Stoleté Hašlerky léčily slavné zpěváky. Ten, který jim dal jméno, skončil v koncentračním táboře
11. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Již více než 100 let Češi znají a milují Hašlerky, skvělé větrové bonbony obsahující výtažky z léčivých bylin. I když originální receptura pochází z hlavy hamburského lékárníka, u nás se větrové dropsy spojily s národní hrdostí i postavou Karla Hašlera. Ale zatímco Hašlerky žijí dál, ten, kdo jim dal jméno, skončil tragicky...
Katastrofa! Caruso chraptí!
Cukr a glukózový sirup, lékořice, výtažek z anýzu, máty, meduňky a jitrocele a k tomu aktivní uhlí pro správnou barvu i konzistenci. Tato jedinečná receptura tvoří Hašlerky, větrové bonbony, které v Česku existují už více než 100 let. Není to ale původní tuzemský vynález. Složení bylinné směsi vymyslel již v roce 1877 jistý hamburský lékárník. Ve formě cucavých dropsů ji začal prodávat jako zdraví prospěšnou látku. Legenda dále praví, že o mnoho let později, když v německém městě vystupoval operní pěvec Enrico Caruso, očekáváné vystoupení bylo ohroženo, protože zpěvák se nachladil a měl problémy s hlasivkami. Zachránit jeho hlas i celý koncert měly právě tyto hamburské bonbony. Taková historka je opravdu vynikajícím základem pro skvělou reklamu, a tak ještě před vypuknutím první světové války přišly na trh bonbony s názvem Caruso-Hustenbonbon, které vyráběla vídeňská firma Ericha Kirsteina.
Mohlo by vás zajímat
Protože se Caruso-Hustenbonbons staly hitem, který přežil i válku, jejich existenci zaregistrovali bystří obchodníci i v jiných koutech Evropy. Jedním z nich byl i pražský lahůdkář František Lhotský. Výměnou za pomoc získal v roce 1918 od Kirsteina recept na úspěšnou cukrovinku a začal bylinné bonbony vyrábět v dílně na Vinohradech. Narazil ale na problém - Češi slavného Carusa neznali tak dobře jako Rakušané, a tak na ně název pochoutky moc nefungoval. Další zádrehl byl v tom, že v nově vzniklé, hrdé Československé republice neměly německé věci moc šancí opravdu uspět. Lhotský musel vymyslet jiné jméno, které by jeho krajanům víc přirostlo k srdci.
Hašler a jeho Hašlerky
Zda Lhotskému hrál osud do karet, anebo se prostě jen chytrý byznysmen rozhodl věci nekomplikovat a s malou úpravou zopakovat osvědčené, to se přesně neví. Faktem je, že se Lhotský 20. prosince 1920 vydal do Lucerny, kde měl vystoupení oblíbený český písničkář Karel Hašler. Co už jsou pouze pověsti, to je informace, že Hašler měl ten večer nečekaně ztratit hlas a příšerně chraptět, tedy čelit stejně nepříjemné situaci, jako kdysi Caruso v Hamburku. Lhotský Hašlerovi nabídl své léčivé bonbony, které měly zpěvákovi rychle ulevit a dovolit mu vystoupit před fanoušky. Lhotský pak Hašlerovi na místě nabídl, aby své jméno výrobku propůjčil. Ačkoliv se zpěvák nejprve trochu zdráhat, nakonec uznal, že dropsům důvěřuje, a že i pro něj je to skvělá reklama. Podepsal obchodníkovi písemný souhlas, který je dnes uložen v Národním muzeu. A tak se zrodily Hašlerky.
Mohlo by vás zajímat
Hašler byl český vlastenec a velice populární umělec. Lhotský vsadil na jistotu a jeho brilantní nápad se vyplatil. Bonbony šly brzy na dračku a kdo cucal Hašlerky, to byl pravý Čech! A jako poctivá a tradiční česká dobrota Hašlerky žijí dodnes. Jejich jmenovatele bohužel čekal tragičtější osud. Hašler začal na konci 30. let sympatizovat se stoupenci fašistického generála Radola Gajdy. Ačkoliv věřil v národní hrdost Čechů, byl rovněž konzervativní a fandil pevnému řádu. Po vzniku Protektorátu Čechy a Morava ani přes zákaz nepřestal hrát protiněmecké písničky, a tak v roce 1941 skončil v rukou Gestapa. Nakonec ho nacisté poslali do koncentračního tábora v Mauthausenu, kde Hašler zažil tvrdou šikanu a mučení ze strany dozorců. Jeden mu způsobil otevřenou ránu na noze, do které se brzy dostala zhoubná infekce. V důsledku toho všeho Karel Hašler v prosinci roku 1941 v Mauthausenu zemřel.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
IKEA otevřela první restauraci mimo obchodní dům: Lidé se hrnou na švédské kuličky i vegetariánské hotdogy
Každý, kdo někdy zavítal do obchodního domu IKEA,… Číst více
Jak na kukuřici? Připravit ji lze v páře, troubě i na grilu
V obchodech můžeme koupit kukuřici čerstvou, mraženou, sterilovanou, vařenou i zavařenou. Máte chuť na vařené kukuřičné klasy? Ze supermarketu nosíme… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžete téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více