asi 1 cm vysokou placku.
Na polovině si tvořítkem o průměru 3-4 cm lehce naznačíme kroužky. Do jejich středu dáme džem.
Druhou část těsta překlopíme podle fotky v postupu. Kolem vyvýšených míst je přitiskneme prsty, aby se těsto spojilo a tvořítkem vykrájíme koblihy. Necháme 20 minut vykynout. V polovině kynutí otočíme rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně.
Rozpálíme tuk a koblihy v něm smažíme na střední teplotě. Ne moc prudce, nejprve z jedné strany pod pokličkou, pak odkryjeme, otočíme je a dosmažíme dozlatova. Tuku musí být hodně, koblihy musí plavat.
Usmažené koblihy necháme okapat na sítu a posypeme je vanilkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Nejlépe se koblihy vykrojí něčím ne moc ostrým, já používám skleničku. Plechové vykrajovátko na cukroví, které má ostrou hranu, není moc vhodné, někdy se hrany málo zmáčknou a marmeláda při smažení vytéká.
Odkrojené okraje už dále nezpracovávám, nejsou už pak tak křehké. Smažím je tak, jak vyjdou a říkáme tomu "zvířátka" (když byly holky malé, viděly v těch patvarech leccos :-)), nejlepší jsou ty hodně usmažené křupavé růžky.
Zdroj poměru surovin na těsto: www.recepty.cz, název - Rumové koblihy. Postup - letité zkušenosti mojí tchyně i mé vlastní :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Nejlepší koblihy, jaké znám
-
Coleta: Myslím, že to bude tím, že náplň není uprostřed, ale je jí více někde na kraji.
-
zizala: Máš to zapotřebí, dávat sem blbuvzdorné recepty , když to zvojtí, jako já?
Jo, koblihy ve vodní lázni!
-
Coleta: Taky se mi některé obrací, mohlo by to být tím, že nejsou rovnoměrně nakynuté.
-
magdalenka: Jasně, že do oleje, napsala to blbě.
-
Coleta:asi do oleja?
-
Recept na koblihy je moc dobrý. Jen pro začátečníky doporučuji mít po ruce špejli nebo obracečku. Mě se po dání do vodní lázně obracely zpět.
-
Veronika.Hrozna: Malé jsou hezčí. Smažím na střední teplotě, právě proto, aby se prosmažily. I když ty plněné se prosmažují lépe, je tam tenčí vrstva těsta. Nikdo učený z nebe nepadá, máš můj obdiv, že to nevzdáváš
.
-
zizala:
Jsou malé, nějak jsem to zmršila i smažením , nepropeklo se to úplně dovnitř / ne všechny/. Možná jsem to měla ještě nechat víc nakynout po vytvarování.
No, jako sedláci u Chlumce!
A nejhorší je , že nevím , čím jsem to zvorala. Jíst se dají, nejsou nejedlé, ale k těm tvým, je to vzdálenost měsíc od země. Ani nic nebudu fotit, to by si na mně Casino smlsnul. Jediný úspěch, nevytekl džem.
Ovšem , já to nevzdám , pokus č.2, bude brzy následovat. Všichni bohové koblih se na mně dnes domluvili!
-
Veronika.Hrozna:
Nemohla jsem odpovědět, před chvílí jsem přišla z práce. Tak jen doufám, že ty smajlíky jsou z únavy a ne proto, že by se nepovedlo
. Průměr sklínky je 3-4 cm. Máslo se srazilo vlivem nestejných teplot, vše musí mít pokojovou teplotu. Nejasnosti dopíšu do receptu.
-
cathleen: Jsou už hotové.
-
Veronika.Hrozna: Veru, prosím, můžeme jít péct v přímém přenosu do diskuze?
Jak se to tu rozjede, budeme stejně všechny komentáře přesunovat - pojďme (pojďte) si psát rovnou tam, prosím
(V nepřehledné záplavě komentářů z jednoho pečení pak ostatní nevyhledají pro ně podstatné poznámky k receptu...)
https://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=4739 -
zizala: Už kynu , jaký průměr poháru používáš , ať nemám obří koblihy! Kolik tam dát džemu , lžičku, nebo 2 lžičky?
Už jsem myslela, že to těsto ani nesvedu.To máslo s tím cukrem, se mi po přidání žloutků srazilo na krupičnou kaši. Trošku jsem to ohřála v teplé vodě i s mísou, aby se to zase odsrazilo. Pak se to vymíchalo ,do podoby rumového krému s vanilkou.
Přisypala jsem mouku, vyměnila metlu a přilila mléko. No , žádná sláva, musela jsem přilévat víc , motalo se to na hák, jako zběsilé. Já se totiž včera zapomněla zeptat, jestli je 2,5 deci i s kváskem , nebo mléko na kvásek nepočítáš do těch 2,5 deci. No nějak to ten robot splichtil, teď to kyne už hodinku , jak to dopadne nevím, má to být nakynuté na dvojnásob objemu , nebo víc? Protože se to roztahuje , jako Ebola!
Bojím se, že žádné koblihy nebudou, ale jdu bojovat, přeci mě neporazí nějaká kobliha!
-
zizala: Jako špalek!
Od rána jsem byla v kuchyni, snidaně a pak fazolovou polévku, halušky https://www.toprecepty.cz/recept/25566-fazolova-polevka-s-haluskami-vyprostovak/ obří hrnec, halušky asi 30, potom zeleninový salátek, řízečky a bramborovou kaši. Pak jsem šla k televizi a usnula o půl druhý a vzbudila se v půl páté.
-
Dajda: Super
.
A Veronika asi usnula.
-
zizala: Tak já to dala (koblihy jsem snad dělala jen jednou v životě a už je to hodně dávno, spíše jsem dělávala bavorské vdolečky). Tyhle jsou opravdu skvělé a hlavně - já do nich dala ten hermelín s brusinkami! Dali jsme si je hned čerstvé teplé ke sklence vína. Skvělá večeře. Jsem zvědavá, jak budou chutnat zítra ráno studené.