Stoleté Hašlerky léčily slavné zpěváky. Ten, který jim dal jméno, skončil v koncentračním táboře
11. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Již více než 100 let Češi znají a milují Hašlerky, skvělé větrové bonbony obsahující výtažky z léčivých bylin. I když originální receptura pochází z hlavy hamburského lékárníka, u nás se větrové dropsy spojily s národní hrdostí i postavou Karla Hašlera. Ale zatímco Hašlerky žijí dál, ten, kdo jim dal jméno, skončil tragicky...
Katastrofa! Caruso chraptí!
Cukr a glukózový sirup, lékořice, výtažek z anýzu, máty, meduňky a jitrocele a k tomu aktivní uhlí pro správnou barvu i konzistenci. Tato jedinečná receptura tvoří Hašlerky, větrové bonbony, které v Česku existují už více než 100 let. Není to ale původní tuzemský vynález. Složení bylinné směsi vymyslel již v roce 1877 jistý hamburský lékárník. Ve formě cucavých dropsů ji začal prodávat jako zdraví prospěšnou látku. Legenda dále praví, že o mnoho let později, když v německém městě vystupoval operní pěvec Enrico Caruso, očekáváné vystoupení bylo ohroženo, protože zpěvák se nachladil a měl problémy s hlasivkami. Zachránit jeho hlas i celý koncert měly právě tyto hamburské bonbony. Taková historka je opravdu vynikajícím základem pro skvělou reklamu, a tak ještě před vypuknutím první světové války přišly na trh bonbony s názvem Caruso-Hustenbonbon, které vyráběla vídeňská firma Ericha Kirsteina.
Mohlo by vás zajímat
Protože se Caruso-Hustenbonbons staly hitem, který přežil i válku, jejich existenci zaregistrovali bystří obchodníci i v jiných koutech Evropy. Jedním z nich byl i pražský lahůdkář František Lhotský. Výměnou za pomoc získal v roce 1918 od Kirsteina recept na úspěšnou cukrovinku a začal bylinné bonbony vyrábět v dílně na Vinohradech. Narazil ale na problém - Češi slavného Carusa neznali tak dobře jako Rakušané, a tak na ně název pochoutky moc nefungoval. Další zádrehl byl v tom, že v nově vzniklé, hrdé Československé republice neměly německé věci moc šancí opravdu uspět. Lhotský musel vymyslet jiné jméno, které by jeho krajanům víc přirostlo k srdci.
Hašler a jeho Hašlerky
Zda Lhotskému hrál osud do karet, anebo se prostě jen chytrý byznysmen rozhodl věci nekomplikovat a s malou úpravou zopakovat osvědčené, to se přesně neví. Faktem je, že se Lhotský 20. prosince 1920 vydal do Lucerny, kde měl vystoupení oblíbený český písničkář Karel Hašler. Co už jsou pouze pověsti, to je informace, že Hašler měl ten večer nečekaně ztratit hlas a příšerně chraptět, tedy čelit stejně nepříjemné situaci, jako kdysi Caruso v Hamburku. Lhotský Hašlerovi nabídl své léčivé bonbony, které měly zpěvákovi rychle ulevit a dovolit mu vystoupit před fanoušky. Lhotský pak Hašlerovi na místě nabídl, aby své jméno výrobku propůjčil. Ačkoliv se zpěvák nejprve trochu zdráhat, nakonec uznal, že dropsům důvěřuje, a že i pro něj je to skvělá reklama. Podepsal obchodníkovi písemný souhlas, který je dnes uložen v Národním muzeu. A tak se zrodily Hašlerky.
Mohlo by vás zajímat
Hašler byl český vlastenec a velice populární umělec. Lhotský vsadil na jistotu a jeho brilantní nápad se vyplatil. Bonbony šly brzy na dračku a kdo cucal Hašlerky, to byl pravý Čech! A jako poctivá a tradiční česká dobrota Hašlerky žijí dodnes. Jejich jmenovatele bohužel čekal tragičtější osud. Hašler začal na konci 30. let sympatizovat se stoupenci fašistického generála Radola Gajdy. Ačkoliv věřil v národní hrdost Čechů, byl rovněž konzervativní a fandil pevnému řádu. Po vzniku Protektorátu Čechy a Morava ani přes zákaz nepřestal hrát protiněmecké písničky, a tak v roce 1941 skončil v rukou Gestapa. Nakonec ho nacisté poslali do koncentračního tábora v Mauthausenu, kde Hašler zažil tvrdou šikanu a mučení ze strany dozorců. Jeden mu způsobil otevřenou ránu na noze, do které se brzy dostala zhoubná infekce. V důsledku toho všeho Karel Hašler v prosinci roku 1941 v Mauthausenu zemřel.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Koko ve varu: V novém kulinárním pořadu známé foodblogerky Koko se tento týden naučíte skvělé domácí hranolky i pizzu
Veronika “Koko” Šmehlíková je známou rozhlasovou… Číst více
Kdy a proč se pečou jidáše? Podle tradice mají přinášet pevné zdraví
Jidáš byl jeden ze dvanácti učedníků Ježíše Krista, který se zrádně postaral o jeho zatčení. V zoufalství ze své zrady se ale poté oběsil. Proto mají… Číst více
Velikonoční kynuté jidáše: Čím potíráme po upečení toto tradiční pečivo?
Jidáše jsou sladkým pečivem z kynutého těsta, ze kterého se vyválí prameny, ty se stočí do různých tvarů. Mohou mít tvar spletených provazců nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Velikonoční zajíčci ozdobí každý sváteční stůl a potěší všechny koledníky. S jejich přípravou rády pomohou i děti.
Ať je upečete ze slaného rohlíkového těsta, nebo… Číst více
Dům u dvou Cibulí: Vyrazili jsme do Pohlreichem oceněné restaurace. Na stole noviny a plast, v ústech slast!
V pátém díle Pohlreichova souboje restaurací… Číst více
5 nápadů, jak využít zbytky po Velikonocích: Z beránka připravte kuličky cake pops nebo pohár trifle, z mazance chlebový pudink
Mazanec, jidášky, beránek a k tomu spousta… Číst více
Italská babička nadchla internet: Za tenhle recept na krémové špagety carbonara získala 2 miliony lajků!
Slavné špagety carbonara jsou jednou z italských… Číst více
Václav Noid Bárta: Po večírcích mi bývalo špatně, teď mám díky správnému jídlu energie na rozdávání. Smažák si ale stejně dám s chutí
Zpěvák a skladatel Václav „Noid“ Bárta před lety… Číst více
Oblíbené retro jídlo v novém kabátku: Kuře s broskví Koko vylepšila netradiční omáčkou a plátky eidamu nahradila jinou ingrediencí
Přestože je v posledních letech moderní a zdravá… Číst více
Domácí majonéza podle Romana Vaňka: Olej a žloutky se lépe zpracovávají vychlazené, ostřejší šmrnc dodá worchestr i dijonská hořčice
Zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Patricijský velikonoční knedlík podle knedlíkového mistra Petra Kosinera je plný bylinek, zajímavou chuť mu dodávají játra
Velký rozinkový manuál: Cukrář Josef Maršálek radí, kolik jich přidat do mazance a kdy přesně vmíchat rozinky do těsta
Co je české, to je dobré! Klasické recepty tuzemské kuchyně snadno a rychle
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 2 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 15 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 18 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 21 hodinami